De weg kwijt

de weg kwijt
het gouden pad gevonden
showvrouw ten top
doneert uw zonden en
geil op haar toer
zij, evangeliehoer
is bereid

(slotgedeelte uit het gedicht 'De weg kwijt' van DoubleU)


Pasen 2005. Jesus Christ Superstar, voor de dertigste keer afgestoft. Misschien brengt die zweverige musical je dermate in the mood dat je erna meteen dat andere, recent uitgebrachte DVD'tje opzet. Ja, de schijf die verpakt zit in een heus stralenkransje. Nee, het hoort niet op je DVD stapel te liggen; het moet er auraal een stukje boven zweven. Het werkje heet namelijk 'Geloof, Hoop en Liefde'...

Het is speciaal voor ons ingestraald door een dame die altijd gehuld gaat in het hemelse blauw van de Maagd Maria, al is deze dame al heel lang geen maagd meer. Seksueel misbruikt in haar jeugd, zoals ze zelf heeft verteld. Nu kun je als seksueel misbruikte vrouw twee dingen doen: met psychiatrische hulp proberen alsnog een normaal leven te leiden, of je hele traumapakket in Gods handen geven. Deze dame koos uiteraard voor het laatste. God raakte kennelijk zo begaan met haar lot dat Hij *) haar, met de geest van haar vader als tussenstation, tot helend medium omschoolde. Die vader zet in elk geval één theologisch misverstand recht: de zielen van de overledenen krijgen minder rust dan ik dacht...

*) Zijn er lezers die in God liever een Zij zien? Mijn zegen hebben jullie.

De dame in de hemelsblauwe gewaden heet Joke Damman. Bij de fans en de rioolpers beter bekend als Jomanda. Ik hoop niet dat er meer vrouwen zo heten; er hangt nu en voor altijd een uitgesproken zweefteef klank aan die naam.
Joke's beroep? We zullen er maar niet omheen draaien: evangeliehoer.

Nu is Joke, die denkt Gods troeteltje te zijn, iets minder verregaand en gevaarlijk gestoord dan bijvoorbeeld Jenny Goeree - La Goeree is volgens mij echt verkeerd verbonden: met Heer Satan zelve - maar terminaal zieke en lichamelijk gehandicapte mensen valse hoop geven met het opleggen van een zweterig handje en ze twee uur lang mystieke onzin toegalmen is toch behoorlijk gestoord, Joke.
Of alleen maar uitgekookt?

Ik had een hele column waarin ik Joke Dammans malafide praktijken - oplichterij en kwakzalverij - uitgebreid aan de kaak stelde, maar dat hebben anderen al gedaan. Daarbij is mijn werkdocument eergisteren verloren geraakt. Menig columnist zou hier een waarschuwing van Boven in zien en wenend voor Jomanda's voeten ineen gezakt zijn! Ik niet.
Deze vrouw heeft ongetwijfeld zo hier en daar wat rechtskennisjes opgebouwd en haar gevoelige delen zullen wel met plaatstaal bekleed zijn, toch vind ik dat je zulke mensen moet blijven schoppen en knijpen. Zo hard mogelijk.

Verricht ze een wonder als ze iemand 'geneest'? Ga toch weg. Het enige wonder wat kan geschieden is die van de suggestieve beïnvloeding: de lamme die zo in extase gebracht wordt dat hij de deur uit rent, maar eenmaal thuis moet de 'herborene' toch weer in de rolstoel gehesen worden. Waarzeggerij, pillen om je spermvolume te increasen, mediamieke wonderen, ja, zelfs medische placebo's; het zijn uiteindelijk allemaal breinverneukers.
Het zou me niets verbazen als ze negatieve kritieken aangaande haar persoon in een plakboek bewaart. Die sterken haar immers in haar geloof. Àls ze gelooft. 'Je doet wat voor je geld' is in elk geval een credo waar velen serieus in geloven.

Je leest wel eens over mensen die na een verkeersongeluk ter plekke van hun op straat liggende bezittingen beroofd worden. Zo'n parasitaire daad is het laagste van het laagste. Mevrouw Damman en consorten sla ik weinig hoger aan. Helaas ziet zij het anders. Mensen willen het zelden toegeven wanneer ze, laat ik het maar eufemistisch uitdrukken, de weg kwijt zijn.
Er zit ook een grappig kantje aan: het uitslaan van wartaal kun je ook zien als vrije meningsuiting...

Joke mag hier boos om worden. Joke mag mijn aanklachten doormailen naar God. Ze mag er haar billen mee afvegen, wat misschien hun helende werking verbetert. Ze mag er ook onder schrijven, of op één van haar mystieke blocnootjes: "Ik kom tot inkeer! Ik stop met glorievol misbruik maken van de naïevelingen en de wanhopigen onder ons en ga iets echt nuttigs voor de samenleving doen!"
Mag ik dan een tip geven? De zieke geesten van walvis- en zeehondenafslachters en aanverwante toeristen genezen lijkt me dan wel een aardige, om mee te beginnen.


...Voor de Paascolumn 2006: Jenny Goeree Manschot. Mocht zij vóór die tijd komen te overlijden, niet getreurd; er zijn nog genoeg andere reliopaten.


©2005doubleu-eenwilvanblootenbilproductie