De BrEeZaH-cultuur

Ik kwam, ik zag...ik verloor.
8 juli, 2003

Het is alweer iets langer dan een jaar geleden dat ik de BrEeZaH-cultuur schreef. Geïnspireerd door Heralds irritante tienertaal probeerde ik een subcultuur te omschrijven die zich gaande sloeg in de digitale wereld die Internet heet. Door velen, incluis mijzelf, is het onderwerp herhaaldelijk herkauwd en uitgekotst. Dat is ook de reden waarom ik zat te twijfelen of ik dit stuk op het forum, of op de frontpage zou plaatsen.

Een populistisch stuk werd het genoemd. Ik nam een onderwerp wat leefde onder de mensen, waar durft een columnist eigenlijk het recht vandaan te halen, en poepte er een gefrustreerde tekst uit waarbij ik mijzelf verhief boven de groep mensen die ik zo verachtte. Wat dure woorden gebruiken zodat de groep waarover ik schreef, het niet eens zou begrijpen en voila. Tot op de dag van vandaag krijg ik hem zelf nog af en toe in mijn inbox, als forwardmail met als subject 'lees dit maar sletjes, huivert en leer!'. Of iets dergelijks. Ik kwam hem op elk groot forum tegen, een boel gastenboeken en google staat er vol mee. Het zou de kroon op mijn werk kunnen zijn, het stuk waar ik trots op ben. Maar die gevoelens vallen als een kaartenhuis in elkaar als ik zie hoe het onderwerp misbruikt wordt.

Zoals ik toen al zei, zodra er een meisje uit aandachtsgeilheid een foto van haar zelf plaatst op een forum, is het gelijk maar een breezer drinkende neukhoer met 5 piercings. Wat ik toen als een grappige ontwikkeling zag, wordt nu gezien als een Menace for Society. Belachelijk veel topics zijn er gestart met nog belachelijkere verwijten en bashings waarvan ik denk 'waar gaaaaat het nou nog over?!'
Waar die mensen die werkelijk behoren tot de 'BrEeZaH-cultuur' geen enkel kwaad in de ogen hebben, lijken de mensen die wat tegen ze hebben heuse tirannen. Men kotst over ze heen zoals je over de wc-pot zou doen na een wilde nacht Bacardi drinken. En waarom? Alleen maar omdat ze irritant zijn? Ze vallen jou toch heus niet lastig? Ze komen alleen maar op hun eigen stekjes, om met hun eigen soort om te gaan. Sites zoals cu2 of scholieren. Laat ze lekker daar, dan laten zij jou lekker op FOK!.

Nu klinkt dat natuurlijk hypocriet uit mijn mond. Ik was de gene die ze met luid geraas in een hokje donderde. Maar mijn toenmalige mening is haast onveranderd gebleven. Nog steeds vind ik het 'sneu' om te zien hoe sommige mensen zich etaleren op Internet. Hoe de Nederlandsche Tael verbasterd en verkracht wordt, en er een tekort aan secretaresses ons boven het hoofd hangt. Hoe vooral meisjes zich nog volwassener voor willen doen dan dat ze al zijn, en daardoor eigenlijk weer terug geschopt worden naar het niveau toen ze nog stiekem make-up op deden van hun moeder. Maar ook het stoere mannelijke geslacht doet zich graag sterker over komen dan dat het werkelijk is. Patsen met je bling bling en hoeveel Nelly cds je al hebt. Hoe dronken je wel niet was afgelopen zaterdag, en chickaZzZ je al geneukt hebt. Nee, ik schud nog steeds afkeurend naar een cu2 profiel 1 waar de met zilver en goud versierde negers je om de oren vliegen en Audi TTs haast van je scherm af zouden scheuren.

Maar heb ik verder echt iets tegen ze? Zou ik onzedelijke dingen met ze willen doen? Nou ja, misschien met sommige vrouwelijke exemplaren maar nee, ik heb geen behoefte om ze nog verder de grond in te stampen dan ze zelf al doen. En ik hoop eigelijk dat andere mensen die mentaliteit met mij willen delen. Elkaar gewoon in elkaars waarde laten. Niet dat ik zo nauw betrokken ben met het lot van de Anitas en Sjonnies van de 21e eeuw, maar ik word gewoon zuur van al dat breezah-gebash dat je overal tegenkomt. Dus gewoon niet meer doen. Ok? Ok.

1 Een cu2-profiel gemaakt door een vriend en mijzelf, als parodie.