Komen vrouwen van Venus?

Ondanks het feit dat mannen kwallen kunnen zijn, en ik de veel voorkomende uitspraak "aargh...mannen!" soms van harte ondersteun, moet ik toch even melden dat vrouwen er ook een aardig potje van kunnen maken. Vooral hoe de begeerlijke vrouwmenschen handelen in een relatie doet mij soms met een vraagteken boven het hoofd door de Straten der Onwetendheid lopen. Zo zetten een paar voorvallen mij aan het denken over relaties op zich.

Zo ken ik een stel dat zich al maanden samen manifesteert in elke regionale uitgaansgelegenheid waar drank verkocht wordt en Mad'house door de speakers beukt. De jongen in kwestie, die voor zijn totstandkoming van zijn relatie zich elk weekend graag terugtrok met een ander meisje, wist zich niet helemaal te gedragen op een feestje. Hij was die avond, inclusief zijn vriendin, gezellig aan de BrEe...aan het drinken op 'da beat' van de klubbheads toen hij uit het zicht van zijn vriendin vergezeld werd door een ander lieflijk meiske. En je raadt het al, hij kon zijn handjes (of zijn tong in dit geval) niet thuis houden, en plaatste deze zorgvuldig in de mondholte van het lieflijk meiske. Het vriendinnetje was naderhand niet erg te genieten over deze actie, en had het ter plekke uitgemaakt. Logisch zou je denken, vrouwen zijn nou eenmaal zeker van hun zaak. De dag er na stonden de msn-namen vol met verwensingen naar de jongen vanaf de vrouwelijke kant, en de jongen reageerde met, als het zou kunnen, knipperende msn-namen vol spijtbetuigingen en liefkozingen. Diezelfde dag maakte hij de vreemde blunder om nogmaals vreemd te gaan, met hetzelfde meisje als de avond daarvoor. Hij mocht de volgende dag blij zijn dat zijn toch al niet zo vrolijke vriendinnetje via MSN niet kon doden, zoals haar blik misschien wel zou kunnen op dat moment.
Met een glimlach nam ik de situatie waar, om een week later met de kin op de grond te zien dat ze weer bij elkaar waren! Het bleek dat zij vond dat hij oprecht spijt had, en dat alles te vergeven is. Vooraf zijn vrouwen altijd consequent, maar als het er op aankomt blijkt soms anders het geval.

Een tweede voorval deed mijn kennis van vrouwen vergroten zoveel als red bull geest en lichaam stimuleert, de Abtronic je elektrisch een 6pack oplevert en Shandy je dronken maakt. Totaal niet dus, waarschijnlijk zit ik zelfs in de min.
Zo was er een meisje Carin dat een heuse relatie had met bikkel Bart. Bart had op een gegeven moment schoon genoeg van zijn paar jaar jongere Jody Bernal-fan en er de brui aan gegeven. Twee maanden na het uitmaken kreeg Bart een relatie met Carin's beste vriendin: Kim. Dit tot groot ongenoegen van Carin. Een reactie die eigenlijk wel te verwachten was, maar om welke rede valt nog te betwisten. Het bleek dus dat Carin nog gevoelens had voor Bart, weliswaar onbeantwoord, maar dat soort feiten werden voor het gemak maar even genegeerd: liefde maakt immers blind. Carin's vriendin Suzanne deelde de mening van Carin dat Bart gestolen was door Kim! Een vrij voorspelbare actie als je bedenkt dat ook Suzanne als een blok was gevallen voor Bart, de chickmagnet dat 'ie is.
Maar zoals zure appels tot een hoopje compost rotten, verging ook de relatie tussen Bart en Kim na een paar weken. Geen grote klap voor beide partijen want het was niet bepaald liefde zoals je bij Wimlex en Maxima uit ziet stralen.

Na dit nieuws zag Suzanne haar kans schoon en deed een poging bij Bart. En warempel, de liefde werd beantwoord en Bart en Suzanne zullen nog lang en gelukkig leven. Dit kersverse stel liet wel een verbouwereerde Kim achter, Suzanne verwijt nu immers de pot dat de ketel zwart ziet want ook zij gaat de relatie met Bart aan na zijn korte vrijgezelle leven. Vreemd genoeg ging de Vinger des Furie niet rechtstreeks naar Suzanne maar naar Bart. Hij zou iedereen langsgaan, relaties aangaan alleen maar voor de seks en dus gewoon een sukkel zijn! Nou vraag ik mij af of Bart werkelijk zo'n schoft is, of dat de meisjes (die elkaar en Bart al jaren kennen) zich voor de domme hielden en allemaal even aan Bart de Hunk wilde proeven. Maar zodra Bart het niet meer leuk vond waren er in het Duitse Zwarte Woud nog niet genoeg stokken om deze hond mee te slaan. Niet uit boosheid omdat Bart zo'n lul zou zijn, maar volgens mij uit frustratie omdat ze niet meer konden proeven aan onze Griekse God.

Een derde voorval met het mysterieuze vrouwenmens speelt zich af in de chaotische wereld van Klaas. Zo heeft de situatie met zijn vriendin, Marieke, zijn depressiviteit die hij heeft niet bepaald afgenomen. Na een aantal weken die erg goed verliepen, heeft Marieke het uitgemaakt. De rede van deze wandaad is net zo te begrijpen als vrouwen te begrijpen zijn voor mannen. Het bleek dat Marieke haar vriendje Klaas geen pijn wilde doen, en hem dit dus wilde besparen door het uit te maken. (Tegenstrijdigheid #1) Ze vond het erg voor Klaas als ze niet bij elkaar konden zijn als ze dat wilde, omdat zij het te druk zou hebben en afspraken moest afzeggen. Niet wetende dat dit bijna in elke relatie voorkomt en heel normaal is, liet ze klaas achter als een wegkwijnend hoopje brei.
Klaas, die er kapot van is, schreef een wanhopige brief naar haar en verzocht om enige duidelijkheid en om er over na te denken. Hij kreeg een reactie terug waarin stond dat ze bereid was om er over te praten. En na enkele afspraken verschoven te hebben zijn ze nu een paar weken verder met niets in de handen behalve meer wrijving tussen beide partijen.

Zo had ze ook weer een afspraak om het uit te praten afgezegd, omdat ze het te druk had. Klaas stuurde een sms van "oh" en typte alweer de volgende om te zeggen dat hij vanwege zijn ziekte toch te moe zou zijn. Voordat die af was, werd hij de huid al vol gescholden omdat hij zo k*t had gereageerd met 'oh'. Het frappante is dus dat ze het uitmaakt omdat ze hem anders pijn doet als ze niet een afspraak kan nakomen, en als hij reageert omdat het een keer gebeurde wordt ZIJ kwaad. (tegenstrijdigheid #2) Ze zegt verliefd op Klaas te zijn en hem erg te missen, maar blijkbaar vind ze feestjes met collega's en mensen waaraan ze kamers verhuurt belangrijker dan haar 'relatie'.

Zoals ik al begon, mannen kunnen ook kwallen zijn. Ik zou deze statement wel kunnen onderbouwen, maar die zou door mijn mannelijke ogen een tikkeltje subjectief kunnen zijn. Desalniettemin moeten we niet vergeten dat een grote groep vrouwen door de jaren van emancipatie heen zich misschien wat verheven voelen tegenover mannen. Over de waarheid daarvan doe ik geen uitspraken, maar mij valt wel op dat het pot-ketel-zwart syndroom vooral bij vrouwen geldt; waar zij ons mannen van 'beschuldigen', valt ook vaak en misschien zelfs meer bij het vrouwelijk geslacht te constateren. Ik beweer nergens de vrouw te kennen, want ik denk dat niemand weet hoe een vrouw werkelijk in elkaar zit. Maar toch kan ik een bepaalde mening of visie vormen met behulp met ervaringen. De lonten die deze explosies tussen de beide geslachten doet ontploffen ontsteken vaak in de vorm van jaloezie en egoïsme. Ik denk oprecht dat dit meer vrouwelijke dan mannelijke 'emoties' zijn, en ze zijn te zien in voorbeelden waarvan mijn 'tweede voorval' een prototype van is.

Het doet je bijna geloven dat vrouwen werkelijk van Venus komen.


disclaimer: de voorbeelden in mijn stuk gaan over jonge vrouwen van tussen de 18 en 24 jaar. Ook al denk ik dat zulke dingen niet vaak voorkomen tussen 'oudere' vrouwen, geldt mijn conclusie en met name het stuk over de emoties voor vrouwen van welke leeftijd dan ook.