Idols, er is geen beter vermaak...

Een paar maanden geleden zag ik op Internet wat beelden van de Amerikaanse Idols. Dat was een van de eerste keren dat ik hardop moest lachen bij een commercieel programma dat van alle kanten uitgemolken wordt. Waarschijnlijk omdat er mensen bewust worden gekleineerd. En wat zorgt nou meer voor kijkcijfers dan het laten zien van mensen die lager zijn dan de kijker?

Het programma is uiteindelijk ook hierheen gewaaid, waarschijnlijk een subtiel 'bedankje' dat we nog tegoed hadden van Big Brother. Leuk en origineel concept, alsof we nog niet genoeg hadden na K-Otic. Gelukkig hebben zij alweer genoeg van zichzelf, en zullen ze enkel nog bruiloften en bedrijfsfeesten opleuken.

De eerste paar weken miste ik geen enkele Idols-aflevering. De meest kansloze knurften, de ergste kwamen opvallend genoeg uit Twente, werkten telkens weer op mijn lachspieren. Kan je nagaan dat er mensen, of nou ja Tukkers, een ontzettend verknipt beeld van idolen hebben. Maar dat is ook niet zo verwonderlijk als men in het begierde oosten enkel Normaal, oerend hard idoleert.

Je moet toch wel iets van je verstand als een speld in een hooiberg verloren hebben, wanneer je denkt Neerlands volgende idool te zijn door met je walkman op de jury af te stappen en een mislukte imitatie van Bruce Springsteen meets Joe Cocker te geven. Sowieso is een imitator niet iets waar Fancy lezend Nederland op zit te wachten, en al helemaal niet één of andere Tweaker die Tim Vicious precies na kan doen. Zie jij al een poster van Idol Tim boven je bed hangen?

Jim echter is wel een ideale Idols winnaar. Past precies in de doelgroep waar Idols voor is, namelijk pubers waarvan de secundaire geslachtskenmerken nog ontbreken. In tegenstelling tot zingen doet hij het in zijn liefdesleven goed, hij krijgt het namelijk wel voor elkaar om een 3 jaar ouder model te scoren. Waarschijnlijk heeft ze goede hoop dat Jim een succesvol en vooral rijk zanger wordt, omdat ze anders wel voor een stoere jonge man mét schaamhaar had gekozen. Nu maar hopen voor haar dat het Jantje Smit-syndroom geen effect op de stembanden van pretty boy Jim zal hebben.
Gisteren viel ik zowat van mijn stoel toen Jim op de zijne moest gaan zitten. "Jim er uit wat is dit nou?"
Nou klopt het dat hij al 3 weken niet presteert (ben benieuwd of Charlotte daar wat tegen in te brengen heeft) en was hij verkouden, maar totaal tegen mijn verwachtingen in zou hij er haast uitgeknikkerd worden. En dat terwijl iedereen het hardst gilt bij deze Brad Pitt van Den Nederlandsche Muziekindustrie.

Dit programma geeft maar weer aan that you can't have it all. Wat er bij Jim uitstraalt is er bij Jamaï afgehaald. Jamaï is voor mij met zijn gouden keel de morele winnaar, alleen werken zijn looks een beetje tegen. Zijn die brilletjes voor zijn image net als het pleistertje op Nelly's wang? Dan kan hij beter nu al opgeven, of zou hij Anastacia willen vervangen?

Dewi heeft in mijn ogen net iets teveel uitstraling, het zou bijna kankerverwekkend zijn als die 6 lagen make-up er niet wat van blokkeerden. Haar wenkbrauwen hebben de hoop in ieder geval al opgegeven. Drie jaar geleden is ze moeder geworden, blijkbaar snel 'om' te krijgen na een paar breezers.

Ik hoop dat David een goed excuus heeft voor dat lapje stof op zijn kin. Zal wel aërodynamische invloeden hebben op de luchtstroom uit zijn mond als hij Nederland zijn eigen geschreven songs ten oren brengt.

Zou het dan toch om kwaliteit gaan, in plaats van de looks? Zelf kan het mij niet zo schelen eigelijk. Terecht als Jim wint, zeg ik. Een idool is wat ze zoeken, en een idool is wat ze zullen krijgen. Van winnaars hoor je na een tijdje toch niks meer, en de Idols-kandidaten met het echte talent zullen heus wel op hun pootjes terecht komen.

Ik neem aan dat er wel een platenmaatschappij of twee mee zullen loeren op RTL 4. Of was het nou Yorin? Of beide?! Zappen!!