Voetballers GeorgiŽ stunten en gaan naar EK, Polen tegen Nederland

De laatste drie startbewijzen voor het Europees kampioenschap voetbal van komende zomer zijn vergeven. Dinsdagavond werden de drie kwalificatiepaden in de playoffs afgerond met de drie 'finales', wat uiteindelijk toch nog een debutant opleverde voor het toernooi in Duitsland.

Pad A, Wales - Polen
Een voor Nederland interessante wedstrijd, want de winnaar zou bij Nederland in de groep komen en daarin op 16 juni ook de eerste tegenstander worden. Na een matige eerste helft werd de openingsgoal van Wales wegens buitenspel afgevlagd, de tweede helft leverde ook nagenoeg niks op en ook in de verlenging was het niet zo boeiend. De domper van een wedstrijd eindigde met een penaltyreeks vol prima genomen strafschoppen, maar bij nummer vijf ging het fout voor de thuisploeg in Cardiff: de inzet van Daniel James werd gekeerd door Wojciech Szczesny, die Polen zo naar het EK hielp.

Pad B, Oekraïne - IJsland
Na een half uur spelen in Polen schoot Albert Gudmundsson van afstand raak voor IJsland, kort daarop werd een Oekraïnse goal wegens buitenspel afgekeurd. Kort na rust was het alsnog raak: Heorhiy Sudakov leverde een prachtige pass af bij Viktor Tsyhankov, die voor de gelijkmaker zorgde. Tien minuten voor rust profiteerde Oekraïne van het wat inkakken van IJsland: Mykhailo Mudryk, die vorig jaar voor om en nabij honderd miljoen euro van Shakhtar naar Chelsea verkaste, maakte de 2-1 en schoot Oekraïne zo naar het EK.

Pad C, Georgië - Griekenland
Georgië had superster Khvicha Kvaratskhelia terug, maar hij wist zijn stempel niet echt op de wedstrijd in Tbilisi te drukken. De eerste helft bleef bij een halfbakken Griekse kans, de tweede helft was helemaal niet om aan te zien en in de verlenging hielden de Grieken het bij een op de lat gekopte bal. De grootste kans kwam in die verlenging, maar Zuka Davitashvili stuitte op de voet van de Griekse doelman. Griekenland begon de penaltyreeks met een misser van Anastasios Bakasetas, maar Georges Mikautadze schoot even later kansloos naast. Gelijk daarna ging het ook mis voor Georgios Giakoumakis, die de bal eveneens kansloos naast schoot, waarna Nika Kvekveskiri dé held van Georgië werd en zijn land naar het allereerste grote eindtoernooi schoot.