Rutte in China: 'Rusland mag niet winnen van Oekraïne'

Demissionair premier Mark Rutte heeft in China voor het eerst in vijf jaar een ontmoeting gehad met de Chinese president Xi Jinping. 

Wat er precies besproken is tijdens de ontmoeting blijft onduidelijk. Waarschijnlijk is er gesproken over handelsbetrekkingen, eerlijke concurrentie en toegang tot de markt.

Voor Rutte stond echter de oorlog tussen Oekraïne en Rusland centraal, met name de Chinese steun aan Rusland, hij noemde de hechte relatie tussen China en Rusland "raadselachtig" en vroeg namens Nederland om meer druk uit te oefenen op Rusland om de koers van dit conflict te veranderen.  Rutte benadrukte ook dat de overwinning van Rusland in dit conflict directe gevolgen heeft voor de veiligheid van Nederland, dat hij ziet als "één van China's goede vrienden".

Als Mark Rutte secretaris-generaal bij de NAVO wordt, wil hij de banden met Azië gaan versterken. Dit verklaarde Rutte tijdens een gesprek met studenten aan de universiteit van Peking in China. Rutte benadrukte dat de relatie met Azië essentieel is om "de wereld stabiel te houden". Tegenover de studenten herhaalde hij dat een overwinning van Rusland op Oekraïne een directe bedreiging vormt voor Europa.

Rutte is een van de twee onofficiële kandidaten om Jens Stoltenberg uit Noorwegen, bij de NAVO op te volgen. De andere kandidaat is de Roemeense president Iohannis. Hoewel Rutte zijn ambities heeft geuit, heeft hij nog geen uitspraken gedaan over zijn mogelijke toekomstige rol bij de NAVO. De 32 lidstaten moeten unaniem beslissen over de nieuwe chef.