Kamminga en Steenbergen grijpen naast WK-medailles; Schouten, De Waard en Toussaint in finales

In Doha is maandagavond de tweede finalesessie van het wereldkampioenschap langebaanzwemmen afgewerkt. Er stonden vier finales op het programma, waarbij de twee finales met Nederlandse deelname geen medailles opleverden.

100m schoolslag mannen, finale
Bij afwezigheid van wereldkampioen Qin Haiyang ging het goud en zilver naar twee van de drie zwemmers die vorig jaar op het WK zilver pakten: de Amerikaan Nic Fink won in 58,57 seconden, voor de Italiaan Nicolo Martinenghi (58,84). Brons was er in 59,10 voor de teruggekeerde Britse grootheid Adam Peaty, terwijl de derde vicewereldkampioen van vorig jaar, Arno Kamminga, het in 59,22 moest doen met plek vijf - Caspar Corbeau finishte in 59,37 als gedeeld zevende.

100m vlinderslag vrouwen, finale
Het gros van de WK-finalistes van vorig jaar was er niet bij, maar dat mocht de pret niet drukken, zeker voor Angelina Köhler: de Duitse snelde in een meer dan uitstekende 56,28 seconden naar de wereldtitel. Zilver was er in 56,61 seconden voor de Amerikaanse Claire Curzan, voor Louise Hansson uit Zweden (56,94).

100m rugslag mannen, halve finales
De jonge Kai van Westering, oorspronkelijk een Fransman, komt nu voor Nederland uit en debuteerde op het WK, wat gelijk erg goed ging. Een finaleplek leverde het nét niet op, met 53,80 seconden kwam hij daar minder dan één tiende tekort voor, maar hij werd wel zeer knap negende.

100m schoolslag vrouwen, halve finales
Tes Schouten had het in de openingsfase wat lastig, maar haar sterke eindschot bracht haar naar de winst in haar halve finale. Met 1:06,30 minuten noteerde ze uiteindelijk de vierde tijd, niet ver van de tweede tijd, maar wel ruim achter de indrukwekkende Chinese Tang Qianting (1:05,36).

50m vlinderslag mannen, finale
Nyls Korstanje greep naast een plek in de finale, waarin het zoals gebruikelijk volle bak stampen was tot aan de finish. Eén man deed dat het snelst: de jonge Portugees Diogo Ribeiro, vorig jaar goed voor zilver, snelde in 22,97 seconden naar de eerste Portugese wereldtitel in het zwemmen ooit. Zilver ging in 23,07 seconden naar de Amerikaan Michael Andrew, één honderdste voor de Australiër Cameron McEvoy.

100m rugslag vrouwen, halve finales
Vorig jaar strandden Kira Toussaint en Maaike de Waard in de halve finales, maar met een wat minder stevig bezet deelnemersveld lukte het beide Nederlanders nu wel om de finale te bereiken: Toussaint deed dat in 1:00,37 minuten met de zesde tijd, De Waard ging in 1:00,68 als achtste de finale in.

200m vrije slag mannen, halve finales
Geen Nederlandse deelname, maar het belooft dinsdag wel een mooie finale te worden. De Litouwer Danas Rapsys was in 1:44,96 minuten de snelste in de halve eindstrijd, waar de zwemmers in de top-8 - en dus de finalisten - binnen iets meer dan een seconde van elkaar zaten.

200m wisselslag vrouwen, finale
Wereldkampioene Kate Douglass pakte snel de leiding en de Amerikaanse stond die niet meer af: goud in 2:07,05 minuten, voor de Canadese Sydney Pickrem (2:08,56) en de Chinese Yu Yiting (2:09,01). Marrit Steenbergen tikte aan na 2:10,24 minuten, goed voor de vijfde plek.