BelgiŽ: 'Tyre Extinguishers' laat banden SUV's en terreinwagens leeglopen

In een aantal Belgische steden worden bezitters van SUV's en terreinwagens geconfronteerd met leeggelopen banden. De wegenwacht heeft zijn handen vol. De banden zijn niet lekgestoken, maar door een klein balletje in het ventiel te drukken heeft iemand alle lucht uit de autoband laten ontsnappen. De auto wordt dus niet beschadigd. Actiegroep 'Tyre Extinguishers' eist de verantwoordelijkheid van deze acties op en roept iedereen op hetzelfde te doen. Op hun website leggen ze uit hoe men een band leeg kan laten lopen. 

Op Tyre Extinguishers staan de volgende beweegredenen voor hun acties:

"Waarom doen we dit?
SUV's en 4x4's zijn een ramp voor onze gezondheid, onze openbare veiligheid en ons klimaat. Grotere en grotere auto's domineren onze steden, en dat allemaal zodat een paar bevoorrechten met hun rijkdom kunnen pronken. Omdat regeringen en politici gefaald hebben om ons tegen dit gevaar te beschermen, moeten we onszelf beschermen.

Wij willen het bezit van een enorme vervuilende 4x4 in de stedelijke gebieden van de wereld onmogelijk maken.

We doen dit door de banden van deze enorme, onnodige voertuigen leeg te laten lopen, wat ongemak en kosten veroorzaakt voor hun eigenaars.

SUV's zijn een ramp voor het klimaat: Omdat SUV's groter en zwaarder zijn dan andere auto's, zijn ze vervuilender en verbruiken ze meer brandstof. Hierdoor zijn ze een ramp voor ons klimaat. Onderzoekers van het Internationaal Energie Agentschap waren in 2019 geschokt toen ze ontdekten dat SUV's de op één na grootste oorzaak zijn van de wereldwijde stijging van kooldioxide-uitstoot in de afgelopen tien jaar - meer dan de scheepvaart, luchtvaart, zware industrie en zelfs vrachtwagens. Het toenemende tempo waarin SUV's worden gekocht, doet alle koolstofbesparingen teniet die het gevolg zijn van het overstappen op elektrische auto's. Als SUV-rijders een land zouden zijn, zou het de zesde grootste uitstoter ter wereld zijn. Bron: Internationaal Energie Agentschap

SUV's veroorzaken luchtvervuiling: Grotere auto's stoten meer giftige dampen uit, waardoor de luchtvervuiling in onze steden toeneemt. Wetenschappers leggen steeds meer verbanden tussen luchtvervuiling en een hele reeks gezondheidsproblemen, van hartaanvallen, beroertes, kanker, longproblemen, miskramen tot zelfs geestelijke gezondheidsproblemen. Er komt steeds meer bewijs dat luchtvervuiling slechter voor ons is dan we dachten - en grote vervuilende voertuigen zijn de grootste boosdoeners.

SUV's zijn gevaarlijk: SUV's hebben een veel grotere kans op een ongeluk met dodelijke afloop als ze een voetganger aanrijden dan gewone auto's. Psychologische studies hebben aangetoond dat bestuurders van SUV's meer risico's nemen en daardoor andere weggebruikers en voetgangers in gevaar brengen. Zelfs bestuurders en passagiers van SUV's hebben een grotere kans om te overlijden bij ongevallen.

SUV's zijn overbodig: Driekwart van deze 'off-road' voertuigen wordt verkocht aan mensen die in steden wonen. Ze bestaan puur voor de ijdelheid van hun eigenaars, die ze bezitten als een statussymbool. Omwille van deze ijdelheid en opzichtige consumptie wordt de klimaatverandering verergerd, ademen we vervuilde lucht in en sterven er meer mensen bij ongelukken. Dit is onaanvaardbaar."

Op de website zijn in verschillende talen leaflets te vinden die men bij de leeggelopen banden kan achterlaten:Leaflet Tyre Extinguishers NL ( @ www.tyreextinguishers.com/leaflet)

Leaflet Tyre Extinguishers NL ( @ www.tyreextinguishers.com/leaflet)