Haller schiet Ivoorkust naar Africa Cup-titel

In een wederom bloedverzengend heet Abidjan is zondagavond de finale gespeeld van de Africa Cup of Nations. Ivoorkust nam het voor eigen publiek op tegen Nigeria, waarbij de Ivoriaanse coach een bijzondere prestatie neer kon zetten: Emerse Faé begon het toernooi als assistent van Jean-Louis Gasset, maar na een zeer matige groepsfase werd Gasset ontslagen en nam Faé het over.

In de eerste twintig minuten waren de kansjes vooral voor het gastland, na een klein half uur stuitte Simon Adingra op de Nigeriaanse doelman Stanley Nwabili. Kort daarop was het echter Nigeria dat de score opende: aanvoerder en geboren Haarlemmer William Troost-Ekong kopte vanuit een corner fraai over keeper Yahia Fofana heen.

Na een ruim uur spelen konden de tienduizenden fans in Abidjan toch juichen: Franck Kessié promoveerde een corner met het hoofd tot doelpunt voor de 1-1. Tien minuten voor het einde van de reguliere speeltijd werd Sebastian Haller de grote held: de oud-Ajacied tikte een pass van Adingra perfect het doel in en bezorgde Ivoorkust zo de derde Africa Cup-titel.