Pithie wint Great Ocean Road Race, Reijnhout stunt bij de vrouwen

In het Australische Geelong is de eerste eendaagse World Tour-koers van het wielerjaar verreden, de Cadel Evans Great Ocean Road Race. De mannen reden hun wedstrijd zondag, een dag eerder kwamen de vrouwen al in actie.

Bij de mannen probeerden meerdere renners in de slotfase een aanval te plaatsen, waaronder Archie Ryan en Quinn Simmons. De Amerikaan van Lidl-Trek sloeg een mooi gat, maar werd toch weer bijgehaald door een jagende groep, aangevoerd door Chris Hamilton van Team dsm. Het mondde zo uit in een sprint en daarin was de jonge Nieuw-Zeelander Laurence Pithie van Groupama-FDJ de rapste, voor de Eritreeër Natnael Tesfatsion van Lidl-Trek en de Duitser Georg Zimmermann voor Intermarché.

De vrouwen reden hun wedstrijd zaterdag, waarbij de koers dit jaar is omgedoopt tot Deakin University Elite Women's Road Race. Het leverde een prachtige overwinning op voor de pas 19-jarige Rosita Reijnhout, die in de slotfase ontsnapte uit een klein kopgroepje. Dominika Wlodarczyk en Cecilie Uttrup Ludwig probeerden alles om Reijnhout bij te halen, maar kwamen nét tekort en dus soleerde de Visma-renster op prachtige wijze naar haar eerste World Tour-zege.