Lyles en Richardson sprinten naar Diamond League-winst, Laros maakt weer indruk

In het Letzigrundstadion in Zürich is donderdagavond de eerste Diamond League-avond na het WK atletiek afgewerkt. Het werd gelijk weer een mooi avondje met spannende wedstrijden en in sommige gevallen ook rappe tijden.

400m horden mannen
De Noorse Karsten Warholm werd nog meer dan op het WK uitgedaagd door Kyron McMaster uit de Britse Maagdeneilanden, maar dit keer zat McMaster er bovenop. Warholm leek hem terug te pakken, maar McMaster trok in een fraaie eindpsrint toch nog door en pakte verrassend de winst in 47,27 seconden, vlak voor Warholm (47,30), met de net te laat opkomende Braziliaan Alison dos Santos op plek drie (47,62).
Warholm vs McMaster

Polsstokhoogspringen vrouwen
Op de avond voor het grote evenement in het stadion sprongen onder meer de gedeelde wereldkampioenen Nina Kennedy en Katie Moon om de winst, nadat Moon's Amerikaanse landgenote Sandi Morris bleef stranden op 4,76 meter. De Australische Kennedy ging in één keer over 4,91 meter, een nieuw Oceanisch record, terwijl Moon bleef steken op 4,81 meter - ze probeerde 4,91 en 4,96 nog wel, maar zonder succes.

Hinkstapspringen vrouwen
Al in de eerste poging kwam de Venezolaanse Yulimar Rojas tot 15,00 meter, nadat ze het op het WK tot haar laatste poging zo moeilijk had. De wereldkampioene zat er nu beter in en noteerde ook nog eens twee keer 15,15 meter, wat ruimschoots voldoende was voor de winst. Plek twee ging met 14,78 meter naar de Jamaicaanse Shanieka Ricketts, voor Liadagmis Povea uit Cuba (14,73m).

100m vrouwen
Kersvers wereldkampioene Sha'Carri Richardson wilde uiteraard laten zien dat ze echt de beste is en ook in Zürich was ze dat weer. De Amerikaanse snelde naar de winst in 10,88 seconden, voor het Jamaicaanse duo Natasha Morrison en Elaine Thompson-Herah - beiden finishten in 11,00 seconden.

Hoogspringen mannen
Mutaz Essa Barshim maakte op 2,24 meter een foutje, maar verder was het Qatarese fenomeen tot en met 2,35 meter vlekkeloos. Dat leverde de winst op, waarna hij ook nog even een tegenwoordig helaas zeldzame poging op 2,40 meter deed, zonder succes. Plek twee was met een nationaal recored van 2,33 meter voor de Nieuw-Zeelander Hamish Kerr, voor Woo Sang-hyeok uit Zuid-Korea (2,31m).

Polsstokhoogspringen mannen
Uiteraard was Armand Duplantis weer de grote favoriet en uiteraard pakte de Zweed weer eens de winst, dit keer door als enige over 6,00 meter te springen - drie wereldrecordpogingen op 6,23 meter slaagden niet. De Amerikaan Sam Kendricks werd met 5,95 meter tweede, voor de 5,85 meter van landgenoot KC Lightfoot.

3000m steeplechase vrouwen
De wedstrijd werd bijna een herhaling van de WK-finale, hoewel het verschil tussen de Bahreinse Winfred Yavi en de Keniaanse Beatrice Chepkoech nu beduidend kleiner was. De twee sprintten om de winst en die ging in 9:03,19 toch naar wereldkampioene Yavi, voor Chepkoech (9:03,70) en diens landgenote Faith Cherotich (9:07,59) - een kopie van het WK-podium.

1500m mannen
Dé Nederlandse atletieksensatie van het jaar, Niels Laros, liep weer een uitstekende race, dit keer juist wat minder aanvallend dan op het WK. Daardoor had hij nog een mooie eindsprint over, wat hem naar plek zes bracht in 3:31,63 minuten, vlak boven zijn eigen nationale record. De winst ging naar de Amerikaan Yared Nuguse, die op de laatste meters nog voorbij kersvers wereldkampioen Josh Kerr dook: 3:30,49 tegen 3:30,51 voor de Amerikaan. Plek drie was in 3:30,85 voor Abel Kipsang uit Kenia.

800m vrouwen
De Jamaicaanse Natoya Goule-Toppin maakte ouderwets tempo, maar stortte net zo ouderwets in en werd negende. Laura Muir profiteerde optimaal en timede haar aanval vervolgens perfect: met een meter of 200 te gaan schopte de Schotse de turbo aan, wat haar naar een opvallend ruime zege bracht in 1:57,71 minuten. Plek twee was in 1:58,77 voor de Australische Catriona Bisset, voor de Jamaicaanse Adelle Tracey (1:59,05).

200m vrouwen
Wereldkampioene Shericka Jackson, sinds het WK de op één na snelste vrouw ooit, maakte haar favorietenrol volledig waar in Zürich: ze snelde naar de winst in 21,82 seconden. Op ruime afstand ging plek twee in 22,25 naar de Britse Daryll Neita, voor de Amerikaanse Kayla White (22,33).

5000m mannen
Lange tijd was het een strijd tussen de Ethiopiërs, Grant Fisher namens de VS en de Guatemalteek Luis Grijalva, tot Yomif Kejelcha de aanval opende. De Ethiopiër ging er in de slotkilometer vandoor en snelde naar de winst in een uitstekende 12:46,91 minuten. Landgenoot Selemon Barega pakte in 12:54,17 de tweede plek door de sprint net te winnen van Fisher (12:54,49). Mike Foppen haalde de finish niet.

Verspringen mannen
Wereldkampioen Miltiadis Tentoglou pakte met 8,04 meter de leiding in poging twee, maar de Jamaicaan Tajay Gayle (8,07m) en de Amerikaan Jarrion Lawson (8,05m) sprongen er in de ronden erna overheen. Toch sloeg Tentoglou terug, net als op het WK pakte hij in de slotfase de winst: in zijn laatste poging sprong de Griek naar 8,20 meter en de winst, voor Gayle en Lawson.

100m horden vrouwen
Danielle Williams werd ietwat verrassend wereldkampioene, maar de Jamaicaanse bevestigde haar vorm in Zürich: in 12,54 seconden snelde ze naar de winst, vlak voor het Amerikaanse duo Alaysha Johnson (12,58) en Kendra Harrison (12,59).

Speerwerpen mannen
De Tsjech Jakub Vadlejch kwam in de vierde poging tot 85,86 meter en dat bleek de winnende worp. Veel scheelde het niet, kersvers wereldkampioen Neeraj Chopra uit India kwam vijftien centimeter tekort en plek drie ging met 85,04 meter naar de Duitser Julian Weber.

200m mannen
Met de Amerikaan Noah Lyles als topfavoriet ging de race van start en het werd een uitermate fraaie strijd. Even leek landgenoot Erriyon Knighton voor een verrassing te kunnen zorgen, maar wereldkampioen Lyles trok toch door en won in 19,80 seconden, vlak voor Knighton (19,87) en de Brit Zharnel Hughes (19,94).

4x100m vrouwen
N'Ketia Seedo, Marije van Hunenstijn, Jamile Samuel en Tasa Jiya liepen een uitstekende race en snelden naar de winst in 42,86 seconden, voor Zwitserland-1 en Australië.