FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 25 juli 2022

Kyiv boekt successen met HIMARS; 50 Russische munitiedepots vernietigd

Oekraïense troepen hebben 50 Russische munitiedepots vernietigd met Amerikaanse precisieraketten, aldus minister van Defensie Olexiy Resnikov. "Dit verbreekt hun bevoorradingsketens en ontneemt de mogelijkheid om actief gevechten aan te gaan en onze troepen onder zwaar artillerievuur te nemen," zei Resnikov op de televisie. Dit, zo zei hij, bewees de groeiende invloed op de gevechten van de door de VS geleverde HIMARS mobiele meervoudige raketwerpers.

Ook de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War benoemt het succes van de raketsystemen voor de Oekraïense troepen. Volgens het rapport van vandaag was Oekraïne erin geslaagd de Russische militaire logistiek en verscheidene controleposten te raken.

De denktank citeerde uit een Russisch Telegram-kanaal genaamd "Moscow Calling", waarin de levering van HIMARS wordt beschreven als een beslissend keerpunt in de oorlog. Terwijl andere door Westerse landen geleverde wapensystemen, zoals de Javelin geleide antitankraket of de Stinger luchtdoelraket, volgens dit kanaal weinig effect hebben gehad in de strijd tegen de  Russische troepen, zouden de aanvallen met de raketlanceerinrichtingen een verwoestend effect hebben gehad op de Russische offensieven.

VS sturen meer HIMARS systemen
De informatie van de denktank valt samen met verscheidene berichten uit defensiekringen in Westerse landen dat de Russische troepen gedwongen zouden zijn verschillende tactieken te ontwikkelen om de door HIMARS afgevuurde raketten op het slagveld te ontlopen. Zoals camouflagemaatregelen of door het oorlogsmaterieel voortdurend te verplaatsen. Dit zou ertoe hebben geleid dat de Russische troepen in de loop der tijd met behulp van hun artillerie steeds minder hindernissen konden opwerpen. Als bewijs worden gegevens aangehaald van NASA's Fire Information for Resource Management, die een constante daling laten zien van hitte-anomalieën veroorzaakt door artilleriegebruik in de Donbass.

Enkele dagen geleden hebben de VS opnieuw extra militaire hulp voor Oekraïne vrijgegeven ter waarde van 270 miljoen dollar (265 miljoen euro). Er worden onder meer vier extra HIMARS-raketwerpers, tot 580 Phoenix Ghosts-drones en 36.000 patronen artillerie geleverd, maakte het Amerikaanse ministerie van Defensie bekend. Het nieuwe pakket omvat ook vier voertuigen die als commandopost kunnen worden gebruikt. Dit brengt het aantal HIMARS-raketwerpers dat naar Oekraïne is gestuurd op 20.

Fun met Funda #245: Dubbel woonhuis, double fun?

Laat je niet misleiden door de vrij saaie buitenkant van dit van oorsprong dubbele woonhuis in Eindhoven. Eenmaal binnen is de inrichting een stuk levendiger en kleurrijker.

Op een goed bereikbare locatie in Eindhoven ligt dit vrijstaande en tot in de puntjes afgewerkte woning met maar liefst 6 slaapkamers, 3 badkamers, 3 keukens, gastenverblijf, berging en overdekt terras met buitenkeuken. Aan alles is gedacht; het karakteristieke uit de jaren 30 is behouden maar met het comfort en genot van deze tijd.

Diverse winkels. scholen, uitvalswegen, Winkel Centrum Woensel, centrum en het Catharina Ziekenhuis zijn snel en gemakkelijk te bereiken.

Bijzonderheden:
- Uniek pand waar veel mogelijk is!
- Het object heeft deels bestemming detailhandel;
- Tussen 2015 / 2022 geheel gerenoveerd en gemoderniseerd naar het comfort van deze tijd;
- Gasloos;
- PelletCV-ketel incl 600L buffervat
- Gehele begaande grond vloerverwarming
- Voorzien van 18 zonnepanelen;
- Elke ruimte voorzien van ethernetkabel
- Multifunctioneel gastenverblijf, atelierruimte;
- Ruim overdekt terras met een fijne buitenkeuken;
- Royaal perceel van 465 m2gelegen op het zuidoosten;
- 2 Huisnummers met ieder een eigen entree;
- 3 badkamers met uitbreiding naar 4 mogelijk
- Aanvaarding in overleg

[Opmerking Jippie-Zit er nu een 'golving' in het dak?}

Vraagprijs € 995.000 k.k.

Dubbel woonhuis, double fun?  voorkant (Foto:Funda)
Dubbel woonhuis, double fun? (Foto:Funda)

Dubbel woonhuis, double fun? woonkamer (Foto:Funda)
Dubbel woonhuis, double fun? (Foto:Funda)

Dubbel woonhuis, double fun? keuken (Foto:Funda)
Dubbel woonhuis, double fun? (Foto:Funda)

Dubbel woonhuis, double fun?  verblijf (Foto:Funda)
Dubbel woonhuis, double fun? (Foto:Funda)

Dubbel woonhuis, double fun? keuken 2 (Foto:Funda)
Dubbel woonhuis, double fun? (Foto:Funda)

Dubbel woonhuis, double fun? slaap (Foto:Funda)
Dubbel woonhuis, double fun? (Foto:Funda)

Dubbel woonhuis, double fun? (Foto:Funda)
Dubbel woonhuis, double fun? (Foto:Funda)

Dubbel woonhuis, double fun? bar (Foto:Funda)
Dubbel woonhuis, double fun? (Foto:Funda)

Dubbel woonhuis, double fun? bad (Foto:Funda)
Dubbel woonhuis, double fun? (Foto:Funda)

Dubbel woonhuis, double fun? berging (Foto:Funda)
Dubbel woonhuis, double fun? (Foto:Funda)

Dubbel woonhuis, double fun? buiten (Foto:Funda)
Dubbel woonhuis, double fun? (Foto:Funda)

Dubbel woonhuis, double fun? buiten(Foto:Funda)
Dubbel woonhuis, double fun? (Foto:Funda)

O'Ward wint tweede IndyCar-race Iowa na crash van dominante leider

Op de Iowa Speedway is de tweede race van de double header in de IndyCar Series aldaar afgewerkt. Dit keer kwam de Nederlandse bijdrage er niet echt aan te pas, grotendeels door wat pech, maar er gebeurde zeker wel het één en ander.

De race begon met Will Power op poleposition en Josef Newgarden, de winnaar van zaterdag, naast hem. Conor Daly, Takuma Sato, Scott McLaughlin en Jack Harvey volgden en Pato O'Ward maakte met Rinus van Kalmthout de top-8 op de grid vol.

O'Ward startte als een dolle en pakte gelijk plek drie, achter Power en Newgarden. Na ruim zestig ronden begon de eerste serie pitstops voor de toppers, Power en Newgarden sloten die serie af en behielden hun posities, voor O'Ward en de naar voren gekomen Jimmie Johnson.

Na 120 ronden kwam de race tot een einde voor Kyle Kirkwood, die de muur raakte. Een ongelukkige caution voor Van Kalmthout: die had nét een stop gemaakt. Newgarden was eerder langs Power gegaan en had bij de herstart de leiding, voor Power, O'Ward en Ericsson - Van Kalmthout reed op twee ronden achterstand na zijn ongelukkig getimede pitstop.

Met een dikke honderd ronden te gaan werd de volgende serie pitstops afgewerkt, waarin wel het een en ander veranderde: Newgarden behield de leiding, maar O'Ward reed op twee, vlak voor Power. Zo ging het allemaal z'n gangetje, tot een ophanging van Newgarden's auto 65 ronden voor het einde uit het niks de geest gaf en hij hard de muur in klapte.

De overgebleven coureurs kwamen tijdens de caution binnen voor een laatste pitstop en na het opruimen van de rommel konden we door met vijftig ronden te gaan en O'Ward op kop, voor Power, Dixon, McLaughlin en Marcus Ericsson.

Van spanning was na de herstart geen sprake meer, O'Ward reed naar een uitstekende edoch wat gelukkige overwinning, voor Power, McLaughlin, Dixon en NASCAR-legende Johnson. Van Kalmthout werd uiteindelijk vrij kleurloos negentiende.

Aantal monkeypox besmettingen blijft stijgen

Inmiddels zijn er wereldwijd ruim 16.000 gevallen van monkeypox (apenpokken) vastgesteld die verspreid zijn over 75 landen. Zowel het aantal gevallen als het aantal landen met ziektegevallen blijven stijgen. Daarom heeft de WHO World Health Organization monkeypox uitgeroepen tot een gezondheidsrisico van internationaal belang. In Nederland werd op 20 mei de eerste besmetting vastgesteld. Inmiddels zijn 818 mensen positief getest op monkeypox, dus de toename van het aantal besmettingen is ook in Nederland zichtbaar.

Op zaterdag 23 juli heeft de directeur-generaal van de WHO World Health Organization besloten om monkeypox (apenpokken) aan te merken als een public health emergency of international concern (PHEIC Public Health Emergency of International Concern). Er is sprake van een toenemend aantal besmettingen en het aantal landen met monkeypox stijgt. Ook West-Afrika, waar monkeypox al voorkwam, heeft nu meer gevallen.

Beleid in Nederland
Voor Nederland heeft dit geen consequenties voor het bestrijdingsbeleid. Vanaf 25 juli krijgen hoogrisicogroepen vaccinatie aangeboden (pre-expositie). Vaccinatie is één van de middelen om de uitbraak van monkeypox te bestrijden door overdracht van het virus te beperken. Daarnaast blijft het belangrijk om alert te zijn op klachten die passen bij monkeypox. Als er een vermoeden is van besmetting bij jezelf of bij een ander, heb dan geen intiem contact of seks meer en maak direct een testafspraak bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst of de huisarts. Ook als je gevaccineerd bent.

Aantal besmettingen
Het aantal mensen dat sinds de uitbraak in Nederland besmet is geraakt met monkeypox bedraagt 818, waarvan 6 vrouwen. Iedereen kan monkeypox krijgen en het virus komt voor in alle leeftijdscategorieën. Echter de meeste besmettingen zijn tot nu toe gevonden bij MSM mannen die seks hebben met mannen (mannen die seks hebben met mannen). En van deze groep hebben mannen die frequent seks hebben en meerdere partners het grootste risico op besmetting. De verwachting is dat de ziekte zich nog verder zal verspreiden.

Kijk op de pagina Monkeypox (apenpokken) voor

  • het aantal vastgestelde besmettingen met monkeypox per eerste ziektedag
  • het aantal besmettingen met monkeypox per regio

 

Dubbelslag voor Vos in Tour de France Femmes

Marianne Vos heeft de tweede etappe in de Tour de France Femmes op haar naam geschreven én de gele trui veroverd. De Nederlandse won voor Silvia Persico en Katarzyna Niewiadoma.

Na de aankomst op de Champs-Élysées stond vandaag een vlakke rit van 135 kilometer op het programma. Vroeg in de etappe ontstond er een kopgroep, met daarbij Femke Gerritse, maar die kopgroep werd onder impuls van Trek-Segafredo op 78 kilometer van de meet alweer gegrepen.

Op 20 kilometer voor de finish passeerden de rensters de finishlijn voor het eerst voor een tussensprint. In aanloop naar de tussensprint waren er meerdere valpartijen en bij een van de valpartijen kwam Marta Cavalli hard ten val. De Italiaanse, een van de favorieten voor de eindzege, werd hard van achteren aangereden door de Australische Nicole Frain, die niet op zat te letten. Cavalli moest niet veel later de strijd staken.

De tussensprint zorgde voor een breuk in het peloton en zes rensters waren voorop. Marianne Vos was goed bij de les en had wereldkampioene Elisa Balsamo, Elisa Longo Borghini, Maike van der Duin, Silvia Persico en Katarzyna Niewiadoma bij zich. De kopgroep werkte goed samen en vanuit achteren kon niemand meer terugkomen.

In de sprint stond er geen maat op Vos. De Nederlandse won met overtuiging de sprint en is ook de nieuwe leidster in het algemeen klassement. Daarnaast is ze ook in het bezit van de groene trui.

Zo verlaag je je energierekening: 15 tips

De situatie op de woningmarkt de afgelopen jaren heeft menigeen kopzorgen bezorgd. Onder andere door vertraging van nieuwbouw vanwege de stikstofcrisis, was de vraag vele malen groter dan het aanbod. Geïnteresseerden stonden soms met honderden in de rij voor een woning, om vervolgens ook nog eens flink over te bieden. Ben je er toch in geslaagd een woning te kopen? Hoewel je waarschijnlijk hebt kunnen profiteren van de lage hypotheekrente, heeft de volgende crisis zich alweer aangediend. Onder meer de economische opleving na de coronacrisis heeft voor een sterke stijging van de energieprijzen gezorgd. Wil je niet dat je maandlasten gigantisch gaan stijgen? Doe dan je voordeel met onderstaande tips.

Thermostaat

5 x besparen zonder te hoeven investeren 

Er zijn allerlei manieren om je energieverbruik te verlagen, zonder dat het je iets kost. In financiële zin dan. Hoewel sommigen aanvoeren dat ze dan gaan inleveren op luxe, blijkt het in de praktijk behoorlijk mee te vallen. Wat kun je doen?

  • Thermostaat een graadje lager zetten
  • Watertemperatuur van de cv-ketel verlagen
  • Iets korter douchen
  • Schakel elektrische apparatuur bij inactiviteit uit
  • Laat deuren en ramen niet langer dan nodig open staan

5 x besparen met een middelgrote investering 

Naast de ‘gratis’ bespaartips, moet je soms toch wel wat geld investeren voordat je kunt profiteren van een lager energieverbruik. Wat kun je bijvoorbeeld voor maximaal duizend euro ongeveer doen? 

  • Alle lampen in je woning vervangen door ledlampen
  • Vloerverwarming aanleggen op de begane grond
  • Radiatorventilatoren plaatsen
  • Je verwarmingssysteem waterzijdig laten inregelen
  • Energiezuinige elektrische apparatuur kiezen

5 x besparen met een grotere investering

Afgelopen jaren brachten woningen met een hoog energielabel, gemiddeld 7.000 euro meer op dan een minder duurzame woning. En zeker met het voornemen om in 2050 alle woningen in Nederland gasloos te laten zijn, zou dit nog wel eens verder kunnen oplopen. Groots investeren om een woning te verduurzamen levert dus op twee manieren geld op. Allereerst dalen je maandelijkse energielasten direct, en daarnaast is het ook nog eens een waardevermeerdering van je woning. Met welke grotere investeringen (denk aan minimaal enkele duizenden euro’s) kun je besparen op je energie?

  • Zonnepanelen laten plaatsen
  • Ramen en kozijnen vervangen voor minimaal HR++-glas
  • De gevels isoleren
  • De vloer isoleren
  • Het dak isoleren

Hoewel er vaak gesproken wordt over (prijzige) warmtepompen, is het maar de vraag of dit nodig zal zijn in je woning. Veel gemeentes hebben warmtetransitievisies opgesteld, en hieruit blijkt dat bijvoorbeeld in veel steden het bestaande stadswarmtenetwerk zal worden uitgebreid. Van welk alternatief verwarmingssysteem in jouw woning in de toekomst gebruik zal maken, kun je nagaan bij je gemeente.

Voordelen van je woning verduurzamen

Door je gedrag wat aan te passen, en te investeren in je woning kun je je energierekening flink omlaag brengen. Je woning verduurzamen heeft echter nog meer voordelen. Naast dat het ervoor zorgt dat – zoals al aangegeven – je woning meer waard wordt, wordt je woning ook nog eens comfortabeler. Denk bijvoorbeeld aan het voorbeeld van het laten plaatsen van vloerverwarming: het is niet voor niets dat vloerverwarming op de badkamer al veel langer toegepast wordt vanwege het extra luxe gevoel.

She-Hulk krijgt Hulk-les in nieuwe trailer

Naast een berg bekendmakingen en de trailer voor Black Panther: Wakanda Forever toonde Marvel Studios zaterdag ook een nieuwe trailer voor She-Hulk: Attorney at Law aan de 6500 aanwezigen in Hall H. Ook deze trailer staat inmiddels online.

In She-Hulk: Attorney at Law, een negendelige comedy, volgen we Jennifer Walters (Tatiana Maslany, Orphan Black), familie van Bruce Banner (Mark Ruffalo), die ook de mogelijkheid krijgt om te veranderen in een Hulk, maar daar iets anders mee omgaat. De nieuwe trailer toont hoe ze getraind wordt door Smart Hulk en de advocaat wordt van Emil Blonsky (Tim Roth), die als The Abomination al in 2008 in het MCU te zien was (en vorig jaar even langs kwam in Shang-Chi).

She-Hulk: Attorney at Law is vanaf 17 augustus te streamen op Disney+.

Dromen worden nachtmerries in trailer voor The Sandman

Het zal je niet ontgaan zijn dat Hollywood afgelopen weekend veel te melden had tijdens Comic-Con International. Ook Netflix-serie The Sandman had op die conventie een eigen panel en de trailer die aan de aanwezigen werd getoond staat nu online.

Wanneer we onze ogen sluiten is er een wereld die op ons wacht, een wereld vol dromen. Hier geeft The Sandman, Master of Dreams (Tom Sturridge), vorm aan al onze diepliggende angsten en fantasieën. Wanneer Dream onverwacht gevangen wordt genomen, gebeuren er tijdens zijn afwezigheid een reeks gebeurtenissen die twee werelden - ‘Dreaming’ en ‘Waking’ - veranderen. Om dit te herstellen moet hij door verschillende werelden en tijdlijnen reizen om de chaos die zijn afwezigheid heeft veroorzaakt terug te draaien.

The Sandman is gebaseerd op de DC Comics/Vertigo-serie van Neil Gaiman. De serie is een rijke, karakter-gedreven mix van mythe en donkere fantasie waarbij we in tien epische afleveringen de vele avonturen van Dream volgen. The Sandman is ontwikkeld door Gaiman, showrunner Allan Heinberg en David S. Goyer. De serie is op Netflix te zien vanaf volgende week vrijdag, 5 augustus.

Moet de natuur dezelfde rechten krijgen als de mens?

Zaterdag was er in Leeuwarden een rechtszaak over de plaats van een boom. Centrale vraag: moet de boom hier zelf ook iets over te zeggen hebben? Moet de natuur, net als de mens, rechten krijgen?

Vanuit het project 'Tegel eruit, groen erin' neemt een familie één van de bomen uit het project Bosk over. Het is echter een grote eik die zonder overleg met de buren wordt geplant. Die stappen dan ook naar de rechter, die besliste dat de eik gezien zijn toekomstige omvang toch echt te groot is voor een kleine voortuin en binnen twee weken moet worden weggehaald.

Maar wat zijn nu de rechten van die boom? Het lijkt misschien vergezocht voor zaken zonder bewustzijn maar in Ecuador zijn deze rechten al in 2008 vastgelegd in de grondwet. Namens de natuur zijn daar al zo’n 64 rechtszaken gevoerd. Dit jaar nog oordeelde een rechtbank in India dat ‘moeder natuur’ dezelfde wettelijke status heeft als de mens. Het manifest 'Rechten voor de natuur' wat na de rechtzaak is gepresenteerd zou moeten bewerkstelligen in het Nederlandse recht dat de natuur, net als de mens rechten krijgt. Is dat een goed idee?

Moet de natuur, net als de mens, rechten krijgen? (Foto:Pixabay)
Moet de natuur, net als de mens, rechten krijgen? (Foto:Pixabay)

Steeds vaker dieren 'te vondeling gelegd' bij Almere Jungle

Het dumpen van dieren neemt toe bij Almere Jungle in Almere. Het gaat onder meer om waterschildpadden, hanen, gekko’s en slangen. Dierenverzorgers komen steeds vaker vreemde dieren tegen in de verblijven. En dat terwijl het park tijdens de zomervakantie al veel aanvragen krijgt om dieren structureel op te vangen. "Vol is vol", zegt Mike van Mourik van Almere Jungle.

"De afgelopen drie weken hebben we al bijna 80 aanmeldingen gehad om dieren op te vangen. We zien dat we in de vakantieperiode veel meer dieren aangeboden krijgen dan normaal. Soms denken mensen zelfs dat we een vakantieopvang zijn", aldus Van Mourik. De dieren die het park aanneemt, blijven daar voor de rest van hun leven. "We zijn dus geen tijdelijke opvang. Als mensen op vakantie willen, moeten ze zelf voor verzorging zorgen. Daar zijn wij geen oplossing voor. Wij zijn écht bedoeld voor dieren die opvang nodig hebben."


Grote ravage na explosie bij winkelpand Helmond

Rond half vier vannacht moest de brandweer in Helmond uitrukken voor een brand in een winkel aan de Ameidestraat. Ter plaatse bleek dat de winkelpui door een explosief was opgeblazen met daardoor brand als gevolg.

Volgens de politiewoordvoering raakte er niemand gewond. De situatie is inmiddels onder controle, het sein brand meester is door de brandweer gegeven.

Een explosievendeskundige van de politie stelde na uitgebreid onderzoek vast dat er geen explosiegevaar meer was bij de winkel. De ontploffing veroorzaakte veel schade aan het pand. De 10 bewoners van een bovengelegen appartementencomplex zijn tijdelijk geëvacueerd door de brandweer.

Deskundigen deden onderzoek naar de aard en omvang van eventuele schade aan de constructie van het appartementencomplex. Zij beoordeelden dat als voldoende stabiel. Daardoor kon het grootste deel van de bewoners al vrij snel terugkeren naar hun woningen. Dat geldt niet voor de bewoners van woning boven het getroffen pand. Hun woning is aangetast door onder meer rookschade. Daarom zijn zij door de gemeente Helmond ergens anders ondergebracht. De recherche houdt in het onderzoek rekening met allerlei scenario´s waaronder de scenario’s van een plofkraak of een gerichte, opzettelijke actie. Er lijkt namelijk sprake te zijn van braakschade.

Opa vrijgesproken van ontucht kleinzoon

De rechtbank spreekt een 69-jarige man uit Overasselt vrij van ontucht met zijn destijds 8-jarige kleinzoon. Op basis van de verklaringen in het dossier kan niet wettig en overtuigend bewezen worden dat de man zich aan deze verdenkingen schuldig maakte.

De ontuchtige handelingen zouden hebben plaatsgevonden in de periode van februari 2020 tot en met augustus 2021. De kleinzoon verklaart dat de man hem betastte tijdens het oppassen en logeren. De man ontkent dat hij dat hij dit heeft gedaan.

Bewijsminimum
De rechtbank houdt rekening met de omstandigheid dat bij veel zedenzaken slechts 2 personen aanwezig zijn, namelijk het vermeende slachtoffer en de vermeende dader. Als de man een strafbaar delict zou hebben gepleegd mag dit niet uitsluitend worden vastgesteld op basis van 1 getuige. De belastende verklaring moet op specifieke punten steun vinden in ander bewijsmateriaal. Slechts dan is - in dit geval - voldaan aan het vereiste bewijsminimum.

Uitspraak gelijk aan de eis
Het dossier bevat geen bewijs dat de verklaring van de kleinzoon ondersteunt en te herleiden is tot een andere bron dan zijn eigen verklaring. De officier van justitie vroeg om vrijspraak in deze zaak. De rechtbank gaat hierin mee en spreekt de man vrij.

Schadevergoedingsvorderingen
Namens de kleinzoon is een vordering tot schadevergoeding ingediend. Vanwege de vrijspraak verklaart de rechtbank dit niet-ontvankelijk.

Echtpaar hoeft woning in Rhenen niet te verlaten: illegale prostitutie niet bewezen

Een echtpaar in Rhenen hoeft hun huurwoning vooralsnog niet te ontruimen omdat er sprake zou zijn van illegale prostitutie. Dat oordeelt de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland.

Volgens de woningstichting die de woning verhuurt heeft de gemeente Rhenen eerder dit jaar geconcludeerd dat de huurders in de woning een illegaal seksbedrijf exploiteren. Daarnaast zouden ze voor geluidsoverlast zorgen. De woningstichting wil daarom dat het echtpaar de woning verlaat, maar de voorzieningenrechter wijst dat verzoek af: illegale prostitutie ín de woning is niet bewezen.

Constateringen
Naar aanleiding van meldingen over prostitutie en nachtelijke geluidsoverlast deed de gemeente Rhenen onderzoek. In oktober 2021 is ook een controle in de woning uitgevoerd. Volgens de gemeente zijn toen onder andere grote hoeveelheden condooms, glijmiddel en massageolie aangetroffen. Bovendien vond de gemeente Rhenen online advertenties voor seksuele dienstverlening en bleken de bewoners allebei bij de Kamer van Koophandel ingeschreven te staan met eenmanszaken in persoonlijke dienstverlening. Op grond van deze bevindingen concludeerde de gemeente dat het echtpaar in de woning een illegaal seksbedrijf exploiteerde. De gemeente heeft hen vervolgens per brief gewaarschuwd dat dit zonder vergunning niet mag. Ook de woningstichting is geïnformeerd. Die stelt dat de huurders zich niet aan de huurovereenkomst hebben gehouden en willen dat zij de woning ontruimen.

Escortbedrijf
De huurders ontkennen niet dat zij zich bezig hebben gehouden met prostitutie (ze zijn inmiddels gestopt), maar zij stellen dat het ging om een escortbedrijf. Hun activiteiten zouden niet ín de woning, maar bij de klanten thuis of elders hebben plaatsgevonden. Volgens de voorzieningenrechter duiden de bevindingen van de gemeente op prostitutie, maar kunnen ze niet leiden tot de conclusie dat die prostitutie ook in de woning plaatsvond. In de huurovereenkomst staat dat de woning enkel als woonruimte gebruikt mag worden. De woningstichting heeft in dit kort geding onvoldoende onderbouwd dat de huurders zich niet aan die huurovereenkomst hebben gehouden.

Geluidsoverlast
Het echtpaar zou de woning ook moeten verlaten vanwege geluidsoverlast. Het gaat volgens de woningstichting om kreungeluiden en harde muziek. Ook zou de huurder intimiderend zijn richting andere bewoners. Maar ook in dit geval oordeelt de voorzieningenrechter dat een voldoende onderbouwing van de woningstichting ontbreekt.

De overlastmeldingen zijn niet in de procedure ingebracht. Dat de melders van de overlast anoniem willen blijven, betekent nog niet dat de woningstichting niet kan toelichten hoe vaak de meldingen binnenkomen, om hoeveel omwonenden het gaat, wat de inhoud is en wat naar aanleiding daarvan al is ondernomen. Daarbij komt dat de huurders zelf ook stellen last te hebben van overlast van andere huurders waarvoor zij bij de woningstichting geen gehoor vinden. Al met al oordeelt de voorzieningenrechter dat de huurders voorlopig in de woning mogen blijven wonen. In ieder geval tot de uitspraak in een eventuele bodemprocedure.

Von der Leyen wil 'energiesolidariteit' in de EU, Portugal en Spanje hebben kritiek

EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen roept landen die minder afhankelijk zijn van de Russische gasvoorziening op om  mee te doen aan energiebesparing. "Zelfs lidstaten die nauwelijks Russisch gas kopen, kunnen niet ontsnappen aan de gevolgen van een mogelijke leveringsstop in onze interne markt", zei ze dinsdag voor een speciale bijeenkomst van de ministers van Energie.

De economieën in de EU zijn nauw met elkaar verweven. Een gascrisis zou elke lidstaat in een of andere vorm treffen. "Het is daarom belangrijk dat alle lidstaten de vraag naar gas verminderen, zodat iedereen meer spaart en deelt met de leden die meer getroffen zijn", voegde von der Leyen eraan toe. Energiesolidariteit is een basisprincipe van de Europese verdragen.

Kort daarvoor hadden onder meer Spanje en Portugal kritiek geuit op een voorstel van de Europese Commissie voor een gasnoodplan. De Portugese regering kan het voorstel helemaal niet accepteren omdat het "onwerkbaar" is, zei staatssecretaris van Milieu en Energie João Galamba in een interview met de krant "Público". "We verbruiken alleen gas als het echt nodig is", verzekerde hij. De Spaanse minister voor Ecologische Verandering, Teresa Ribera, had eerder kritiek op het plan geuit. Ze benadrukte: "In tegenstelling tot andere landen hebben de Spanjaarden niet boven onze stand geleefd als het gaat om energieverbruik."

"Europa moet voorbereid zijn op worst-case scenario"
In het plan van de EU-Commissie worden alle EU-landen opgeroepen om vrijwillig alle nodige inspanningen te leveren om hun gasverbruik tussen 1 augustus 2022 en 31 maart 2023 met ten minste 15 procent te verminderen. De vergelijkende waarde zou het gemiddelde verbruik in dezelfde periode van de afgelopen vijf jaar zijn. In geval van een echte gasnoodsituatie moet het ook mogelijk zijn een verbruiksvermindering te gelasten.

Een ontoereikende voorbereiding op een Russische leveringsstop zou volgens de EU-Commissie kunnen leiden tot een daling van de economische productie met gemiddeld 0,9 tot 1,5 procent. "Ondertussen levert Rusland slechts gedeeltelijk of helemaal geen gas in twaalf lidstaten", aldus von der Leyen. "Daarom moet Europa voorbereid zijn op het ergste scenario: een volledige stopzetting van de gasleveringen, vroeger of later." Hoe sneller je handelt, hoe meer je bespaart en hoe beter je positie is.

De voorstellen van de Commissie zullen komende dinsdag worden besproken tijdens een speciale bijeenkomst van de EU-ministers van Energie in Brussel. Von der Leyen sprak het vertrouwen uit dat zij op brede instemming zouden kunnen rekenen. "Ik ben er zeker van dat de ministers van energie... zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid," zei ze. Ze zei dat het een kwestie was van een vangnet weven zodat ieder EU-lid de komende twee winters veilig door kan komen.

Dogplons: met je viervoeter naar het zwembad!

Honden die in het binnenbad mogen spelen zie je niet heel erg vaak. Bij zwembad Het Wedde in Voorschoten was het zondag voor een keer wel het geval.

Het was zondag een drukte van jewelste in de hal van zwembad Het Wedde in Voorschoten. Zeker twintig hondenbaasjes melden zich bij badjuffen Lisa en Cheraine voor de 'DogPlons'. De komende twee weken gaat de stop uit het binnenbad voor onderhoud. Een uitgelezen kans om op de laatste dag voor deze zomerstop met honden het water in te duiken. "Waarom het water verspillen als je er nog iets leuks mee kunt doen?", motiveren de organiserende juffen.

Schaakrobot breekt vinger van 7-jarige tegenspeler

Bij schaken 'kraak' je normaliter je hersenen, niet je vingers. Afgelopen week brak een schaakrobot echter een vinger van zijn 7-jarige tegenspeler op het schaaktoernooi Moscow Open in Rusland. Zo meldt RTL Nieuws.

Het jongetje deed een snelle zet gedurende het spel, waardoor de schaakrobot van streek raakte, melden Russische media.

Op beelden die op social media gedeeld worden is te zien dat de robot eerst een speelstuk van de jongen slaat, waarna de 7-jarige zijn eigen zet wil doen. Daarop grijpt de robot een vinger van zijn tegenstander en breekt de vinger.

Volgens The Guardian heeft de vicepresident van de Russische schaakfederatie, Sergey Smagin, meegedeeld dat de jongen de veiligheidsregels niet heeft nageleefd. "Toen hij zijn zet deed, wachtte hij niet tot de machine klaar was met bewegen."

Amsterdam: plofkraak levert enorme schade op aan appartementencomplex

Bewoners in de omgeving van het Beukenplein in Amsterdam zijn vannacht opgeschrikt door een plofkraak bij een geldautomaat in een winkel. De schade is groot: zowel aan de winkel als aan het naastgelegen trappenhuis van een appartementencomplex. Zo meldt AT5.

De ontploffing gebeurde rond 2.20 uur vannacht. De politie is op zoek naar twee verdachten, die de automaat met explosieven zouden hebben opgeblazen. Vermoedelijk zijn ze daarna met een zwarte scooter op de vlucht geslagen. Het is niet bekend of ze iets hebben buitgemaakt.

De schade aan de panden is enorm. Een woordvoerder van de politie vertelt dat de brokstukken tot aan de kruising liggen. Meerdere woningen zijn uit voorzorg ontruimd. Naast politie en brandweer is onder meer de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) op de plek van het incident afgekomen voor onderzoek.

Inmiddels zijn de hulpdiensten afgeschaald, maar de politie laat weten dat er nog altijd onderzoek wordt gedaan. Het is de tweede keer in iets meer in een week tijd dat er in Amsterdam een plofkraak plaatsvindt. Op 16 juli werden bewoners aan Tussen Meer in de vroege ochtend opgeschrikt door een explosie.

Myanmar hervat executies na decennia, vier activisten terechtgesteld

De militaire leiders van Myanmar hebben voor het eerst in decennia executies uitgevoerd. Het gaat om vier activisten die streden voor de democratie, onder wie een voormalig parlementslid van de partij van de afgezette regeringsleider Aung San Suu Kyi. Zij werden beschuldigd van 'terreurdaden'. Zo meldt RTL Nieuws.

De militaire junta nam vorig jaar de macht over en veroordeelde sindsdien tientallen activisten ter dood, maar voerde al decennia geen doodstraf meer uit.

In juni liet de junta weten van plan te zijn om de doodstraffen daadwerkelijk uit te gaan voeren, wat tot grote internationale verontwaardiging leidde. VN-chef António Guterres noemde de beslissing een "flagrante schending van het recht op leven, vrijheid en veiligheid".

Minder inwoners verdronken in 2021

In 2021 zijn 80 inwoners van Nederland verdronken in open water, of in of om het huis. Dat waren er 27 minder dan een jaar eerder. Het aantal verdrinkingen is naar verhouding hoger onder migranten en hun hier geboren kinderen. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers over doodsoorzaken.

De 80 inwoners zijn omgekomen door accidentele verdrinkingen. In de afgelopen tien jaar vond 73 procent van dit soort verdrinkingen plaats in open water: een sloot, rivier, kanaal, gracht, recreatieplas, meer, vijver of in de zee. 21 procent van de verdrinkingen gebeurde in en om het huis.

Sinds jaren 50 grootste afname verdrinkingen onder jonge kinderen
Sinds 1950 is het aantal accidentele verdrinkingen fors gedaald, vooral onder kinderen jonger dan 10 jaar. Sinds de jaren 80 is de daling van het aantal accidentele verdrinkingen minder sterk. De afgelopen decennia was het aantal accidentele verdrinkingen het hoogst onder mensen van 60 jaar en ouder.

Meer verdrinkingen onder niet in Nederland geboren kinderen
Voor zowel migranten als hun kinderen ligt het aantal verdrinkingen naar verhouding hoger dan voor mensen met een Nederlandse achtergrond. Dat geldt vooral voor degenen met een niet-Europese achtergrond.

Onder niet-Europese migranten jonger dan 20 jaar, was het risico op verdrinking 9 tot 10 keer groter dan onder jongeren die in Nederland zijn geboren. Maar ook bij kinderen van niet-Europese migranten jonger dan 10 jaar, die zelf in Nederland zijn geboren maar hun ouders niet, is het verdrinkingsrisico groter dan onder kinderen met een Nederlandse herkomst. Vergeleken met leeftijdgenoten van Nederlandse herkomst is vooral bij 20-plussers met een niet-Europese herkomst het risico op verdrinking groter, maar dat verschil is wel kleiner dan bij jongeren.

Bij migranten met een Europese herkomst zijn de verschillen over het algemeen ook klein. Binnen die groep is het verdrinkingsrisico alleen voor 20- tot 40-jarigen groter.

Ook verdrinkingen door zelfdoding of vervoersongeval
Naast accidentele verdrinkingen komen jaarlijks ook mensen door verdrinking om het leven als gevolg van bijvoorbeeld een verkeersongeval of zelfdoding. In 2021 kwamen naast de 80 accidentele verdrinkingsdoden ook 38 mensen door verdrinking om het leven in het verkeer, en verdronken 86 mensen door zelfdoding. Het aantal suïcides door verdrinking is gedurende de afgelopen tien jaar licht gedaald, bij verdrinkingen in het verkeer is dit stabiel gebleven.

Bij alle verdrinkingsoorzaken zijn meer mannelijke dan vrouwelijke slachtoffers, en ook zestigplussers zijn oververtegenwoordigd.

Ook niet-inwoners verdronken in Nederland
Tussen 2012 en 2021 verdronken in Nederland ook 394 mensen die geen inwoner zijn, zoals toeristen of tijdelijke werknemers. Daarvan waren 220 gevallen van accidentele verdrinking, 92 betroffen zelfdoding en 48 waren het gevolg van een vervoersongeval. Ongeveer 6 op de 10 verdronken niet-inwoners kwamen uit Duitsland, Polen of België.

Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl.

Fantastische sessie sluit WK atletiek af, twee wereldrecords sneuvelen

In het Amerikaanse Eugene is het wereldkampioenschap atletiek na tien dagen alweer tot een einde gekomen. Aan het einde van een geweldige sessie, met daarin twee wereldrecords, werd het toernooi traditiegetrouw afgesloten met de 4x400 meter-finales, hoewel een polsstokhoogspringer de allerlaatste was die in actie kwam.

100m horden vrouwen
We begonnen met de halve finales, waarin het stadion gelijk even op z'n kop gezet werd: de Nigeriaanse Tobi Amusan knalde ogenschijnlijk simpel naar de winst, maar de klok zorgde voor een schok. Die gaf namelijk 12,12 seconden aan, een fors nieuw wereldrecord - dat stond met 12,20 op naam van Kendra Harrison, die zelf 12,27 liep en ook de finale haalde. Nadine Visser liep in een keurige 12,66 seconden naar plek drie in haar halve finale, maar kwam daarmee 0,17 seconden tekort voor een finaleplek.

De finale begon met Amusan uiteraard als nieuwe topfavoriete en die druk legde ze ogenschijnlijk simpel opzij: ze sprintte naar het eerste Nigeriaanse WK-goud ooit in een bizarre 12,06 seconden - wel mets iets teveel rugwind en dus bleef de 12,12 als wereldrecord overeind. Het zilver ging in een eveneens fantastische 12,23 seconden naar de Jamaicaanse Britany Anderson, olympisch kampioene Jasmine Camacho-Quinn uit Puerto Rico pakte op enkele duizendsten van Anderson het brons.

Polsstokhoogspringen mannen
Armand Duplantis was de absolute topfavoriet, hoewel hij op 5,87 meter even een foutje maakte. Daarna ging het beter en na zijn geslaagde poging op 6,00 meter was de wereldtitel binnen, gevolgd door het kampioenschapsrecord op 6,06 meter. Duplantis ging vervolgens voor het wereldrecord: op 6,21 meter lukte het eerst niet, maar een fenomenale tweede sprong bracht hem naar het wereldrecord en een geweldige afsluiting van het WK. De Amerikaan Chris Nilsen pakte met 'slechts' 5,94 meter het zilver, dezelfde hoogte als de bronzen Ernest John Obiena - de eerste Filipijnse medaillewinnaar ooit.

5000m mannen
De Oegandese wereldrecordhouder Joshua Cheptegei bepaalde het vroege tempo, waarna de Kenianen Nicholas Kipkorir, Jacob Krop en Daniel Ebenyo het heft in handen namen - het ijzersterke Ethiopische trio Yomif Kejelcha, Muktar Edris en Selemon Barega hield zich na drie kilometer nog altijd rustig achterin de groep op.

Met drie ronden te gaan kwam de Noor Jakob Ingebrigtsen zich melden en ook de Amerikaan Grant Fisher en de Canadees Mohammed Ahmed kwamen naar voren. Ingebrigtsen voerde het tempo op en in de slotronde sloopte hij simpelweg iedereen door alsmaar harder te lopen. De Noor snelde naar indrukwekkend goud in 13:09,24 minuten, voor Krop (13:09,98) en de Oegandees Oscar Chelimo (13:10,20), die Luis Grijalva met 0,24 seconden van een historische Guatemalteekse medaille hield.

800m vrouwen
In de eerste ronde nam Diribe Welteji het initiatief, maar in ronde twee kwam de Amerikaanse topfavoriete Athing Mu langszij. De olympisch kampioene leek overtuigend het goud te pakken, maar de Britse Keely Hodgkinson volgde en kwam er op het laatste rechte stuk zelfs helemaal naast. Mu wist echter nog net iets beter aan te zetten en snelde in een zeer fraaie eindsprint naar goud in 1:56,30 minuten, nét voor Hodgkinson (1:56,38) en de Keniaanse Mary Moraa (1:56,71).

Verspringen vrouwen
Regerend wereld- en olympisch kampioene Malaika Mihambo begon met twee foutsprongen, maar op het moment dat het écht moest stond ze er: 6,98 meter in sprong drie, vlak achter de 7,02 meter van Ese Brume. Voor de Nigeriaanse bleef het daar ondanks nog twee goede sprongen bij, Mihambo deed er een schep bovenop met eerst 7,09 en daarna 7,12 meter in haar laatste sprong, goed voor de wereldtitel. Brume pakte wel het zilver, brons ging verrassend naar de Braziliaanse Leticia Oro Melo, die in haar eerste sprong een dik PR van 6,89 meter noteerde - gevolgd door vijf foutsprongen, maar dat mocht de pret niet drukken.

Tienkamp mannen
Wereldrecordhouder Kevin Mayer sloot dag één af als zesde, maar met de onderdelen die op dag twee volgden in het achterhoofd was hij na het uitvallen dan Damian Warner wel de topfavoriet. Hij begon dag twee met een acceptabele 13,92 seconden op de 110 meter horden, waarna ook de 49,44 meter bij het discuswerpen prima was. Het polsstokhoogspringen was nog even erg spannend: op zijn openingshoogte van 5,00 meter begon Mayer met twee foutsprongen, maar hij redde zich en sprong uiteindelijk zelfs over 5,40 meter.

Het speerwerpen volgde en ook dat ging lekker met 70,31 meter. Zo stond Mayer inmiddels netjes aan de leiding, met de Canadees Pierce LePage als enige ietwat serieuze uitdager. Op de afsluitende 1500 meter moest de Fransman binnen vijftien seconden van LePage blijven en dat was op geen enkel moment een probleem: met 4:41,44 minuten eindigde hij zelfs een dikke seconde voor de Canadees. Het tienkampgoud ging zo uiteindelijk met 8816 punten naar Mayer, voor de 8701 van LePage en de 8676 punten van de Amerikaan Zach Ziemek, voor beiden een persoonlijk record.

4x400m mannen
Vanaf ongeveer de eerste meters was duidelijk dat de winst vergeven was: Elija Godwin, Michael Norman, Bryce Deadmon en Champion Allison waren met afstand de besten en pakten namens de VS het goud in 2:56,17 minuten. De strijd om zilver ging uiteindelijk vooral tussen Jamaica en België, waarbij Christopher Taylor in de slotfase nét te sterk was voor Kevin Borlée: 2:58,58 tegen 2:58,72 en dus zilver voor Akeem Bloomfield, Nathon Allen, Jevaughn Powell en Taylor, met brons voor Dylan Borleé, Julien Watrin, Alexander Doom en Kevin Borleé uit België.

4x400m vrouwen
Met Talitha Diggs en Abby Steiner kon de Amerikaanse ploeg niet gelijk een gat slaan, maar Britton Wilson deed dat wel en hordenloopster Sydney McLaughlin maakte het op indrukwekkende wijze af: goud in 3:17,79 minuten, alleen teams uit de Sovjet-Unie, Oost-Duitsland en de VS waren in een heel ver verleden sneller. Candice McLeod, Janieve Russell, Stephenie Ann McPherson en Charokee Young pakten in 3:20,74 het zilver, voor de Britse ploeg van Victoria Ohuruogu, Nicole Yeargin, Jessie Knight en Laviai Nielsen (3:22,64).

35km snelwandelen
Bij de start ging Daisuka Matsunaga er gelijk vandoor en beetje bij beetje sloeg de Japanner een gat van meer dan een minuut op de steeds kleiner wordende achtervolgende groep. Vanaf een kilometer of vijftien begon de Japanner het echter zwaar te krijgen, de achtervolgers kwamen in rap tempo dichterbij en vijf kilometer later waren ze er bijna.

Matsunaga begon snel zijn techniek te verliezen en ook de snelheid werd minder: de negen achtervolgers sloten aan bij de Japanner. Hij moest snel afhaken en ook de Spanjaard Miguel Angel Lopez moest er af op het moment dat de Ecuadoriaan Brian Pintado het tempo serieus op begon te voeren.

Met tien kilometer te gaan waren er nog zeven over: Pintado, Masatora Kawano uit Japan, de Zweed Perseus Karlström, He Xianghong uit China, Eider Arevalo voor Colombia, de Mexicaan José Doctor en de Italiaanse olympisch 20 kilometer-kampioen Massimo Stano. Voor Doctor was het niet veel later klaar: hij kreeg zijn derde rode kaart en moest 3,5 minuut lang in de strafbox gaan wachten.

Zes kilometer voor het einde haakte Arevalo ook af, dus waren er nog vijf over, tot ook He moest lossen onder de tempoversnelling van Stano. Nog een goede kilometer later kon Pintado het tempo nauwelijks nog volgen en met alleen Stano, Kawano en Karlström nog in de groep leken de medaillewinnaars langzamerhand bekend te zijn.

Stano stampte door en Karlström werd het volgende slachtoffer, terwijl Kawano zich binnenstebuiten trok om op de hielen van de Italiaan te blijven. Hij moest er echter toch écht af in de slotkilometer en in een geweldige 2:23.14 uur ging het goud naar Stano, de op één na snelste tijd ooit - tussen allerhande Russen die om bepaalde redenen niet meer actief zijn. De dapper vechtende Kawano viel één seconde later over de finish, Karlström pakte in 2:23.44 het brons.

FOK! Wat een weer: warme nacht, morgen koeler en kans op regen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal   

Zoals voorspeld was het een broeierige dag gister. 

De minimumtemperaturen waren 12,6 C in Hoogeveen tot 21,3 C in Enschede,
de maximumtemperaturen waren van 25,3 C op Terschelling tot 31,7 C in Ell (Limburg).

Wat kunnen we het komende etmaal verwachten?
Vanochtend is het overwegend bewolkt en in het westen en noorden is er kans op een bui, mogelijk met onweer. De westelijke wind neemt geleidelijk toe naar matig, aan de kust naar vrij krachtig.

Vanmiddag is het eerst overwegend bewolkt. Van het westen uit komt de zon vaker tevoorschijn. In het (uiterste) oosten kunnen enkele (onweers)buien ontstaan. De maximumtemperaturen liggen tussen 22°C aan de kust tot 27°C in het zuidoosten. Er staat een matige westenwind, aan de kust en op het IJsselmeer is de wind vrij krachtig, aan de zuidwestkust mogelijk krachtig, windkracht 6.

Vanavond is er af en toe zon. Plaatselijk kan er een bui voorkomen. De wind is matig en komt uit een westelijke richting.

Vooruitzichten en mogelijke waarschuwingen
Dinsdag enkele buien. Daarna overwegend droog en temperaturen rond of onder normaal.
De kans op uitgifte van waarschuwingen is voorlopig klein.

  • Ma 25-07-2022 Max. 22/27° Min. 19° Neerslag 1/4mm Neerslagkans 60%
    Zonneschijn 40% Zonkracht 6 Windkracht W 4
  • Di 26-07-2022 Max. 21/22° Min. 15/16° Neerslag 0/1mm Neerslagkans 30%
    Zonneschijn 30% Zonkracht 6 Windkracht NW 3
  • Wo 27-07-2022 Max. 19/21° Min. 11/12° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
    Zonneschijn 40% Zonkracht 6 Windkracht N 2

Indrukwekkende skyline in Cleveland (Foto: zoon van qltel)
Indrukwekkende skyline in Cleveland (Foto: zoon van qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1469
special
Random Pics van de Dag #1468
special
VrijMiBabes #239 (not very sfw!)
review
Indiana Jones and the Great Circle
special
Random Pics van de Dag #1467
special
Random Pics van de Dag #1466
©FOK.nl e.a.