Fantastische sessie sluit WK atletiek af, twee wereldrecords sneuvelen

In het Amerikaanse Eugene is het wereldkampioenschap atletiek na tien dagen alweer tot een einde gekomen. Aan het einde van een geweldige sessie, met daarin twee wereldrecords, werd het toernooi traditiegetrouw afgesloten met de 4x400 meter-finales, hoewel een polsstokhoogspringer de allerlaatste was die in actie kwam.

100m horden vrouwen
We begonnen met de halve finales, waarin het stadion gelijk even op z'n kop gezet werd: de Nigeriaanse Tobi Amusan knalde ogenschijnlijk simpel naar de winst, maar de klok zorgde voor een schok. Die gaf namelijk 12,12 seconden aan, een fors nieuw wereldrecord - dat stond met 12,20 op naam van Kendra Harrison, die zelf 12,27 liep en ook de finale haalde. Nadine Visser liep in een keurige 12,66 seconden naar plek drie in haar halve finale, maar kwam daarmee 0,17 seconden tekort voor een finaleplek.

De finale begon met Amusan uiteraard als nieuwe topfavoriete en die druk legde ze ogenschijnlijk simpel opzij: ze sprintte naar het eerste Nigeriaanse WK-goud ooit in een bizarre 12,06 seconden - wel mets iets teveel rugwind en dus bleef de 12,12 als wereldrecord overeind. Het zilver ging in een eveneens fantastische 12,23 seconden naar de Jamaicaanse Britany Anderson, olympisch kampioene Jasmine Camacho-Quinn uit Puerto Rico pakte op enkele duizendsten van Anderson het brons.

Polsstokhoogspringen mannen
Armand Duplantis was de absolute topfavoriet, hoewel hij op 5,87 meter even een foutje maakte. Daarna ging het beter en na zijn geslaagde poging op 6,00 meter was de wereldtitel binnen, gevolgd door het kampioenschapsrecord op 6,06 meter. Duplantis ging vervolgens voor het wereldrecord: op 6,21 meter lukte het eerst niet, maar een fenomenale tweede sprong bracht hem naar het wereldrecord en een geweldige afsluiting van het WK. De Amerikaan Chris Nilsen pakte met 'slechts' 5,94 meter het zilver, dezelfde hoogte als de bronzen Ernest John Obiena - de eerste Filipijnse medaillewinnaar ooit.

5000m mannen
De Oegandese wereldrecordhouder Joshua Cheptegei bepaalde het vroege tempo, waarna de Kenianen Nicholas Kipkorir, Jacob Krop en Daniel Ebenyo het heft in handen namen - het ijzersterke Ethiopische trio Yomif Kejelcha, Muktar Edris en Selemon Barega hield zich na drie kilometer nog altijd rustig achterin de groep op.

Met drie ronden te gaan kwam de Noor Jakob Ingebrigtsen zich melden en ook de Amerikaan Grant Fisher en de Canadees Mohammed Ahmed kwamen naar voren. Ingebrigtsen voerde het tempo op en in de slotronde sloopte hij simpelweg iedereen door alsmaar harder te lopen. De Noor snelde naar indrukwekkend goud in 13:09,24 minuten, voor Krop (13:09,98) en de Oegandees Oscar Chelimo (13:10,20), die Luis Grijalva met 0,24 seconden van een historische Guatemalteekse medaille hield.

800m vrouwen
In de eerste ronde nam Diribe Welteji het initiatief, maar in ronde twee kwam de Amerikaanse topfavoriete Athing Mu langszij. De olympisch kampioene leek overtuigend het goud te pakken, maar de Britse Keely Hodgkinson volgde en kwam er op het laatste rechte stuk zelfs helemaal naast. Mu wist echter nog net iets beter aan te zetten en snelde in een zeer fraaie eindsprint naar goud in 1:56,30 minuten, nét voor Hodgkinson (1:56,38) en de Keniaanse Mary Moraa (1:56,71).

Verspringen vrouwen
Regerend wereld- en olympisch kampioene Malaika Mihambo begon met twee foutsprongen, maar op het moment dat het écht moest stond ze er: 6,98 meter in sprong drie, vlak achter de 7,02 meter van Ese Brume. Voor de Nigeriaanse bleef het daar ondanks nog twee goede sprongen bij, Mihambo deed er een schep bovenop met eerst 7,09 en daarna 7,12 meter in haar laatste sprong, goed voor de wereldtitel. Brume pakte wel het zilver, brons ging verrassend naar de Braziliaanse Leticia Oro Melo, die in haar eerste sprong een dik PR van 6,89 meter noteerde - gevolgd door vijf foutsprongen, maar dat mocht de pret niet drukken.

Tienkamp mannen
Wereldrecordhouder Kevin Mayer sloot dag één af als zesde, maar met de onderdelen die op dag twee volgden in het achterhoofd was hij na het uitvallen dan Damian Warner wel de topfavoriet. Hij begon dag twee met een acceptabele 13,92 seconden op de 110 meter horden, waarna ook de 49,44 meter bij het discuswerpen prima was. Het polsstokhoogspringen was nog even erg spannend: op zijn openingshoogte van 5,00 meter begon Mayer met twee foutsprongen, maar hij redde zich en sprong uiteindelijk zelfs over 5,40 meter.

Het speerwerpen volgde en ook dat ging lekker met 70,31 meter. Zo stond Mayer inmiddels netjes aan de leiding, met de Canadees Pierce LePage als enige ietwat serieuze uitdager. Op de afsluitende 1500 meter moest de Fransman binnen vijftien seconden van LePage blijven en dat was op geen enkel moment een probleem: met 4:41,44 minuten eindigde hij zelfs een dikke seconde voor de Canadees. Het tienkampgoud ging zo uiteindelijk met 8816 punten naar Mayer, voor de 8701 van LePage en de 8676 punten van de Amerikaan Zach Ziemek, voor beiden een persoonlijk record.

4x400m mannen
Vanaf ongeveer de eerste meters was duidelijk dat de winst vergeven was: Elija Godwin, Michael Norman, Bryce Deadmon en Champion Allison waren met afstand de besten en pakten namens de VS het goud in 2:56,17 minuten. De strijd om zilver ging uiteindelijk vooral tussen Jamaica en België, waarbij Christopher Taylor in de slotfase nét te sterk was voor Kevin Borlée: 2:58,58 tegen 2:58,72 en dus zilver voor Akeem Bloomfield, Nathon Allen, Jevaughn Powell en Taylor, met brons voor Dylan Borleé, Julien Watrin, Alexander Doom en Kevin Borleé uit België.

4x400m vrouwen
Met Talitha Diggs en Abby Steiner kon de Amerikaanse ploeg niet gelijk een gat slaan, maar Britton Wilson deed dat wel en hordenloopster Sydney McLaughlin maakte het op indrukwekkende wijze af: goud in 3:17,79 minuten, alleen teams uit de Sovjet-Unie, Oost-Duitsland en de VS waren in een heel ver verleden sneller. Candice McLeod, Janieve Russell, Stephenie Ann McPherson en Charokee Young pakten in 3:20,74 het zilver, voor de Britse ploeg van Victoria Ohuruogu, Nicole Yeargin, Jessie Knight en Laviai Nielsen (3:22,64).

35km snelwandelen
Bij de start ging Daisuka Matsunaga er gelijk vandoor en beetje bij beetje sloeg de Japanner een gat van meer dan een minuut op de steeds kleiner wordende achtervolgende groep. Vanaf een kilometer of vijftien begon de Japanner het echter zwaar te krijgen, de achtervolgers kwamen in rap tempo dichterbij en vijf kilometer later waren ze er bijna.

Matsunaga begon snel zijn techniek te verliezen en ook de snelheid werd minder: de negen achtervolgers sloten aan bij de Japanner. Hij moest snel afhaken en ook de Spanjaard Miguel Angel Lopez moest er af op het moment dat de Ecuadoriaan Brian Pintado het tempo serieus op begon te voeren.

Met tien kilometer te gaan waren er nog zeven over: Pintado, Masatora Kawano uit Japan, de Zweed Perseus Karlström, He Xianghong uit China, Eider Arevalo voor Colombia, de Mexicaan José Doctor en de Italiaanse olympisch 20 kilometer-kampioen Massimo Stano. Voor Doctor was het niet veel later klaar: hij kreeg zijn derde rode kaart en moest 3,5 minuut lang in de strafbox gaan wachten.

Zes kilometer voor het einde haakte Arevalo ook af, dus waren er nog vijf over, tot ook He moest lossen onder de tempoversnelling van Stano. Nog een goede kilometer later kon Pintado het tempo nauwelijks nog volgen en met alleen Stano, Kawano en Karlström nog in de groep leken de medaillewinnaars langzamerhand bekend te zijn.

Stano stampte door en Karlström werd het volgende slachtoffer, terwijl Kawano zich binnenstebuiten trok om op de hielen van de Italiaan te blijven. Hij moest er echter toch écht af in de slotkilometer en in een geweldige 2:23.14 uur ging het goud naar Stano, de op één na snelste tijd ooit - tussen allerhande Russen die om bepaalde redenen niet meer actief zijn. De dapper vechtende Kawano viel één seconde later over de finish, Karlström pakte in 2:23.44 het brons.