O'Ward wint tweede IndyCar-race Iowa na crash van dominante leider

Op de Iowa Speedway is de tweede race van de double header in de IndyCar Series aldaar afgewerkt. Dit keer kwam de Nederlandse bijdrage er niet echt aan te pas, grotendeels door wat pech, maar er gebeurde zeker wel het één en ander.

De race begon met Will Power op poleposition en Josef Newgarden, de winnaar van zaterdag, naast hem. Conor Daly, Takuma Sato, Scott McLaughlin en Jack Harvey volgden en Pato O'Ward maakte met Rinus van Kalmthout de top-8 op de grid vol.

O'Ward startte als een dolle en pakte gelijk plek drie, achter Power en Newgarden. Na ruim zestig ronden begon de eerste serie pitstops voor de toppers, Power en Newgarden sloten die serie af en behielden hun posities, voor O'Ward en de naar voren gekomen Jimmie Johnson.

Na 120 ronden kwam de race tot een einde voor Kyle Kirkwood, die de muur raakte. Een ongelukkige caution voor Van Kalmthout: die had nét een stop gemaakt. Newgarden was eerder langs Power gegaan en had bij de herstart de leiding, voor Power, O'Ward en Ericsson - Van Kalmthout reed op twee ronden achterstand na zijn ongelukkig getimede pitstop.

Met een dikke honderd ronden te gaan werd de volgende serie pitstops afgewerkt, waarin wel het een en ander veranderde: Newgarden behield de leiding, maar O'Ward reed op twee, vlak voor Power. Zo ging het allemaal z'n gangetje, tot een ophanging van Newgarden's auto 65 ronden voor het einde uit het niks de geest gaf en hij hard de muur in klapte.

De overgebleven coureurs kwamen tijdens de caution binnen voor een laatste pitstop en na het opruimen van de rommel konden we door met vijftig ronden te gaan en O'Ward op kop, voor Power, Dixon, McLaughlin en Marcus Ericsson.

Van spanning was na de herstart geen sprake meer, O'Ward reed naar een uitstekende edoch wat gelukkige overwinning, voor Power, McLaughlin, Dixon en NASCAR-legende Johnson. Van Kalmthout werd uiteindelijk vrij kleurloos negentiende.