Von der Leyen wil 'energiesolidariteit' in de EU, Portugal en Spanje hebben kritiek

Jippie

EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen roept landen die minder afhankelijk zijn van de Russische gasvoorziening op om  mee te doen aan energiebesparing. "Zelfs lidstaten die nauwelijks Russisch gas kopen, kunnen niet ontsnappen aan de gevolgen van een mogelijke leveringsstop in onze interne markt", zei ze dinsdag voor een speciale bijeenkomst van de ministers van Energie.

De economieën in de EU zijn nauw met elkaar verweven. Een gascrisis zou elke lidstaat in een of andere vorm treffen. "Het is daarom belangrijk dat alle lidstaten de vraag naar gas verminderen, zodat iedereen meer spaart en deelt met de leden die meer getroffen zijn", voegde von der Leyen eraan toe. Energiesolidariteit is een basisprincipe van de Europese verdragen.

Kort daarvoor hadden onder meer Spanje en Portugal kritiek geuit op een voorstel van de Europese Commissie voor een gasnoodplan. De Portugese regering kan het voorstel helemaal niet accepteren omdat het "onwerkbaar" is, zei staatssecretaris van Milieu en Energie João Galamba in een interview met de krant "Público". "We verbruiken alleen gas als het echt nodig is", verzekerde hij. De Spaanse minister voor Ecologische Verandering, Teresa Ribera, had eerder kritiek op het plan geuit. Ze benadrukte: "In tegenstelling tot andere landen hebben de Spanjaarden niet boven onze stand geleefd als het gaat om energieverbruik."

"Europa moet voorbereid zijn op worst-case scenario"
In het plan van de EU-Commissie worden alle EU-landen opgeroepen om vrijwillig alle nodige inspanningen te leveren om hun gasverbruik tussen 1 augustus 2022 en 31 maart 2023 met ten minste 15 procent te verminderen. De vergelijkende waarde zou het gemiddelde verbruik in dezelfde periode van de afgelopen vijf jaar zijn. In geval van een echte gasnoodsituatie moet het ook mogelijk zijn een verbruiksvermindering te gelasten.

Een ontoereikende voorbereiding op een Russische leveringsstop zou volgens de EU-Commissie kunnen leiden tot een daling van de economische productie met gemiddeld 0,9 tot 1,5 procent. "Ondertussen levert Rusland slechts gedeeltelijk of helemaal geen gas in twaalf lidstaten", aldus von der Leyen. "Daarom moet Europa voorbereid zijn op het ergste scenario: een volledige stopzetting van de gasleveringen, vroeger of later." Hoe sneller je handelt, hoe meer je bespaart en hoe beter je positie is.

De voorstellen van de Commissie zullen komende dinsdag worden besproken tijdens een speciale bijeenkomst van de EU-ministers van Energie in Brussel. Von der Leyen sprak het vertrouwen uit dat zij op brede instemming zouden kunnen rekenen. "Ik ben er zeker van dat de ministers van energie... zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid," zei ze. Ze zei dat het een kwestie was van een vangnet weven zodat ieder EU-lid de komende twee winters veilig door kan komen.