Hassan grijpt naast WK-medailles op tien kilometer, Smidt en Angela door op 400m horden

Op de tweede dag van het wereldkampioenschap atletiek in Eugene heeft Sifan Hassan niet voor succes kunnen zorgen. De Nederlandse wereld- en olympisch kampioene op de tien kilometer werd op die afstand 'slechts' vierde.

Het tempo werd geleidelijk opgevoerd, waardoor er in de slotfase nog zes dames over waren, waaronder Hassan. Onder aanvoering van Letesenbet Gidey uit Ethiopië begon de eindsprint, waarbij Hassan en het Keniaanse duo Hellen Obiri en Margaret Kipkemboi naar voren kwamen. Gidey hield echter nét stand en pakte in 30:09,94 minuten de wereldtitel, vlak voor Obiri (30:10,02) en Kipkemboi (30:10,07), met Hassan op een halve seconde op plek vier.

400m horden mannen, series
Een prima optreden voor de twee Nederlanders: Ramsey Angela kende een sterk slot en finishte in 49,62 seconden als tweede in zijn heat, achter de Amerikaan Khallifah Rosser, die met 48,62 de snelste van iedereen was. Nick Smidt werd in 49,80 seconden vierde in zijn heat en ook dat was voldoende voor een plek in de halve finales.

Kogelslingeren mannen, finale
Pawel Fajdek won al vier wereldtitels op rij en de Pool was op jacht naar een vijfde. Met zijn tweede worp, goed voor 80,58 meter, pakte hij de tweede plek, achter de Noor Eivind Henriksen (80,87 meter), maar landgenoot Wojciech Nowicki ging er met 81,03 meter overheen in ronde drie. Fajdek liet zich niet kennen en pareerde gelijk met 81,98 meter, de beste wereldjaarprestatie, en dat zou goed blijken voor de vijfde opeenvolgende wereldtitel. Nowicki pakte zilver, brons was voor Henriksen, die zijn 80,87 meter niet meer verbeterde.