Mountainbikester Terpstra pakt World Cup-zege in heet Andorra

De World Cup mountainbiken is deze week neergestreken in Vallnord in Andorra, waar men op grote hoogte zondag de crosscountrywedstrijden afwerkt. De vrouwen waren als eerste aan de beurt op het loodzware klimparcours en dat leverde Nederlands succes op.

Vrouwen
De Braziliaanse Raiza Goulão pakte bij de start na een ziedend sprintje opmerkelijk genoeg de leiding, maar al snel kwamen de grotere namen langszij: vooral Anne Terpstra en de Australische Rebecca McConnell sloegen een gaatje naar een klein groepje achtervolgers. Vroeg in de tweede ronde kwam Terpstra alleen te zitten, McConnell had een lekke band en verloor enorm veel tijd.

Na de tweede ronde had Terpstra een halve minuut te pakken op de achtervolgers, na ronde drie was het een volle minuut en zo kwam haar tweede World Cup-zege ooit eigenlijk geen seconde in gevaar. Ver achter haar maakte vooral Mona Mitterwallner grote indruk: de jonge Oostenrijkse kwam van achteren naar voren, reed zich naar de achtervolgers en uiteindelijk naar een overtuigende tweede plek, haar beste resultaat ooit.

Ramona Forchini uit Zwitserland maakte het podium compleet, Anne Tauber finishte namens Nederland als twintigste - één positie voor McConnell, die nóg een lekke band kreeg.

Mannen
De eerste aanvaller was Victor Koretzky, die eigenlijk had gehoopt de Tour de France te rijden. Hij kreeg zijn Franse landgenoot Jordan Sarrou en de Roemeen Vlad Dascalu mee, de Italiaan Luca Braidot sloot in de tweede ronde ook aan - David Valero uit Spanje en de Fransman Titouan Carod kwamen er in de derde van zes ronden bij.

In de vierde ronde ging het fout voor de Fransen: Sarrou, Koretzky én Carod moesten lossen en werden opgeraapt door de opstomende Zwitser Nino Schurter. Die sloot samen met Sarrou in de voorlaatste ronde bijna aan, maar Dascalu voorkwam dat met een indrukwekkende versnelling.

Die versnelling van Dascalu duurde dan weer niet lang: hij leek óf opgeblazen te zijn óf een technisch probleem te hebben en werd rap bijgehaald door Braidot, die zo een week na zijn eerste zege gelijk overwinning nummer twee pakte. Valero werd op tien seconden tweede, Schurter reed een keurige derde plek binnen, voor Dascalu - David Nordemann finishte als 34e.