Philipsen klopt Van Aert in vijftiende etappe Tour de France

De vijftiende etappe in de Tour de France is gewonnen door Jasper Philipsen. In een sprint was de Belgische renner van Alpecin-Deceuninck te sterk voor Wout van Aert. In het algemeen klassement blijft Jonas Vingegaard ruim aan de leiding staan, al verloor hij vandaag wel twee teamgenoten.

Voordat de vijftiende etappe begon gaf Primoz Roglic op. De Sloveen van Jumbo-Visma was niet voldoende herstelt van zijn eerdere valpartij. Ook Magnus Cort en Simon Clarke gingen niet meer van start na een positieve coronatest. Vroeg in de etappe trok Van Aert in de aanval en kreeg twee metgezellen met zich mee, maar doordat er al snel controle was in het peloton liet de leider in het sprintklassement zich weer terugzakken in het peloton.

De etappe van iets meer dan 200 kilometer ging langzaam voort tot het werd opgeschrikt door verschillende valpartijen. Steven Kruijswijk was bij de eerste valpartij betrokken en zou met een sleutelbeenbreuk opgeven. Later kwam ook klassementsleider Vingegaard ten val, maar gelukkig voor Jumbo-Visma kon hij zijn wegvervolgen.

Na de verschillende valpartijen kwam er ook meer tempo in het peloton. Op vijftig kilometer lag er een klimmetje en daar moesten verschillende sprinters het peloton laten gaan. Fabio Jakobsen moest al snel het peloton laten gaan en zou ook niet meer terugkeren, ook Dylan Groenewegen moest lossen maar hij kon nog wel terugkeren bij het peloton.

Benjamin Thomas en Alexis Gougeard deden nog een poging om met zijn tweeën naar de finish te rijden, maar zonder succes. Thomas hield het wel lang vol, maar met nog 400 meter te gaan werd de Fransman bijgehaald en werd er gesprint voor de overwinning. Pedersen begon als eerste aan de sprint nadat hij goed werd afgezet door zijn ploeg, maar de Deense oud-wereldkampioen was niet opgewassen tegen Philipsen. De Belg pakte met een klein verschil de winst voor zijn landgenoot Van Aert. Pedersen legde beslag op de derde plaats.