Klaver snelt naar NR 400m op WK, Cheptegei wereldkampioen op tien kilometer

In het Amerikaanse Eugene is de derde dag van het wereldkampioenschap atletiek aangebroken. De ochtendsessie (lokale tijd) zit er inmiddels op en daarbij kwamen er flink wat Nederlanders in actie.

400m mannen, series
Liemarvin Bonevacia is dit jaar nog niet echt op gang gekomen en ook in de series had hij het niet makkelijk. Met flinke moeite trok de olympisch finalist er een 45,82 seconden uit, nog net goed voor de tweede plek en dus een plaats in de halve finales.

400m vrouwen, series
Lieke Klaver kent juist een ijzersterk seizoen en dat toonde ze nog eens duidelijk: ze werd derde in haar serie, goed genoeg voor een halvefinaleplaats, maar deed dat wel in 50,24 seconden - een heel dik persoonlijk record én een verbetering van Femke Bol's nationale record. Eveline Saalberg haalde het niet: met een matige 52,59 seconden werd ze laatste in haar serie.

Kogelslingeren vrouwen, finale
In de eerste van zes ronden pakte de Amerikaanse favoriete Brooke Andersen met 74,81 meter gelijk de leiding, maar landgenote Janee' Kassanavoid deed het in ronde twee vijf centimeter beter. Beiden werden in ronde drie gepasseerd door de Canadese Camryn Rogers (75,52m), maar in ronde vier was het weer raak voor Andersen: haar worp werd eerst ongeldig verklaard, maar het bleek toch geldig en met 77,42 meter ook goed voor de leiding én het goud. Ze deed er met 78,96 meter zelfs nog een schepje bovenop met haar laatste worp, terwijl Rogers en Kassanavoid zich niet verbeterden en zilver en brons pakten.

10.000 meter mannen
Aanvankelijk maakten Jacob Kiplimo en wereldkampioen Joshua Cheptegei namens Oeganda het tempo, halverwege kwamen de Ethiopiërs naar voren, waarvan vooral Selemon Barega het tempo opvoerde. Die rol werd door Kiplimo en Cheptegei weer overgenomen en met een kilometer te gaan waren er nog zo'n tien mannen over in de voorste groep.

Bij het ingaan van de slotronde ontstond een geweldige sprint, aangevoerd door Cheptegei. Op de wereldrecordhouder stond geen maat: in 27:27,43 minuten snelde hij naar een nieuwe wereldtitel. Stanley Mburu uit Kenia werd met 27:27,90 minuten tweede, brons was in 27:27,97 voor de tweede Oegandees, Kiplimo.

Zevenkamp vrouwen
Na de eerste drie onderdelen staat dubbel olympisch kampioene Nafissatou Thiam uit België aan de leiding, weinig verrassend. Ze opende met een persoonlijk record van 13,21 seconden op de 100 meter horden, noteerde een indrukwekkende 1,95 meter bij het hoogspringen en stootte de kogel naar een keurige 15,03 meter.

Anouk Vetter staat op plek twee, ook de winnares van olympisch zilver begon prima. De 13,30 op de horden was niet fantastisch, de 1,80m bij het hoogspringen was prima en bij het kogelstoten haalde ze met een nieuw persoonlijk record van 16,25 meter flink uit. Ook Emma Oosterwegel begon prima: 13,44 seconden, 1,77 meter en 14,40 meter. Ze staat er zesde mee, waarbij bekend is dat Oosterwegel's sterke punten vooral op dag twee liggen.