WK-brons voor Belgische marathonloper Abdi, Tola pakt wereldtitel

Op het wereldkampioenschap atletiek in Eugene is zondag de marathon bij de mannen afgewerkt. Dat gebeurde in de vroege ochtend, om kwart over zes lokale tijd stond men klaar aan de start.

Zoals wel vaker op een kampioenschapsmarathon was het aanvankelijk vooral een afvalrace, hoewel een van de wat mindere goden zo nu en dan eens een aanval plaatste. Na ruim dertig kilometer was regerend kampioen Lelisa Desisa uit Ethopië er al even af, niet heel verrassend: zijn vorige drie marathons finishte hij allemaal niet.

Niet veel later moest ook de Amerikaanse hoop Galen Rupp afhaken, terwijl de Nederlander Abdi Nageeye en Bashir Abdi uit België nog wel in de kopgroep van een man of tien liepen. Tamirat Tola gooide het tempo richting de 35 kilometer omhoog en sloeg een gaatje, omdat de Keniaan Geoffrey Kamworor het niet alleen dicht wilde lopen.

Nageeye kreeg het zwaar en moest ook een gat laten vallen, de andere Abdi zat er nog wel bij. Tola had ondertussen een fors gat te pakken, waardoor Abdi tevergeefs een poging deed om de Ethiopiër terug te pakken. Met nog een handvol kilometers te gaan waren er zo nog vier achtervolgers: Kamworor, Abdi, de Ethiopiër Mosinet Geremew en Cam Levins uit Canada.

Onder leiding van Abdi's tempo gingen Levins en verrassend genoeg ook Kamworor eraf, terwijl Geremew het zwaar had. Tola liep alsmaar verder weg en met vier kilometer te gaan waren Kamworor en Levins weer aangesloten bij Abdi en Geremew. De strijd om het goud was inmiddels gestreden: Tola snelde in 2:05.36 uur - een nieuw kampioenschapsrecord - naar het goud.

Achter Tola moest Abdi het tempo van Geremew laten gaan: Geremew pakte in 2:06.45 uur zilver, Abdi kwam drie tellen later binnen voor brons. Nageeye liep een kilometer of vier voor het einde nog in de top-6, maar dat werd hem niet: na dertig lopers was de Nederlander nog immer niet binnen.