Oranje kwartfinalist bij EK na moeizame zege op Zwitserland

De Nederlandse voetbalsters hebben zich met moeite geplaatst voor de kwartfinales van het EK voetbal. Tegen Zwitserland stond het lang gelijk, maar in de slotfase maakte Oranje het verschil en won het met 4-1. Doordat Zweden in de andere groepswedstrijd ruim won van Portugal eindigde Nederland als tweede in de poule en speelt het aankomende zaterdag de kwartfinales tegen Frankrijk.

Oranje en Zwitserland kregen in de eerste helft voldoende kansen om de scoren te openen, maar dankzij goede reddingen van zowel de Nederlandse als Zwitserse doelvrouw stond het bij rust 0-0.

Na rust kwam Nederland op voorsprong vanuit een corner. Maria Crnogorcevic kopte in eigen doel. Lang kon Oranje niet genieten van de voorsprong, want al snel maakte Geraldine Reuteler gelijk. Daarna was Zwitserland een aantal keer gevaarlijk en raakte daarbij ook de paal, maar bleef het voor Oranje gelukkig 1-1.

In de slotfase van de wedstrijd zou Nederland de winst pakken. Zwitserland gaf steeds meer ruimte weg en daar profiteerde Oranje van. Invallers Romee Leuchter (tweemaal) en Victoria Pelova wisten te scoren en wonnen uiteindelijk met 4-1.

In het andere groepsduel rekende Zweden overtuigend af met Portugal: 5-0. Filippa Angeldal scoorde voor rust tweemaal en Carole Costa schoot in eigen doel. In de tweede helft deden ook Kosovare Asllani en Stina Blackstenius een duit in het zakje. Daardoor eindigde Zweden bovenaan in groep C.