FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 18 juli 2022

Random Pics van de Dag #679

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Zevenkampster Vetter gaat lopen voor wereldtitel, Ethiopisch marathongoud

De ochtendsessie van de maandag zit er op het wereldkampioenschap atletiek in Eugene op. In de Amerikaanse staat Oregon was het relatief rustig: de marathon bij de vrouwen werd gelopen en er werden twee onderdelen op de zevenkamp afgewerkt.

Marathon vrouwen
Het deelnemersveld werd al snel in meerdere groepjes uit elkaar gereten, vooral de Keniaanse wereldkampioene Ruth Chepngetich legde er een ongenadig hard tempo op - men lag zelfs een tijdje op wereldrecordkoers. Na ruim achttien kilometer ging het voor Chepngetich echter fout: ze dook het veld naast de weg in voor een sanitaire stop en haar marathon bleek met maag- en darmproblemen voorbij.

Halverwege waren Ababel Yeshaneh en Gotytom Gebreslase uit Ethiopië nog over, samen met de Keniaanse Judith Korir, wiens landgenote Angela Tanui net afgehaakt was. Die sloot weer aan, maar richting de dertig kilometer gingen Korir en Gebreslase er vandoor, terwijl Tanui en Yeshaneh het leken te moeten doen met de strijd om het brons.

Lonah Salpeter uit Israël en de Eritrese Nazret Weldu vonden elkaar ondertussen en liepen in strak tempo langs Tanui en Yeshaneh, die het met fysieke problemen voor gezien hield. Voorin liet Gebrseslase haar concurrente achter en snelde ze naar de wereldtitel in een kampioenschapsrecord van 2:18.11 uur, voor Korir (2:18.20). Salpeter bleek te sterk voor Weldu en pakte in 2:20.18 minuten het brons. Mooie revanche, want Salpeter was vorig jaar in de olympische marathon in medaillepositie, maar moest in de slotfase met plotseling opkomende menstruatiekrampen afhaken en finishte in de achterhoede.

Zevenkamp vrouwen
De strijd om goud ging onverminderd door tussen de Belgische dubbel olympisch kampioene Nafissatou Thiam en de Nederlandse Anouk Vetter. Bij het verspringen noteerde Thiam een keurige 6,49 meter in haar eerste sprong, terwijl Vetter opende met een foutsprong en 6,17 meter. In haar laatste poging kwam er echter een sterk PR van 6,52 meter, waarna Thiam nog naar 6,59 meter sprong. Emma Oosterwegel deed het met 5,95 meter redelijk, maar niet bijzonder goed.

Met het speerwerpen was Vetter bij een sterk onderdeel aangekomen en dat bleek: ze opende met 53,89 meter aardig, maar de 58,29 meter in poging twee hielp haar een flink eind op weg. Thiam moest het doen met 53,01 meter, waardoor ze op de afsluitende 800 meter maandagnacht - 04.00 uur Nederlandse tijd - zo'n anderhalve seconde goed moet maken om Vetter van de wereldtitel te houden, iets wat Thiam normaal gesproken wel zou moeten kunnen. De Amerikaanse Anna Hall is met een normale 800 meter zo goed als zeker van brons, als Thiam en Vetter in de strijd om goud teveel naar elkaar kijken zou er voor Hall nog meer mogelijk kunnen zijn.

Door vader doodgestoken kindje was een baby van nog geen zes maanden oud

Het gistermiddag doodgestoken kindje was een meisje van nog geen zes maanden oud. De verdachte Ruud S. (22) is haar eigen vader. Zo meldt het AD

Waarom de militair zijn dochtertje heeft gedood is nog niet bekend gemaakt. Volgens zijn geschokte moeder was hij erg trots op zijn dochtertje, maar kampte hij al langer met  psychische problemen.

De Koninklijke Marechaussee heeft in het belang van het onderzoek nog geen details over deze gruwelijke babymoord bekend gemaakt.

Het geweld gebeurde zondagmiddag rond 17:15 uur. Een getuige hoorde gegil en zag de moeder met de baby van circa zes  maanden oud in de armen naar buiten lopen. De moeder zakte met het kind in de armen op straat in elkaar, zag een ooggetuige. De keel van het kindje zou keel zijn doorgesneden, een omstander bracht de baby met grote spoed nog naar een ziekenhuis toe. 

Buurtbewoners hebben de arrestatie van de vader gefilmd. Buurtbewoners kijken woedend toe als hij in de boeien wordt geslagen.

In de beelden knikt de verdachte als hem door een omstander wordt gevraagd of hij 'het heeft gedaan'. De politie moet een aantal mensen tegenhouden die de verdachte te lijf willen gaan.

Echtpaar redt hond uit auto Wervershoof, agent treft verwaarloosde hond in Heiloo

Een ouder echtpaar heeft rond de middag een hond uit een auto gehaald die geparkeerd stond in Wervershoof. Ondanks dat een raampje van de auto een stukje open stond was het aardig heet in de auto geworden.

Gelukkig voor de hond én de eigenaar van de auto was de autodeur niet op slot en kon de man de hond, een labradoedel, uit de auto halen zonder de auto open te moeten breken. De hond werd gekoeld en kreeg water te drinken. De eigenaresse kwam even later geschrokken aangelopen en is direct met haar hond naar de dierenarts gegaan.

In Heiloo moest de politie in actie komen om een hond te bevrijden uit een auto. De politie was getipt en trof ter plaatse een sterk verwaarloosde hond aan in een afgesloten auto, die weliswaar met open raampjes in de schaduw stond.

Het baasje bleek op bijna twee uur rijden van huis te zijn en had zijn hond anderhalf uur in de auto achtergelaten, stelt wijkagent Krom. De eigenaar kreeg een stevige preek van de wijkagent en de verplichting om met het dier naar de dierenarts te gaan. De politie in zijn woonplaats is verzocht hierop te controleren en indien nodig de baas en de hond thuis op te zoeken.

Wat te doen bij een oververhitte hond in een auto
Een oververhitte hond moet zo snel mogelijk naar de dierenarts. In de tussentijd kun je proberen om de hond zo veel mogelijk af te laten koelen. Leg de hond in de schaduw en koel hem af met lauw (niet ijskoud) water. Laat de hond wennen aan het water en begin met afkoelen van de voetzolen en buik. Gooi niet zomaar een emmer met water over de hond, want dit kan leiden tot een hartstilstand.

Minstens 80 doden bij rellen in Soedan

Tenminste 80 mensen zijn omgekomen bij rellen in Soedan. Volgens de plaatselijke gezondheidsautoriteiten raakten bij de onlusten zo'n 144 mensen gewond.

Zaterdag meldde de veiligheidsraad in de Soedanese provincie Blauwe Nijl ten minste 31 doden en 39 gewonden. De onrust is ontstaan na de gewelddadige dood van een boer eind vorige week.

De autoriteiten spraken van een "stammenoorlog" dat door het leger en de politie is gestopt. Er werd een avondklok ingesteld en een samenscholingsverbod uitgevaardigd. In de provincie Blauwe Nijl, die grenst aan Ethiopië en Zuid-Soedan, wonen verschillende etnische groepen.

EU gaat veel meer gas uit Azerbeidjan kopen

De EU wil in de toekomst aanzienlijk meer gas betrekken uit de zuidelijke Kaukasus-republiek Azerbeidzjan. De voorzitter van de EU-Commissie, Ursula von der Leyen, en de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev hebben vandaag in Bakoe hiertoe een intentieverklaring ondertekend, waarin staat dat er binnen vijf jaar tweemaal zoveel gas per jaar via de zuidelijke gascorridor moet worden geleverd. Vanaf 2027 moet jaarlijks ten minste 20 miljard kubieke meter stromen. De EU wendt zich daarmee tot een "betrouwbaardere energieleverancier", twitterde von der Leyen.

In de Azerbeidzjaanse hoofdstad zei von der Leyen dat het memorandum van overeenstemming "een nieuw hoofdstuk opent in de samenwerking op energiegebied" met Azerbeidzjan. De autoritair geleide ex-Sovjetrepubliek, die ook nauwe banden heeft met Rusland, is een belangrijke partner bij het afsnijden van fossiele brandstoffen uit Rusland. Nu al wordt jaarlijks 8,1 miljard kubieke meter geleverd, zei hij, en vanaf volgend jaar zou dat zelfs 12 miljard moeten zijn. "Dit zal helpen de verminderde Russische gasleveringen te compenseren."

Aliyev benadrukte dat kwesties van energiezekerheid vandaag belangrijker zijn dan ooit. "Een langdurige, voorspelbare en zeer betrouwbare samenwerking tussen de EU en Azerbeidzjan op het gebied van energie is uiteraard van grote waarde."

Egypte biedt hulp aan
Naast gasleveringen voorziet het memorandum van overeenstemming ook in nauwere samenwerking op het gebied van hernieuwbare energie. Azerbeidzjan heeft "een enorm potentieel" op dit gebied, aldus von der Leyen, met name in offshore windenergie en groene waterstof. Op die manier zal Azerbajdzjan zich ontwikkelen van een leverancier van fossiele brandstoffen tot een partner voor hernieuwbare energiebronnen. Om de economische samenwerking te verdiepen, werken beide partijen ook aan een overeenkomst die binnenkort moet worden gesloten.

Ondertussen heeft de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi Europa meer samenwerking aangeboden om de energievoorziening van de EU veilig te stellen. "De gasproductie in het oosten van de Middellandse Zee zou via Egypte kunnenlopen en naar worden Europa geëxporteerd," zei al-Sisi op een gezamenlijke persconferentie met bondskanselier Olaf Scholz in Berlijn, volgens een officiële vertaling. "Als we hier een rol kunnen spelen om de crisis te verzachten, zouden we dat onmiddellijk doen." Al-Sisi benadrukte dat de hoge energieprijzen ook een last zijn voor de Egyptische bevolking.

Scholz zei dat hij met Al-Sisi had gesproken over gezamenlijke langetermijnprojecten in de energiesector, over waterstof en de verschuiving naar hernieuwbare energiebronnen, maar ook over "het benutten en uitbreiden van de diversificatiemogelijkheden voor de levering van gas aan Europa op zeer korte termijn".

Premier Draghi koopt gas uit Algerije
Ondertussen heeft Italië zich verzekerd van meer gasleveringen uit Algerije. "In deze maanden is Algerije de belangrijkste gasleverancier voor ons land geworden", zei premier Mario Draghi in Algiers na een vergadering van ministers van beide regeringen. Hij zei dat het voor de landen ook een gelegenheid was om hun engagement voor stabilisatie in het Middellandse Zeegebied opnieuw te bevestigen. President Abdelmadjid Tebboune van Algerije zei tevreden te zijn met de 15 overeenkomsten, onder meer over hernieuwbare energie, de bouw en de bestrijding van corruptie.

Algerije is de belangrijkste gasleverancier van Italië. Na de Russische aanval op Oekraïne besloot Draghi's regering onafhankelijk te worden van gasleveranties uit Moskou. Rusland pompte voorheen 29 miljard kubieke meter gas per jaar naar Italië. Algerije heeft nu een extra 4 miljard kubieke meter gas per jaar toegezegd bovenop de 21 miljard kubieke meter die reeds is overeengekomen. Het Italiaanse Ministerie voor Ecologische Verandering sprak van een belangrijke stap.

Algerije levert het gas via de Transmed-pijpleiding, die door de Middellandse Zee naar Sicilië loopt. Italië ging ook op zoek naar mogelijke gasleveranciers in andere landen en sloot overeenkomsten met onder meer de Golfstaat Qatar voor vloeibaar aardgas (LNG) en Azerbeidzjan.

Erdogan dreigt opnieuw uitbreiding NAVO te blokkeren

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft opnieuw gedreigd de uitbreiding van de NAVO met Zweden en Finland te blokkeren. Hij wilde eraan herinneren dat Turkije "het proces zou bevriezen" als niet aan de gestelde voorwaarden zou worden voldaan, zei Erdogan. Hij is niet tevreden over de naleving van de gedane toezeggingen door Zweden. De verlenging moet door alle 30 lidstaten worden bekrachtigd. Erdogan had eerder al gedreigd de toetredingsprotocollen niet aan het Turkse parlement voor te leggen.

Ankara was het enige NAVO-lid dat aanvankelijk het toetredingsproces blokkeerde, daarbij onder meer verwijzend naar de vermeende steun van Zweden en Finland aan "terroristische organisaties". Het gaat onder meer over de Koerdische PKK, de Syrisch-Koerdische militie YPG en de Gülen-beweging, die volgens Turkije schuld heeft aan de poging tot staatsgreep in 2016. Na een schriftelijke verklaring van beide landen gaf Turkije eind juni zijn verzet op, althans voorlopig.

Kort daarna zei Erdogan dat Zweden had beloofd meer dan 70 "terroristen" uit te leveren - zo noemt Turkije leden van de PKK, YPG of de Gülen-beweging. Dit stond echter niet in het officiële document. De drie landen waren overeengekomen de uitleveringen naar Turkije te vergemakkelijken. Vanuit Zweden werd echter gezegd dat Zweedse staatsburgers niet zouden worden uitgeleverd, niet-Zweedse staatsburgers wel op verzoek van andere landen, maar alleen als dit verenigbaar was met de Zweedse wet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Primeur op schietbaan in Bergen-Hohne

Op de schietbaan in het Duitse Bergen-Hohne is de afgelopen decennia geschoten met vrijwel alle systemen die de landmacht rijk is, maar afgelopen weken was er een primeur. Voor het eerst werd er geschoten met de onbemande, op afstand bestuurde THeMIS.

Het gaat hierbij om een voertuig van de firma Milrem Robotics. Het is de afgelopen jaren uitgebreid aan de tand gevoeld bij 13 Lichte Brigade door 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers en de RAS-eenheid (RAS = Robotica en Autonome Systemen).

De besturing van het 1.700 kilo zware rupsvoertuig gebeurt via een game-controller. Voor de op afstand bestuurbare bediening zorgen op dit moment nog twee personen; een schutter en een chauffeur. Uiteindelijk is het de bedoeling dat één militair de bediening voor zijn of haar rekening neemt, in de toekomst is het zelfs mogelijk om één militair meerdere systemen te laten aansturen.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Zes nieuwe games naar Xbox Game Pass in restant juli

Eerder deze maand waren er veertien toevoegingen voor Xbox Game Pass, helaas betekent dat ook dat de tweede helft van juli een behoorlijk kleiner aantal games betreft.

Tussen vandaag en het einde van de maand zullen zes games speelbaar worden via Xbox Game Pass. Het gaat om de volgende games:

 • (19-7) As Dusk Falls (Xbox, PC en cloud) - Day One release
 • (19-7) Ashes of the Singularity (PC)
 • (19-7) Watch Dogs 2 (Xbox, PC en cloud)
 • (21-7) MotoGP 22 (Xbox, PC en cloud)
 • (21-7) Torment: Tides of Numenera (Xbox en cloud)
 • (29-7) Inside (Xbox, PC en cloud)

Vijf games gaan ook het programma weer verlaten. Je hebt tot 31 juli om de volgende games te spelen:

 • Dodgeball Academia
 • Katamari Damacy Reroll
 • Lumines Remastered
 • Omno
 • Raji: An Ancient Epic

Deze informatie komt rechtstreeks van Microsoft, toch zijn er wel enkele opvallendheden te vinden. Zo noemt het officiële bericht Ashes of the Singularity als toevoeging, maar de bijbehorende afbeelding (hieronder) laat Sins of a Solar Empire: Rebellion zien. Welke game er precies bedoeld wordt is voor nu dus onduidelijk. Opvallend is ook dat Raji: An Ancient Epic op de lijst staat voor games die het programma gaan verlaten, maar de ontwikkelaar van de game heeft eerder al aangekondigd dat de 'Enhanced Edition' van de game naar Xbox Game Pass komt op 20 juli. Deze game staat echter niet genoemd als aankomende toevoeging volgens het bericht van Microsoft.

Ruim duizend ideeŰn ingestuurd voor herdenkingsmonument Peter R. de Vries

1023 mensen hebben ideeën ingestuurd voor het herdenkingsmonument voor Peter R. de Vries dat op het Leidseplein in Amsterdam zal komen. Tot gisteren konden mensen woorden en waarden die zij associëren met de misdaadjournalist achterlaten op een speciale website van de gemeente. Zo meldt AT5

De meeste mensen kozen voor de woorden 'rechtvaardigheid', 'moedig' en 'daadkrachtig', meldt de gemeente vandaag. De woorden zijn bedoeld als inspiratie voor de kunstenaars die een eerste visie zullen presenteren aan een speciale kunstcommissie.

De kunstcommissie bestaat onder andere uit de hoofdontwerper van het Leidseplein, leden van het stadscuratorium (het orgaan dat het stadsbestuur adviseert over kunst in de openbare ruimte), een externe kunstadviseur en de familie van De Vries. Na de zomer wordt bekend gemaakt welke kunstenaars een voorlopig ontwerp mogen maken. In het najaar kiest de kunstcommissie het definitieve ontwerp.

Peter R. de Vries stierf op 15 juli 2021 op 64-jarige leeftijd nadat hij ruim een week eerder werd neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat. Eerder deze maand maakte zijn familie samen met burgemeester Femke Halsema bekend dat er een monument op het Leidseplein komt als eerbetoon aan de misdaadjournalist.

Magnussen: "Schumacher heeft grote stappen gezet"

Kevin Magnussen is blij met de vooruitgang van teamgenoot Mick Schumacher. De Deen was lange tijd de enige puntenscoorder van Haas, maar ziet inmiddels dat Schumacher steeds meer uit zijn schulp komt en het team versterkt. De coureur met de beroemde achternaam lijkt zijn draai te hebben gevonden na zijn eerste puntenfinish op Silverstone.

Het seizoen begon niet geheel vlekkeloos, maar inmiddels lijkt het tij te keren voor de jonge Duitser. Na zijn wagen veelvuldig in de prak te hebben gereden, wist Schumacher de afgelopen twee raceweekenden in de punten te eindigen, met als hoogtepunt een 6e plek tijdens de hoofdrace van de Grand Prix van Oostenrijk. De Duitser wist bij beide puntenfinishes voor Magnussen te eindigen.

Ook teamgenoot Magnussen is blij met de progressie en stelt dat de bijdrage van Schumacher belangrijk is voor het constructeurskampioenschap: "Hij heeft zeker een grote stap gezet. We staan nu 7e in het constructeurskampioenschap en dat is wat we nodig hebben. Beide coureurs moeten presteren. Het is erg lastig als je de enige bent die punten haalt".

Hoewel Haas flink wat updates in de pijplijn heeft zitten voor de Grand Prix van Hongarije, is het Amerikaanse team relatief voorzichtig met het introduceren van updates vergeleken met andere teams. Een bewuste aanpak volgens Magnussen, die zich dan ook geen zorgen maakt: "Je moet soms voorzichtig zijn met nieuwe updates. De andere teams lijken weinig gevonden te hebben met die van hun. Hopelijk vinden we met onze updates wat extra snelheid, maar ik verwacht geen grote veranderingen. Het zou mooi zijn als we al een kleine stap kunnen zetten".

Schumacher lijkt zijn draai te hebben gevonden volgens Magnussen (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Schumacher lijkt zijn draai te hebben gevonden volgens Magnussen (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Da Costa wint tweede ePrix in straten New York

In de straten van New York is zondagavond de tweede ePrix van het weekeinde verreden. Na de chaotische race van zaterdag ging het er iets rustiger aan toe, hoewel het nog altijd vermakelijk was.

De poleposition was aanvankelijk voor Nick Cassidy, de winnaar van zaterdag, maar de reparaties na zijn crash in de regen zaterdag leverden hem dertig plekken gridstraf op. Zo mocht Antonio Felix da Costa van pole vertrekken, naast Alexander Sims en voor André Lotterer, Sergio Sette Câmara, Stoffel Vandoorne en Mitch Evans - Nyck de Vries startte als zevende, Robin Frijns als tiende.

Lotterer bleef even staan bij de start, Da Costa behield de leiding, voor Sims, Vandoorne, Sette Câmara en De Vries. Al snel ging De Vries langs Sette Câmara, om na een klein kwartier als eerste van de mannen voorin zijn acht minuten Attack Mode te pakken. Na acht minuten duelleren had Da Costa nog gewoon de leiding, voor Sims, Vandoorne en Evans, die De Vries was gepasseerd.

Met twintig minuten te gaan deed De Vries een succesvolle inhaalpoging bij Evans, waarbij Sims bijna in de rondte werd getikt. Evans probeerde snel terug te slaan, maar verremde zich en verloor veel tijd, maar geen positie - hij had wel ineens Frijns in zijn nek hijgen. Niet veel later maakte De Vries dezelfde fout bij een poging om Sims te pakken, waardoor Evans er weer langs kon.

Op dezelfde manier probeerde De Vries Evans weer te pakken en uiteraard ging dat weer fout, waardoor Sam Bird zijn vijfde plek over kon nemen. In de slotminuten blokkeerde een incident tussen Oliver Askew, Jean-Eric Vergne en Lucas di Grassi in het middenveld de baan, waardoor er weinig meer veranderde: Da Costa pakte de overwinning, voor Vandoorne, Evans en Sims. Frijns werd zesde, De Vries finishte als zevende.

Voortvluchtige criminelen te zien op beeldschermen Schiphol

Op beeldschermen in de vertrekhallen op Schiphol, Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport worden van 18 tot en met 31 juli 2022 de portretten van voortvluchtige criminelen getoond. De politie en het Openbaar Ministerie (OM) vermoeden dat zij zich in het buitenland schuilhouden om hun opgelegde straf te ontlopen. Zo meldt AT5

Reizigers wordt gevraagd in het buitenland uit te kijken naar de veroordeelde criminelen en de politie te tippen. Door de extra aandacht hoopt de politie nieuwe informatie te verzamelen over waar de voortvluchtigen zich bevinden en met wie zij in contact zijn.

De politie vermoedt dat een aantal voortvluchtigen onder een andere naam of met valse documenten reist naar andere landen om zo bijvoorbeeld familie op te zoeken. "Het zou kunnen dat ze zich ook in deze vakantiemaanden verplaatsen", aldus de politie.

Wie informatie heeft over een van de voortvluchtigen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie. De voortvluchtige criminelen zijn ook op de website van de politie te bekijken.

Yvonne Coldeweijer: "Seksuele intimidatie door populaire presentator bij NPO stil gehouden"

Bij de NPO wordt al enige tijd een MeToo-melding over een zeer populaire presentator onder de pet gehouden, zo meldt juice-koningin Yvonne Coldeweijer op haar Instagram-account. Vanwege de populariteit van de presentator zou de Publieke Omroep de melding van seksuele intimidatie richting werknemers stil houden.

In een story op Instagram vertelt Coldeweijer dat ze het zeer kwalijk vindt dat er niets gedaan wordt met de melding van seksuele intimidatie door een stagiaire. De omroep, die niet met naam genoemd wordt, zou de melding stil houden omdat het een zeer populaire presentator betreft. De omroep zou "als de dood zijn dat dit naar buiten komt", zo schrijft de juice-koningin.

Coldewijer verklaart in haar story dat ze het "niet fair vindt als dit soort gedrag bij de ene BN'er zijn kop kost (zelfs een heel programma gecanceld wordt) en de andere BN'er hier vrolijk mee weg komt, omdat hij teveel geld in het laatje brengt". Ze roept daarom 'spionnen', zoals ze haar oplettende volgers noemt, op die meer weten zich bij haar te melden.

"Dit kan natuurlijk echt niet", zo zegt Coldeweijer over het onder de pet gehouden schandaal. Ze garandeert haar spionnen dat ze te allen tijde anoniem zullen blijven.

Bron: @lifeofyvonne op Instagram
Bron: @lifeofyvonne op Instagram

'Ihattaren afwezig bij trainingskamp Oostenrijk wegens bedreigingen'

Een opvallende afwezige op het trainingskamp van Ajax in het Oostenrijkse Bramberg am Wildkogel is Mo Ihattaren. De club meldt dat hij niet fit genoeg is om mee te reizen naar Oostenrijk, maar bronnen rond Ajax laten aan De Telegraaf weten dat de middenvelder last heeft van intimidatie en bedreigingen, zo lezen we op AT5.nl.

Volgens de krant krijgt de 20-jarige voetballer "de tijd en rust om een aantal dingen in de privésfeer te regelen". Ook zou Ajax-trainer Alfred Schreuder bij hem langs zijn geweest om hem te steunen en denkt de club mee aan oplossingen. De bedreigingen zouden niet uit de hoek van de fans komen.

Tijdens de oefenwedstrijd tegen KAS Eupen ontbrak Ihattaren ook bij Ajax. Uiteindelijk speelde Ajax met 1-1 gelijk in de wedstrijd tegen de Belgen.

Onderweg naar Oostenrijk kampte de club met problemen. Het vliegtuig dat vanaf Schiphol zou vertrekken had een technisch mankement. Daardoor moesten de spelers en staf op De Toekomst wachten totdat alles opgelost was.

Greenpeace gaat ioniserende straling meten rond oude kerncentrale Tsjernobyl

In Oekraïne doet milieubeschermingsorganisatie Greenpeace onderzoek naar de omvang van ioniserende straling rond de oude kerncentrale van Tsjernobyl. Een internationaal team van experts neemt metingen in een verlaten Russische positie, zei Greenpeace.

Er moet worden uitgezocht welke gevolgen de Russische invasie had voor de centrale. De onderzoeken zijn daarom goedgekeurd door de Oekraïense regering.

Russische troepen namen de controle van de kerncentrale over op 24 februari, de eerste dag van hun aanval op Oekraïne. Eind maart trokken ze zich terug van het terrein.

Volgens het International Atomic Energy Agency is er nooit een groot gevaar geweest voor mens of milieu. De radioactieve niveaus zijn iets toegenomen, vermoedelijk als gevolg van de beweging van zwaar materieel. Daarnaast viel de stroomvoorziening af en toe uit, waardoor ook de bewaking van de stralingsniveaus werd onderbroken. Greenpeace trekt daarom de verklaringen van de autoriteit in twijfel en wil deze toetsen met eigen onderzoeken.

Na de Russische terugtrekking meldde de Oekraïense atoomenergieautoriteit Energoatom dat Russische troepen loopgraven hadden gegraven in een verboden zone en zichzelf daardoor hadden besmet met radioactief materiaal.

Het ergste nucleaire ongeval in de geschiedenis vond plaats op 26 april 1986 in de kerncentrale van Tsjernobyl. De energiecentrale is sindsdien stilgelegd en er zijn strenge veiligheidsmaatregelen genomen om het ontsnappen van radioactiviteit te voorkomen.

ItaliŰ: Ruim duizend burgemeesters roepen premier Draghi op in functie te blijven

In de politieke crisis in Italië hebben nu meer dan duizend burgemeesters een beroep gedaan op premier Draghi om aan te blijven.

De regering moet verder, aldus een petitie die is ondertekend door ambtenaren uit het hele land. De burgemeesters van onder meer Rome, Florence en Venetië bekritiseren vooral het gedrag van de Vijfsterrenbeweging als onverantwoordelijk. De beweging maakt deel uit van de huidige regeringscoalitie en heeft de crisis uitgelokt door een stemming in de Senaat te boycotten.

Draghi overleefde de stemming, maar diende toch zijn ontslag in. Dit werd echter afgewezen door staatshoofd Mattarella. Draghi zal woensdag een verklaring afleggen in het parlement. Het is onduidelijk of hij zal aandringen op zijn ontslag dan wel een plan zal voorleggen voor de voortzetting van de regeringsactiviteiten.

Het oordeel van de rechter, week 27 en 28

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren ze een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf voor woning- en bedrijfsinbraken
14 juli - Een 19-jarige man is veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf waarvan 24 maanden voorwaardelijk omdat hij tussen januari 2021 en januari 2022 in Amsterdam met (een) ander(en) of alleen een groot aantal woning- en bedrijfsinbraken en een diefstal pleegde. Zo raakte een school 35 laptops kwijt en liep een bedrijfsverzamelgebouw voor meer dan 16.000 euro aan braakschade op. In zijn nadeel weegt mee dat hij eerder voor inbraken is veroordeeld. Positief is dat hij spijt betuigde en verantwoordelijkheid nam voor zijn daden. Mede omdat hij zo jong is, krijgt hij de kans zijn leven te beteren. De rechtbank legt het grootste deel van de straf namelijk voorwaardelijk op met bijzondere voorwaarden. Zo moet hij zich ambulant laten behandelen door een forensische zorgverlener en meewerken aan schuldhulpverlening. Ook moet hij ruim 4.000 euro schadevergoeding betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:4036

Straf - Afpersing van apotheekmedewerkers bestraft
15 juli - Een 29-jarige man is veroordeeld tot 223 dagen gevangenisstraf waarvan 30 dagen voorwaardelijk onder meer omdat hij op 18 januari van dit jaar medewerkers van een apotheek in Diemen medicijnen afperste. Daarna ging hij naar zijn voormalige woning van een hulpverleningsinstantie waar hij een deur vernielde en een bewoner in diens kamer mishandelde en bedreigde en onder andere telefoons stal. Uit het psychologische rapport blijkt dat de man een psychotische stoornis heeft en zwakbegaafd is. Vlak voor zijn daden gebruikte hij geen methadon of medicijnen meer, wat hem verder ontregelde. De rechtbank neemt daarom het advies van de deskundigen over om hem verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren en een deels voorwaardelijke gevangenisstraf met bijzonder voorwaarden op te leggen. Ook geeft de rechtbank een zorgmachtiging af. Hij moet onder meer medicijnen nemen en meewerken aan middelencontrole.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:4037

Bestuur - Staatssecretaris in asielzaak opnieuw op de vingers getikt
4 juli - De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid moet de aanvraag voor een verblijfsvergunning van een Azerbeidzjaanse man voor de derde keer bekijken. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De man vroeg een verblijfsvergunning aan omdat hij meent dat hij buiten zijn schuld niet kan terugkeren naar zijn land van herkomst. De staatssecretaris wees die aanvraag af. De rechtbank bepaalde in maart vorig jaar dat de staatssecretaris zich er opnieuw over moest buigen. De afwijzing was namelijk onvoldoende gemotiveerd. Ook deze keer wees de staatssecretaris de aanvraag af. De rechtbank oordeelt dat de staatssecretaris de aanvraag opnieuw moet bekijken, omdat hij de gebreken in zijn besluitvorming nog steeds niet heeft hersteld. Nog steeds is onduidelijk hoe het onderzoek naar de identiteit en nationaliteit van de man plaatsvond. Verder moet niet alleen naar omstandigheden worden gekeken die in het nadeel van de man kunnen zijn, maar ook naar omstandigheden in zijn voordeel.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBDHA:2022:6958

Kanton - Zorgplicht bij tweede reparatie auto geschonden: geld terug
7 juli - Een Mercedes Benz-servicepartner die er ook bij de tweede poging niet in slaagde een Mercedes te repareren na autopech, moet de eigenaar ruim 397 euro betalen. Hij schoot namelijk tekort in zijn zorgplicht. Toen de auto voor de tweede keer uitviel, had hij zoals al eerder aangekondigd, moeten adviseren om ofwel een nieuwe automaatbak door hem te laten plaatsen of een gereviseerde automaatbak door een andere garage te laten plaatsen. Dat laatste adviseerde hij pas toen de auto voor de derde keer was uitgevallen. De schadevergoeding is lager dan geëist onder meer omdat de servicepartner genoeg onderbouwde dat de eerste reparatiewerkzaamheden waren overeengekomen. Bovendien koos de auto-eigenaar er zelf voor zijn auto maanden ongebruikt bij de servicepartner te laten staan, in plaats van een andere garage een gereviseerde automaatbak te laten plaatsen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:3998

Kanton - Onderverhuurd en geen hoofdverblijf: huurster moet weg
8 juli - Een huurster moet haar sociale huurwoning in Amsterdam-Oost uit omdat zij de woning heeft onderverhuurd en zij zelf geen hoofdverblijf in de woning had. Daarmee heeft zij zich niet gedragen als goed huurder en is zij haar verplichtingen uit de huurovereenkomst niet nagekomen, zodat deze door de kantonrechter wordt ontbonden. De trein- en bustickets die huurster heeft laten zien en het overgelegde diploma van haar studie in Manchester waaruit volgens de huurster blijkt dat zij op en neer reisde naar Engeland voor een studie zijn niet voldoende om vast te stellen dat het leven van de huurster zich voor het overige vanuit de huurwoning afspeelde. Zij heeft ook geen andere bewijzen zoals pinbetalingen bij winkels in de buurt laten zien.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:3999

Civiel - Franchiseclub moet zich houden aan de afspraak
13 juli - Een franchise-coöperatie van administratiekantoren kan haar vordering tegen een ex-lid niet instellen bij de gewone rechter. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Toen het gedaagde administratiekantoor nog wel lid was van de coöperatie, is in de algemene ledenvergadering een geschillenregeling overeengekomen en vastgesteld. De coöperatie moet zich aan die regeling houden en kan de vordering daarom alleen voorleggen aan haar geschillencommissie. Dat het lastig of zelfs onmogelijk is om een geschillencommissie op te tuigen, doet er niet toe. De coöperatie had best een ad hoc geschillencommissie kunnen benoemen. De rechtbank heeft de coöperatie niet-ontvankelijk verklaard.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:3653

Civiel - Reclame Benbits is vooralsnog niet misleidend
15 juli - Kauwgomproducent Benbits hoeft haar uitingen op de verpakking en in de media, waarin zij haar producten aanprijst als 'natuurlijk' en 'plasticvrij', voorlopig niet te staken. Zo besliste vandaag de rechter in het kort geding dat Perfetti, een concurrent van Benbits (de producent van het merk Mentos) had aangespannen. Eerder kreeg Perfetti van de reclame Code Commissie en het College van Beroep nog gelijk en werd geoordeeld dat de aanprijzingen van Benbits misleidend zijn, omdat uit Italiaans onderzoek zou blijken dat de kauwgom niet is gemaakt van natuurlijke gom. De rechter oordeelde anders, onder meer op basis van recenter onderzoek. Wel spelen er nog vragen over de claims van Benbits, maar volgens de rechter is voor de beantwoording daarvan een deskundigenoordeel gewenst, waarvoor in kort geding geen plaats is.

Lees het volledige vonnis:
ECLI:NL:RBAMS:2022:4065

Vier doden bij schietpartij Indiana, schutter doodgeschoten door burger

In een winkelcentrum in Indiana, Verenigde Staten, zijn zeker drie mensen doodgeschoten. De vermoedelijke schutter werd ook gedood door een gewapende burger, volgens een politievertegenwoordiger. Twee andere mensen raakten gewond.

Het incident gebeurde zondagavond in een winkelcentrum in de stad Greenwood. De schutter ging het Food Court in het winkelcentrum binnen en opende het vuur. Het was een volwassen man, zijn motief was onduidelijk. Volgens de politie had hij meer munitie bij zich en werd er een verdachte rugzak gevonden.

De vermeende schutter werd uiteindelijk doodgeschoten door een 22-jarige man die ook in het winkelcentrum aanwezig was en legaal een pistool bij zich had. Het is een "barmhartige Samaritaan" en een "held", aldus de politievertegenwoordiger. "We zijn ziek van weer zo'n soort incident in ons land", zei de assistent-politiechef van Indianapolis, Chris Bailey. Er was geen actieve bedreiging voor het gebied, zei hij.

In de Verenigde Staten komen nog steeds dodelijke incidenten voor met vuurwapens. Slechts twee weken geleden opende een 21-jarige man het vuur tijdens een parade op Independence Day in een buitenwijk van Chicago, waarbij zeven mensen om het leven kwamen. In de VS is er een debat over strengere wapenwetten gaande - in veel staten is de regelgeving erg laks. De Hoge Raad oordeelde onlangs dat het openlijk dragen van vuurwapens een grondrecht is, waardoor het voor Staten moeilijker is om het dragen van wapens in het openbaar te verbieden.

Spookrijder sjeest met 130 over A58 en A16, politie deelt beelden

De Brabantse politie heeft vannacht de handen vol gehad aan een spookrijder. De man reed tegen het verkeer in over de A58 en A16, van Roosendaal richting Antwerpen.

"Met 130 km/u veroorzaakte de bestuurder een aantal bijna-ongelukken", schreef de politie op Twitter.

Met meerdere eenheden lukte het de politie uiteindelijk de spookrijder bij Hazeldonk aan de kant te zetten. Zijn rijbewijs werd direct ingevorderd door de politie.

BN de Stem meldt dat het een oudere man bleek te zijn die aangaf een foutje te hebben gemaakt. Hij gaf aan geen afritten tegen zijn gekomen om de snelweg weer te verlaten. 

Dixon pakt 52e IndyCar-zege, Van Kalmthout 13e in Toronto

In de IndyCar Series is zondagavond de race in de straten van Toronto afgewerkt, waar men sinds het uitbreken van de COVID-19-pandemie niet meer in actie was gekomen. Het werd een vermakelijke race, hoewel de spanning voor de winst aan het einde wel weg was.

Poleposition was voor Colton Herta, met Scott Dixon naast zich en Josef Newgarden, Alexander Rossi, David Malukas en Scott McLaughlin achter zich - Rinus van Kalmthout moest het vanaf de twintigste plek doen. Zoals altijd slaagden de deelnemers er niet in een normale rollende start uit te voeren, maar dat mocht de pret niet drukken en dus werd er geracet.

Bij de start behielden de eerste vier hun posities, Malukas werd gepasseerd door McLaughlin. Na zestien van de 85 ronden kwamen Newgarden en Rossi vanaf plek drie en vier hun eerste stop maken, Dixon volgde een ronde later en nog een ronde verder kwamen ook Herta en McLaughlin binnen. Dixon had het goed getimed, want nadat Herta de baan betrad zag hij veteraan Dixon langszij komen en virtueel de leiding pakken.

Van Kalmthout was een van de laatsten die nog niet was gestopt en dus had hij even de leiding in handen, hoewel Pato O'Ward hem verschalkte alvorens hij zijn stop kwam maken. Richting de helft van de race had Dixon zo de leiding in handen, met Herta redelijk in de buurt en Newgarden, Rossi en Felix Rosenqvist op forse achterstand.

Rosenqvist deed met veertig ronden te gaan een poging om Rossi's vierde plek af te pakken, maar daarbij beukte hij Rossi de muur in: caution. Gelijk kwam vrijwel iedereen nieuwe banden en brandstof halen, behalve onder meer Van Kalmthout, die zo weer de leiding in handen pakte, hoewel hij natuurlijk nog wel een stop moest maken.

Newgarden verloor in de pitstraat flink wat posities, Van Kalmthout en teamgenoot Conor Daly hadden de eerste plekken in handen bij de herstart - virtueel was de leiding zo in handen van Dixon, voor Herta, Rosenqvist en McLaughlin, die wél op nieuwe banden reden. Vanwege een stuk troep op de baan kwam er al snel weer een caution, waarbij Daly zijn stop kwam maken en Van Kalmthout buiten bleef.

Amper een ronde na de volgende herstart reden Jimmie Johnson en Kyle Kirkwood elkaar stevig in de weg: caution, dit keer kwam Van Kalmthout wél naar binnen. Met minder dan twintig ronden te gaan konden we dan echt weer door, Dixon, Herta, Rosenqvist en McLaughlin voorop, hoewel Graham Rahal gelijk al de positie van McLaughlin overnam.

Dixon kwam niet meer in gevaar en reed naar een uitstekende overwinning, zijn 52e in totaal - hij staat nu tweede op de eeuwige ranglijst, samen met Mario Andretti. Herta wist met de nodige moeite de tweede plek veilig te stellen, voor Rosenqvist en Rahal. Van Kalmthout finishte een degelijke race op de dertiende plek.

Sprintkoningin Fraser-Pryce pakt 5e wereldtitel 100m, hordengoud VS in dramafinale

In het Amerikaanse Eugene is zondagnacht de derde avondsessie van het wereldkampioenschap atletiek afgewerkt. Het leverde het nodige drama op, maar er waren ook weer wat heerlijke finales te zien, en ook Nederland was van de partij.

400m horden mannen, halve finales
Twee Nederlanders in de halve finales, maar zoals wel te verwachten viel zat een finaleplaats er niet in. Nick Smidt werd in 49,56 seconden vijfde in zijn halve finale, Ramsey Angela kwam met 49,77 tot de vierde plek, voor beiden niet genoeg. De Braziliaan Alison dos Santos was met 47,85 seconden de snelste en liep zo soepel dat hij wellicht nog wel sterker lijkt dan de Noorse wereldrecordhouder Karsten Warholm (48,00).

Zevenkamp vrouwen, 200m
Het vierde en laatste onderdeel van dag één leverde Emma Oosterwegel een prima tijd op: 24,43 seconden, iets boven haar PR. Anouk Vetter deed het ook keurig: 23,73 seconden, minder dan een tiende boven haar PR. De Belgische leidster Nafissatou Thiam liep naar 24,39 seconden, ook maar een fractie langzamer dan haar beste tijd ooit. Thiam sloot de dag als leidster af, voor Vetter en de Amerikaanse Anna Hall. Oosterwegel staat op plek zeven, maar is wel iemand met een doorgaans beduidend sterkere tweede dag.

Polsstokhoogspringen vrouwen, finale
Het ging tussen drie vrouwen, de enige drie die de 4,80 meter wisten te slechten. Voor de Australische Nina Kennedy bleef het daar bij, wat wel een ietwat verrassende bronzen medaille opleverde. Zo bleven alleen thuisfavorietes Katie Nageotte en Sandi Morris over, die beiden 4,85 meter haalden - Nageotte in één keer, Morris in twee keer. Op 4,90 meter lukte het voor beide vrouwen niet en dus was er na olympisch goud ook de wereldtitel voor Nageotte, terwijl Morris voor de derde keer op rij - en net als op de Spelen in Rio - zilver pakte.

Kogelstoten mannen, finale
Een Amerikaans 1-2'tje zat er wel redelijk in, maar het werd zelfs een volledig Amerikaans podium: Josh Awotunde wierp zich met 22,29 meter in zijn vijfde poging naar het brons. De strijd om goud ging uiteraard tussen wereldkampioen Joe Kovacs en wereldrecordhouder Ryan Crouser. Met 22,63m in poging één had Kovacs de leiding, met 22,71m ging Crouser er in poging twee overheen. Kovacs sloeg terug met 22,89 meter in de vijfde poging, maar gelijk pakte Crouser zijn positie terug: 22,94 meter en dat bleek goed voor de wereldtitel.

110m horden mannen, finale
Drama voor de finale überhaupt begon: bij een van de laatste proefstarts ging olympisch kampioen Hansle Parchment zeer ongelukkig over een horde, waarbij de Jamaicaan zich dusdanig blesseerde dat hij niet kon starten. De overige zeven finalisten startten wel, maar ook dat ging niet goed: Devon Allen, sinds dit jaar de op twee na snelste man ooit, maakte een valse start met een reactietijd van 0,099 seconden, één duizendste van een seconde sneller dan is toegestaan, en moest ondanks stevig protest het veld ruimen.

Nadat Allen er met wat moeite van was overtuigd dat hij zich toch echt richting kleedkamers moest begeven, kon er een nieuwe poging gedaan worden. In de toch wat gedevalueerde finale deed Grant Holloway het wel naar behoren: de Amerikaanse wereldkampioen, winnaar van zilver op de Spelen, pakte in 13,03 seconden opnieuw de wereldtitel. Landgenoot Trey Cunningham pakte in 13,08 zilver, brons was in 13,17 seconden voor de Spanjaard Asier Martinez.

100m vrouwen, finale
Het werd een geheel Jamaicaans feestje en daarbij was er maar één winnares: de koningin van de sprint, Shelly-Ann Fraser Pryce, deed het opnieuw. In een geweldige 10,67 seconden - slechts vier andere vrouwen waren ooit sneller - liep de olympisch kampioene van 2008 en 2012 naar haar vijfde wereldtitel op de 100m, na 2009, 2013, 2015 en 2019. Landgenote Shericka Jackson pakte in 10,73 het zilver, brons was er in 10,81 seconden voor Elaine Thompson-Herah, die Fraser-Pryce opvolgde met olympisch goud in 2016 en 2021.

FOK! Wat een weer: Heel Holland bakt!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal  

Vandaag en morgen wordt het tropisch warm, het nationale hitteplan is van kracht. Dinsdag wordt het zo heet dat er misschien een code rood wordt uitgegeven, vandaar dat de marsleiding van de vierdaagse heeft besloten de wandeltochten van dinsdag te schrappen. Houd het hoofd dus koel!

De verwachting voor het komende etmaal is:

Heet.

Vanochtend is het zonnig. Er is weinig wind, langs de noordkust staat een matige zuidenwind.

Vanmiddag is het zonnig. De middagtemperaturen lopen uiteen van 27°C op de Wadden tot lokaal 35°C in het zuiden.

Vanavond is er weinig bewolking. Het blijft nog lang warm met in het midden en zuiden temperaturen boven 25°C. Er staat weinig wind.

Het weer op zijn kop in Gelderland (Foto:Dotteke)
Het weer op zijn kop in Gelderland (Foto:Dotteke)

Zoals Dotteke al aangaf heel weer-Nederland staat op zijn kop, vanaf morgen code geel in verband met de verwachte hitte!

Komende dagen code geel (Afbeelding:KNMI)
Komende dagen code geel (Afbeelding:KNMI)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #88
special
AI Picture Gallery #6
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #125
special
VrijMiBabes #125 (not very sfw!)
special
AI Picture Gallery #5
special
Random Pics van de Dag #743
©FOK.nl e.a.