De kwalificatiesessies voor de 106e editie van de Indianapolis 500 zitten erop en dat ging uitstekend voor Rinus van Kalmthout. De Nederlander vertrok vorig jaar van de derde plek en ook komende zondag mag hij weer vanaf de eerste startrij vertrekken.
De top-12 van zaterdag kwam zondag in actie, waarbij Van Kalmthout de tweede tijd noteerde. De snelste zes mochten strijden om de poleposition en met een gemiddelde snelheid van 233,385 mijl per uur noteerde Van Kalmthout de derde tijd, vlak achter Alex Palou's 233,499 mijl per uur.
De poleposition ging voor de vijfde keer naar Scott Dixon, die met een uitermate indrukwekkende run de snelste poletijd ooit noteerde: 234,046 mijl per uur (376,66 kilometer per uur). Alleen Arie Luyendijk was ooit - in 1996 - sneller over vier ronden, maar dat was op de tweede kwalificatiedag en dus niet goed voor de pole.
Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.
Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.
En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
Elke vrijdagmiddag een dosis babes. Bizarre babes, lekkere babes, grappige babes, schaarsgeklede babes, wannabe babes etc. Babes dus.
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
Vitesse mag het in de strijd om een ticket voor de Conference League gaan opnemen tegen AZ. Het maakte vandaag tegen FC Utrecht een 3-1 nederlaag goed door thuis na verlenging met 3-0 te winnen.
Vitesse had vanaf het begin een duidelijk overwicht tegen de tegenvallende Utrechters maar het duurde lang voordat hiervan geprofiteerd werd. Manhoef zorgde voor rust met een knap schot voor de voorsprong. Vlak na rust bracht Tronstad de stand over twee wedstrijden weer in evenwicht door de 2-0 te maken.
In de rest van de reguliere speeltijd werd niet meer gescoord waardoor een verlenging noodzakelijk was. Daar viel al snel de beslissing toen Frederiksen op aangeveven van Bero doel trof. In de rest van de verlenging werd niet meer gescoord. Vitesse was nog het dichts bij een doelpunt toen wederom Frederiksen vlak voor tijd de lat raakte.
Vitesse
|
n.v. 3-0 (1-3)
|
FC Utrecht
|
39' Manhoef 52' Tronstad 93' Frederiksen |
|
|
|
Gele kaart: Domgjoni, Hajek, Houwen, (Vitesse), v.d. Maarel, (FC Utrecht) |
Rode kaart: Frederiksen (120+4/2xg) (Vitesse) |
|
Stadion: Gelredome, Arnhem Toeschouwers: 13.675 Arbiter: Lindhout |
|
Opstelling: |
|
Opstelling: |
Houwen Dasa (Steffen/119) Bazoer Doekhi Manhoef (Hajek/106) Bero Domgjoni (Huisman/84) Tronstad Vroegh (Yapi/91) Buitink (Frederiksen/84) Openda (Grbic/119) |
|
Oelschlägel Ter Avest (v.d. Maarel/100) v.d.Hoorn Janssen v.d.Kust (Zagre/100) v.Overeem Timber (Veerman/ 89) v.d.Streek (Shein/70) Gustafson Douvikas (Almqvist/58) Boussaid |
Oekraïne heeft de staat van beleg, die sinds eind februari van kracht is, met 90 dagen verlengd. Met het oog op de Russische agressieoorlog stemde het parlement in Kyiv ook voor het verlengen van de algemene mobilisatie tot 23 augustus, zoals verschillende parlementsleden schreven in de Telegram-nieuwsdienst.
Een dag later, op 24 augustus, viert Oekraïne traditioneel zijn Onafhankelijkheidsdag. De staat van beleg geeft het leger uitgebreide rechten en beperkt de burgerlijke vrijheden, zoals het recht om te demonstreren. Veel experts zien de duur van de staat van oorlog als een indicator van hoe lang Kyiv zich momenteel voorbereidt op mogelijke gevechten.
Het bijbehorende wetsontwerp werd vorige week gepubliceerd op voorstel van de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy. De president verklaarde voor het eerst de staat van oorlog op 24 februari, een paar uur na de aanval door Rusland.
Met nog zo'n twee maanden te gaan tot de start van de Nijmeegse Vierdaagse begint de Vierdaagsekoorts al flink op te lopen.
In heel Nederland zijn deelnemers volop aan het trainen voor het populaire wandelevenement. Zo ook in Apeldoorn, waar wandelaars staan te popelen om van start te gaan.
Rusland is van plan om tegen het einde van de herfst ongeveer 50 nieuwe Sarmat-ICBM's in gebruik te nemen. De raketten (NAVO-codenaam: SS-X-30 Satan 2) zullen worden vervaardigd in Krasnoyarsk, Siberië, zoals het hoofd van het Roskosmos-ruimteagentschap, Dmitri Rogozin, aan het Interfax-agentschap heeft meegedeeld.
Eind april voerde Rusland een testlancering uit van de ICBM in de ruimtehaven Plessetzk in het noorden van Rusland. De Sarmat heeft een bereik van 18.000 kilometer en kan worden uitgerust met kernkoppen. Hierdoor kan Rusland zowel de Noord- als de Zuidpool aanvallen en wereldwijd doelen bereiken.
De eerste eenheden worden gestationeerd in het Siberische Greater Krasnoyarsk District.Tegen de achtergrond van de oorlog tegen Oekraïne gebruikte president Vladimir Poetin de raketlancering in april om het Westen te bedreigen. Het wapen kan alle vormen van antiraketverdediging de baas en "zet mensen twee keer aan het denken die, in de vurigheid van geharde, agressieve retoriek, ons land proberen te bedreigen", volgens Poetin.
Volgens een adviseur van Kremlin-chef Vladimir Poetin is Rusland klaar om de besprekingen met Kyiv te hervatten. Wel ziet hij Oekraïne onder druk staan, zegt Vladimir Medinski op de Wit-Russische staatstelevisie volgens het agentschap Interfax.
Medinsky, die eerder de onderhandelingen voor Russische zijde leidde, sluit een ontmoeting tussen Poetin en de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy niet uit. Maar dit vereist een "serieuze voorbereiding", zoals documenten die de presidenten vervolgens kunnen ondertekenen. Er kwam aanvankelijk geen reactie op de uitspraken van Oekraïense kant.
Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor hebben zich geplaatst voor de tweede ronde van Roland Garros. Op het tweede grandslamtoernooi van het jaar was Van de Zandschulp in vier sets te sterk voor Pavel Kotov, terwijl Griekspoor ook in vier sets won van Alejandr Davidovich.
Botic van de Zandschulp als 26ste geplaats op Roland Garros moest het in de openingsronde opnemen tegen een qualifier. De Nederlander won overtuigend de eerste set. Daarna ging het moeizamer voor van de Zandschulp en moest ook de tweede set laten aan Pavel Kotov. Halverwege de derde set nam de 26-jarige Nederlander afstand en won vervolgens ook de vierde set: 6-3, 3-6, 6-3, 6-2. In de tweede ronde op tegen de Italiaan Fabio Fognini of de Australiër Alexei Popyrin.
In tegenstelling tot Van de Zandschulp had Tallon Griekspoor. Hij moest het in de openingsronde opnemen tegen Alejandro Davidovich Fokina. De Spanjaard had onlangs nog de finale gehaald op het masterstoernooi van Monaco en stond vorig jaar hier nog in de kwartfinale. In de eerste set had Griekspoor ook weinig in te brengen tegen Davidovich Fokina en die set ging verloren met 2-6. Daarna draaide de Nederlander de rollen om en pakte set twee met 6-0. In de derde set kon hij bij 5-3 de set uitserveren. Dat lukte niet, maar brak direct de service van de Spanjaard, waardoor de derde set alsnog naar Griekspoor ging. In de vierde set had hij genoeg aan een break op 4-3 en won zo in vier sets: 2-6, 6-0, 6-4, 6-3.
Giulio Ciccone heeft de lastige vijftiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Italiaan van Trek-Segafredo was bergop duidelijk de sterkste van een grote kopgroep, waarin ook acht Nederlanders mee waren. Koen Bouwman was één van de aanvallers en werd beloont met de leiderstrui in het bergklassement. In het algemeen klassement blijft Richard Carapaz aan de leiding staan.
Het was lang wachten voordat een kopgroep de ruimte kreeg van het peloton. Pas vlak voor de eerste beklimming van de dag kregen 22 renners de ruimte van het peloton, met daarin acht Nederlanders. Op de eerste klim van de dag kwam Koen Bouwman als eerste boven en nam daarbij de blauwe leiderstrui in het bergklassement over van Diego Rosa.
Daarna was de rol van de Nederlanders snel uitgespeeld. Op de tweede beklimming van de dag konden de Nederlanders de betere klimmers in de kopgroep niet volgen en zouden Giulio Ciccone, Santiago Buitrago, Rui Costa, Hugh Carthy en Antonio Pedrero voor de dagzege strijden. Op de slotklim, naar Cogne was Ciccone duidelijk de beste bergop. De Italiaan reed iedereen uit het wiel op de slotbeklimming en zou met een ruime voorsprong winnen op Buitrago en Pedrero.
De favorieten voor de eindzege hielden zich rustig, waardoor Richard Carapaz met nog één week aan de leiding gaat voor Jai Hindley en Joao Almeida.
Na ruim 16 jaar gaat eindelijk de onbelaste kilometervergoeding omhoog. Vanaf 1 januari 2023 mogen werkgevers aan hun personeel niet 19 cent, maar 21 cent per kilometer belastingvrij uitbetalen. In 2024 stijgt dit bedrag maar liefst naar 23 cent. Meer hierover bij het AD.
Max Verstappen heeft de Grand Prix van Spanje op zijn naam geschreven en hiermee de leiding in het Formule 1-stand veroverd. De Nederlander kwam problemen met de DRS en een spin te boven en zegevierde voor Red Bull-teamgenoot Sergio Perez en George Russell met de Mercedes. Kampioenschapsleider Leclerc viel uit met motorische problemen.
Leclerc vertrok vanaf poleposition op het circuit van Barcelona en dook als eerste de eerste bocht in, voor Verstappen en de goed gestarte Russell. Carlos Sainz viel terug naar plek vijf, achter Sergio Perez, maar voor Lewis Hamilton die bij bocht vier wel een lekke band opliep na contact met Kevin Magnussen. De Deen moest door het grind en viel terug naar de laatste positie. Dit gaf plek zes aan Mick Schumacher die in zijn Formule 1-loopbaan nog nooit een punt gescoord had. De achteraan gestarte Fernando Alonso kwam na de eerste ronde als vijftiende door.
Vooraan reden Leclerc en Verstappen snel weg bij Russell die op zijn beurt niets te duchten had van Perez. Iets daarachter wist Esteban Ocon eerst Daniel Ricciardo te passeren en daarna Schumacher. Ocon kreeg ook nog plek vijf cadeau toen Sainz van de baan spinde en ver terugviel. Perez kreeg na acht ronden de opdracht om de druk op Russell op te voeren. Het duo schoof door naar de plekken twee en drie toen de Red Bull van Verstappen gegrepen werd door een windvlaag en in bocht vier ook door het grind ging. Leclerc pakte zo een ruime voorsprong op de rest van het veld.
Na dertien ronden stopten Russell en Verstappen voor de eerste maal, waardoor het duo op de plekken vier en vijf weer naar buiten kwam. De Nederlander was sneller dan de Mercedes-coureur, maar de DRS slechts af en toe open, waardoor inhalen vrijwel onmogelijk werd. Verder naar achteren begon Sainz aan een inhaalrace die hem in de achttiende ronde al op plek zeven bracht.
Leclerc stopte pas na 21 ronden en behield ruim de leiding voor Russell die nog steeds Verstappen in zijn spiegels had. Perez reed op plek vier en was sneller dan het duo voor hem. Verstappen waagde na 23 ronden zijn eerste aanval op Russell die meer en meer begon te glijden met de Mercedes.
Leclerc leidde zeer ruim, maar de Ferrari gaf na 27 ronden de geest waardoor Russell de eerste plek greep voor Verstappen die telkens probeerde de Brit in te halen. De Nederlander had er snel genoeg van en haalde nieuwe banden, waardoor hij op plek vier naar buiten kwam achter Perez en Bottas, maar voor Sainz.
Perez nam het stokje over Verstappen met aanvallen op Russell en was al snel succesvol, waardoor de Mexicaan leidde voor Russell en Verstappen die Bottas ingehaald had. De Nederlander trapte het gat met Russell snel dicht. Na 36 ronden zat de Red Bull aan de staart van Mercedes dat Russel snel binnen haalde voor zijn tweede stop, snel gevolgd door Perez, waardoor Verstappen leidde. De Nederlander moest nog een keer stoppen en deed dat na 45 ronden. Hij kwam voor Russell weer naar buiten, maar vijf seconden achter Perez. Verder daarachter reed Hamilton weer de top vijf binnen na zijn lekke band eerder in de race.
Verstappen reed het gat met teamgenoot Perez op zijn versere banden snel dicht en mocht de eerste plaats overnemen van de Mexicaan. het circuit bleef banden vreten, want Perez en Russell maakten met minder dan vijftien ronden te gaan opnieuw een stop voor vers rubber. Daarachter raakte Bottas in de slotfase de vierde plek kwijt aan Sainz en de vijfde aan Hamilton. Dat werd plek vier na een inhaalactie op Sainz. De Brit moest de positie echter teruggeven toen zijn team vertelde dat hij het in de slotfase zeer rustig aan moest doen.
Na 66 ronden werd Verstappen als eerste afgevlagd waarmee de Nederlander de leiding in het kampioenschap greep. Perez eindigde op plek twee, voor Russell. Sainz eindigde op plek vier, voor Hamilton, Bottas, Esteban Ocon, Lando Norris, Alonso en Yuki Tsunoda.
AZ heeft zich ten koste van sc Heerenveen geplaatst voor de finale van de play-offs om Europees voetbal. Afgelopen donderdag verloren de Alkmaarders nog met 3-2 in Friesland, vanmiddag werd thuis in Alkmaar met 2-0 gewonnen.
AZ kwam al na vijf minuten op voorsprong. Na een lange pass van Clasie scoorde De Wit. Sarr had de gelijkmaker op zijn schoen maar hij schoot over. AZ deelde in het vervolg lange tijd de lakens uit, maar het brak met moeite door de laatste linie van de Friezen.
AZ bleef zoeken naar een tweede goal maar die bleef lange tijd uit. Heerenveen liet zich zien via wederom Sarr maar gescoord werd er niet. Vlak voor tijd zorgde Aboukhial voor de beslissing. Hij kreeg de bal aangespeeld van Clasie, nam hem met de borst aan en schoot de 2-0 binnen.
De andere halve eindstrijd is om 18:00 uur. Dan speelt Vitesse tegen FC Utrecht. FC Utrecht won de eerste wedstrijd met 3-1.
De verkoop van dit pand aan de Oudezijds Achterburgwal 89 biedt nu een legitieme reden om eens rond te neuzen in een voormalig bordeel aan de Amsterdamse wallen.
In het oudste gedeelte van Amsterdam Centrum ligt dit monumentale grachtenpand waar het oudste beroep ter wereld werd uitgeoefend. Het pand heeft een oppervlakte van ca. 261 m2 plus een zolder van ca. 12 m2.
Het grachtenhuis is een rijksmonument uit 1694 met een halsgevel en gedeelde vleugelstukken en volutenafdekking waarin een wapenschild. Het pand bestaat uit een souterrain, beletage, 1e, 2e, 3e en zolderverdieping.
Het pand staat te boek als gedeeltelijk bedrijfsruimte en gedeeltelijk woonruimte, dus ideaal voor een combinatie van wonen en werken.
Voor Amsterdamse begrippen is de vraagprijs een koopje. De vraagprijs is 2.000.000,-- euro, al zal daar overheen worden gegaan. Daarvoor heeft men dan een rijksmonument op een unieke locatie met een prachtig uitzicht over het water, maar zonder tuin op een perceel van 74m2.
De Oudezijds Achterburgwal is een van de oudste gebieden van Amsterdam, waar zich veel monumentale panden bevinden. De locatie is levendig en kenmerkt zich door veel interessante horecagelegenheden, zoals hotels, restaurants en cafés.
Voormalig bordeel op de wallen (Foto:Funda)
Voormalig bordeel op de wallen (Foto:Funda)
Voormalig bordeel op de wallen (Foto:Funda)
Voormalig bordeel op de wallen (Foto:Funda)
Voormalig bordeel op de wallen (Foto:Funda)
Voormalig bordeel op de wallen (Foto:Funda)
Voormalig bordeel op de wallen (Foto:Funda)
Voormalig bordeel op de wallen (Foto:Funda)
Voormalig bordeel op de wallen (Foto:Funda)
Voormalig bordeel op de wallen (Foto:Funda)
Voormalig bordeel op de wallen (Foto:Funda)
Voormalig bordeel op de wallen (Foto:Funda)
Voormalig bordeel op de wallen (Foto:Funda)
Voormalig bordeel op de wallen (Foto:Funda)
Voormalig bordeel op de wallen (Foto:Funda)
Voormalig bordeel op de wallen (Foto:Funda)
Voormalig bordeel op de wallen (Foto:Funda)
Voormalig bordeel op de wallen (Foto:Funda)
Voormalig bordeel op de wallen (Foto:Funda)
Voormalig bordeel op de wallen (Foto:Funda)
De in 2003 in Rotterdam gedode 13-jarige Sedar Soares doet zondagavond met behulp van moderne technieken 'zelf' een oproep op de televisie aan de dader en getuigen om zich te melden.
Sedar was met zijn vriendjes sneeuwballen aan het gooien bij een Rotterdams metrostation. Lange tijd werd aangenomen dat de jongen is doodgeschoten door een automobilist uit woede omdat hij een sneeuwbal op zijn auto kreeg.
Na nieuw onderzoek is de politie tot een ander inzicht gekomen, Sedar zou het slachtoffer zijn van een uit de hand gelopen ripdeal. "De politie kan niet anders dan de verdrietige conclusie trekken dat Sedar op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was."
Volgens WNL, dat de documentaire uitzendt, en de politie is de oproep door een 'levend moordslachtoffer' een wereldprimeur. "In Nederland en wereldwijd is deze techniek nog nooit gebruikt om een getuigenoproep te doen", zegt de politie. Wat de exacte techniek is die wordt gebruikt, wil de politie niet zeggen. Ook is nog niet bekend wat de jongen zal 'zeggen'.
Meer over deze zaak in de documentaire Spreek! Nu! van Omroep WNL is zondag te zien om 21.55 op NPO1.
In deze documentaire volgt de camera het Rotterdamse coldcase-team dat zich richt op de moord op de 13-jarige Sedar Soares. Een geruchtmakende zaak die door de jaren heen veel indruk maakte. Uit de documentaire blijkt dat er een totaal ander verhaal achter deze moordzaak zit, dan altijd is gedacht.
De Tweede Kamer heeft twee notoire Bersiap-ontkenners uitgenodigd voor een hoorzitting over het eenzijdige Indië-onderzoek. Het gaat om de Indonesiërs Jeffry Pondaag en Bonnie Triyana. De invitatie markeert een dieptepunt in de parlementaire geschiedenis. Niet eerder gaf de volksvertegenwoordiging een podium aan Bersiap-revisionisten.
De uitnodiging is een klap in het gezicht van (Indische) Nederlanders, die tijdens de Bersiap zwaar hebben geleden onder het Indonesisch extreme geweld. Bersiap is Maleis voor “Wees paraat” of “Geef acht!”. Het is de strijdkreet van Indonesische (para)militaire organisaties en bendes, die vrijwel direct na de capitulatie van Japan dood en verderf zaaiden onder aanvankelijk met name niet-Indonesiërs in Nederlands-Indië. Gedurende deze uiterst gewelddadige periode zijn duizenden (Indische) Nederlanders door Indonesiërs op gruwelijke wijze gemarteld, verkracht en vermoord vanwege hun Nederlandse en/of Europese afkomst. Het exacte aantal Nederlandse slachtoffers is tot op heden onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten. Ook Chinezen, Molukkers en andere groepen werden slachtoffer, al is onduidelijk hoeveel.
De Indonesiërs die de Tweede Kamer nu heeft uitgenodigd zijn berucht om hun onversneden Bersiap-ontkennende standpunten. Triyana zorgde begin dit jaar nog voor grote woede door als gastcurator van het Rijksmuseum aan te kondigen dat hij de historische term Bersiap zou schrappen uit zijn tentoonstelling. Volgens de zelfverklaard activist en uitgesproken Soekarno apologeet zou de term namelijk “racistisch” zijn. Triyana ontkent daarbij bovendien de verantwoordelijkheid van Indonesiërs voor de door hun gepleegde etnische zuivering op aanvankelijk vooral (Indische) Nederlanders. In werkelijkheid zou de schuld volgens Triyana bij “het onrecht dat het kolonialisme creëerde” moeten worden gezocht. De denkbeelden van Triyana vormen een schoolvoorbeeld van Bersiap-ontkenning en ontketende dan ook een nationale rel. Daarop besloot het Rijksmuseum om de term toch maar niet te censureren.
Ook de radicale Pondaag bagatelliseert met regelmaat de Bersiap. Hij deed dat onder andere in een bizar gesprek, dat de leiding van het grote Indië-onderzoek had georganiseerd met een bont gezelschap antikoloniale activisten. Pondaag riep bij die bijeenkomst onder andere: “Wie zijn die mensen die die Bersiap doen? Wie zijn dat? Indonesiërs?! Hoe kommen jullie er bij?”. Ook deed de Soekarno-idolaat tevergeefs aangifte tegen het Rijksmuseum wegens het hanteren van het begrip Bersiap. De standpunten van Pondaag beperken zich doorgaans overigens niet tot het ontkennen van de Bersiap. Met name (Indische) Nederlanders worden met regelmaat door Pondaag weggezet als oorlogsmisdadigers, racisten en (land)verraders. Ook riep Pondaag vorig jaar nog op dat de Gouden Koets in brand zou moeten.
Waarom de Tweede Kamer Pondaag en Triyana heeft uitgenodigd is een raadsel. Helder is evenwel dat de uitnodiging is goedgekeurd door de Vaste Commissie voor Buitenlandse Zaken. Dat betekent dat een meerderheid van de Kamerleden met de opmerkelijke uitnodiging heeft ingestemd. Of er ook Kamerleden zijn geweest die tegen het uitnodigen van de Bersiap-ontkenners heeft gestemd is vooralsnog onduidelijk.
De hoorzitting, met als titel “Rondetafelgesprek over de uitkomsten van het onderzoeksprogramma ‘Dekolonisatie, onafhankelijkheid, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950’”, is verdeeld over twee dagen en vindt plaats op maandag 23 en 30 mei.
In de Haagse wijken Transvaal en Laakkwartier wonen grote groepen arbeidsmigranten met elkaar in kleine woonruimtes, soms leven ze zelfs op straat en slapen in de bosjes.
Het gevolg van de te krappe woonruimtes: het leven van de vaak jonge mannen speelt zich vooral buiten af, met veel overlast voor buurtbewoners tot gevolg. Het werkaanbod voor de arbeidsmigranten is enorm.
Als het eerste buitenlandse staatshoofd sinds de Russische inval in Oekraïne spreekt de Poolse president Andrzej Duda in het Oekraïense parlement in Kyiv. Niemand kan de Pools-Oekraïense eenheid verstoren, zegt Duda. Keer op keer staan de parlementariërs op voor de gast uit Polen te applaudisseren.
De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy is ook aanwezig. Het solidariteitsbezoek van Duda kwam zondagochtend als een verassingsbezoek. De 50-jarige is nu voor de tweede keer sinds het uitbreken van de oorlog eind februari afgereisd naar Oekraïne. Duda zet zich er onder meer in om ervoor te zorgen dat het buurland zo snel mogelijk de status van kandidaat-lidstaat van de EU krijgt.
Het raceweekeinde in de Formule 2 is zondag afgesloten op het circuit van Barcelona. Op het Spaanse asfalt werd de hoofdrace verreden, waar het aan het einde toch nog wel even spannend was.
Jack Doohan mocht vanaf poleposition vertrekken, naast Jüri Vips en voor Frederik Vesti, Jehan Daruvala, Logan Sargeant en Ayumu Iwasa - Richard Verschoor startte vanaf plek twintig. Doohan verzilverde zijn poleposition bij de start, Vesti verschalkte Vips en Sargeant ging voorbij Daruvala naar plek vier.
Na een paar ronden ging het fout in duel om plek vijf: Daruvala en Iwasa raakten elkaar, de auto van eerstgenoemde hield er plots mee op, de Japanner kon hem niet ontwijken en moest een nieuwe voorvleugel halen. De safety car betrad de baan voor een paar ronden, waarna we met Doohan, Vesti en Vips voorop door konden.
Vips was voorin de eerste die zijn stop kwam maken, maar hij kwam achter Jake Hughes terecht. Liam Lawson kwam een ronde later binnen en zat voor beide heren op de baan, Sargeant en Theo Pourchaire kwamen dan weer voor Lawson de baan op na hun stop en Vesti bleef voor hen allemaal.
Leider Doohan was de volgende die naar binnen kwam, hij betrad de baan vóór Vesti. Drugovich hield het beduidend langer vol op de zachte banden en kwam na zeventien ronden eindelijk een setje harde banden halen: de stop ging niet helemaal goed en de Braziliaan kwam achter Doohan én Vesti weer de baan op, maar wel met nieuwere banden.
Met een fraaie actie nam Drugovich snel Vesti te grazen, waarna hij de jacht op Doohan kon openen. Via wat achterblijvers, die hun stop nog moesten maken, kwam Drugovich dichterbij en met twaalf ronden te gaan sloot hij aan bij de leider. Aan één poging had hij vervolgens genoeg en zo reed de Van Amersfoort-coureur weer op kop.
De overwinning van Drugovich kwam in principe niet meer in gevaar, ware het niet dat hij vanwege een probleem bij de pitstop vijf seconden tijdstraf aan de broek had. Dat deerde hem echter niet, want Doohan finishte op 5,6 seconden als tweede, met Vesti die daar ver achter op de derde plek finishte - Verschoor werd kleurloos achttiende.
Talloze Russische rechts-extremisten en neonazi's hebben zich aangesloten bij de Russische aanval op Oekraïne. Dat zou blijken uit een vertrouwelijk rapport van de Duitse Inlichtingendienst (BND), zoals gemeld door "Spiegel".
Volgens het zeven pagina's tellend rapport zijn de "Russische Keizerlijke Liga" en de "Rusich"-groep "ten minste twee rechts-extremistische groepen" die strijden tegen het Oekraïense leger.
Bovendien gebruikt Moskou minstens één rechts-extremistische "individu voor zijn eigen doelen", zegt de krant. Samenwerking met deze groeperingen "maakt van de zogenaamde 'denazificatie' van Oekraïne een drogreden", volgens de analisten.
Volgens Oekraïense bronnen intensiveert Rusland zijn luchtaanvallen in heel Oekraïne. Het Russische leger zet "zijn raket- en luchtaanvallen op het hele grondgebied voort" en heeft "de intensiteit verhoogd", aldus de generale staf van het Oekraïense leger. Dienovereenkomstig maakt Moskou in toenemende mate gebruik van de luchtmacht "om belangrijke infrastructuur te vernietigen".
Lokale Oekraïense autoriteiten hebben een Russische raketaanval op het dorp Malyn ten westen van Kiev bevestigd. Het ministerie van Defensie in Moskou zei zaterdag dat het daar een aanzienlijke westerse wapenvoorraad had vernietigd met "zeer nauwkeurige langeafstandswapens op zee". De Oekraïense autoriteiten spraken daarentegen van schade aan "civiele infrastructuur".
Een opvallend 'kunstwerk' op Art Rotterdam
De jongelingen in de Formule 3 hebben zondagochtend hun raceweekeinde afgesloten. Op het Spaanse asfalt van het circuit van Barcelona stond de hoofdrace op het programma, die wat de winst betreft niet al te spannend werd.
Roman Stanek vertrok vanaf poleposition en haast Victor Martins naast zich, gevolgd door Alexander Smolyar, Isack Hadjar, Arthur Leclerc en Oliver Bearman. Martins had de beste start en pakte de leiding, voor Stanek, Hadjar, Smolyar, Bearman en Jak Crawford, die drie posities won bij de start.
Kaylen Frederick kwam snel voorbij Crawford, kort daarop zorgde een crash van Rafael Villagomez - 'geholpen' door Kush Maini - in het achterveld voor een safetycarsituatie. Na een vrij ruime onderbreking konden we door, met Martins, Stanek, Hadjar, Smolyar, Bearman, Frederick, Crawford en Caio Collet in de top-8.
Kort na de herstart gingen Crawford en Collet voorbij Frederick, niet veel later ging Brad Benavides achterin het veld de muur in: safety car. Met tien ronden te gaan en dezelfde mannen in de top-5 werd het groen weer gezwaaid en die veranderde in die laatste tien ronden niet meer. Martins won, Stanek en Hadjar completeerden het podium.
De veertiende etappe van de Giro d'Italia was uiterst vermakelijk. Simon Yates won en in één klap lijken er nog maximaal acht potentiële podiumklanten over te zijn, hoewel Richard Carapaz - de nieuwe rozetruidrager - toch wel de topfavoriet is.
Vandaag gaat het bepaald niet makkelijker worden, maar wel anders: geen koers vol zeer steile muurtjes, maar drie lange, slopende beklimmingen in de gedeeltelijk Franstalige Aostavallei. De heren vertrekken om 12.25 uur vanuit Rivarolo Canavese, 177 kilometer komen ze aan bij de finish in Cogne.
Na een aanloop van bijna honderd kilometer, met uiteraard wat heuvelachtig werk, begint de 12 kilometer lange klim naar Pila - Les Fleurs. Na de afdaling gaan begint men aan de 13,3 kilometer lange klim naar Verrogne, gevolgd door de 22,1 kilometer lange slotklim naar Cogne - vooral in het begin is die lastig, de laatste kilometers vallen alles mee.
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De weekend gifdump. Onze wekelijkse gifdump waarin je letterlijk van alles voorbij kunt zien komen. Ter vermaak, uiteraard
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
Het is Zaterdag en om het weekend te beginnen proberen we een glimlach op je gezicht te krijgen. Laat in de comments weten of dat gelukt is en met welke foto
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
De eerste kwalificatiedag voor de Indianapolis 500 is achter de rug. Zaterdagavond (Nederlandse tijd) kregen alle 33 coureurs de kans om één voor één vier snelle ronden te noteren, waarbij de gemiddelde snelheid van die vier ronden genomen werd als resultaat.
Rinus van Kalmthout mocht al als tweede naar buiten, bepaald niet ongunstig. Dat deed hij niet verkeerd: zijn openingsronde was de snelste sinds Arie Luyendijk's topronden in 1996. De Nederlander hield het in zijn feloranje auto goed vol en finishte met een gemiddelde snelheid van 233,655 mijl per uur (376,031 km/h), de op drie na snelste kwalificatie ooit: alleen de epische run van Luyendijk in 1996 (236,986) en de in hetzelfde jaar na zijn optreden verongelukte Scott Brayton (233,718) waren ooit sneller.
Pato O'Ward noteerde de tweede tijd, voor Arrow McLaren-teamgenoot Felix Rosenqvist. Met Alex Palou, Tony Kanaan en NASCAR-legende Jimmie Johnson volgden drie Chip Ganassi-auto's, voor Van Kalmthout's teambaas Ed Carpenter, Marcus Ericsson, Romain Grosjean, Scott Dixon, Will Power en Takuma Sato.
Die twaalf mannen komen zondag vanaf 22.00 uur weer in actie, de snelste zes van hen mogen een goed uur later uit gaan maken wie de poleposition pakt voor de race van volgende week zondag.
Mogge!
Over de gebeurtenissen van eergisteren ga ik één dezer dagen een apart artikel schrijven met een wat meer theoretische uitleg. Vandaag beperk ik mij even tot wat de praktijk heeft uitgewezen. Mede ook door wat allergische verschijnselen, ben ik nu niet echt in vorm om alles uit te pluizen.
Er was al een paar dagen sprake van kans op hevige buien in het zuiden des lands. De praktijk wees in dit geval uit dat de buien veel later ontstonden en ook wat zuidelijker. Het gevolg was dat alleen een smalle strook over het zuidelijkste puntje van Limburg met het heftige weer te maken kreeg. Er was echter wel sprake van een tornado, en géén valwind. De buien waren ook meer los van elkaar en trokken werkelijk met een gigantische snelheid over. Tevens vielen daar ook beslist niet de verwachte neerslaghoeveelheden die in de uitvoer te zien waren. Limburg is één van de langste provincies van ons land, maar niet de breedste. Daardoor bleef het meest heftige weer buiten onze landsgrenzen.
De beelden uit Duitsland sprake voor zich van wat er zeker mogelijk was. In Paderborn e.o kregen ze te maken met een Amerikaanse tornado. Er is daar sprake geweest van minstens een EF3, maar meer waarschijnlijker een EF4 tornado. Heftig!
Ik kom hier dus op terug.
Vandaag hebben we nog één wat warmere dag vóórdat er een beduidend koelere periode aanbreeekt. Over het algemeen is er morgen veel zon en blijft het droog. De maxima liggen tussen de 18 graden op de Wadden tot nog 25 in het zuiden. Ook aan zee zal het later in de middag gaan afkoelen doordat er een zeewind op gaat steken. Elders staat er weinig wind.
De eerste dagen van de nieuwe week zijn licht wisselvallig. Met name op maandag kan er nog wat regen van betekenis vallen, daarna blijven de hoeveelheden klein, en vanaf donderdag blijft het weer een tijdlang droog.
Fijn weekend!
Prachtig weertje in de Achterhoek, alsof er niets gebeurd was. (Foto: _UserName_ )
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!
Bij een zwaar verkeersongeval met vier voertuigen in IJsselstein is zaterdagavond een dode gevallen. Het gaat om een man van 29 jaar uit IJsselstein. Hij was een van de bestuurders van de vier betrokken voertuigen.
Drie mensen zijn gewond geraakt, waarvan twee naar het ziekenhuis moesten worden gebracht. De derde kon ter plaatse worden behandeld aan zijn verwondingen.
De hulpdiensten rukten met groot materieel uit, ook een traumahelikopter werd opgeroepen. De brandweer moest enkele inzittenden uit hun voertuigen bevrijden. De weg was na het ongeval enkele uren afgesloten voor onderzoek.
Verschillende grote bedrijven houden geen oranjeacties voor het WK voetbal in Qatar vanwege de mensenrechtensituatie in het land.
Maar sommige oranjefans laten hun feestje niet verpesten. Fanatiekelingen versieren zoals gewoonlijk hun straat of huis, blijkt uit een kleine rondgang van Omroep Gelderland.
In het Britse Birmingham is zaterdag de tweede Diamond League-wedstrijd van het internationale atletiekseizoen afgewerkt. Het leverde weer een mooi middagje atletiek op, net als eerder in de maand bij de opening in het Qatarese Doha - volgende week komt men in het Amerikaanse Eugene in actie.
400m horden vrouwen
Dalilah Muhammad was de favoriete en de Amerikaanse maakte het waar: in een niet al te fantastische 54,54 seconden pakte ze de winst, voor het Oekraïnse duo Viktoriya Tkachuk (55,25) en Anna Ryzhykova (55,37).
1500m vrouwen
Voor het thuispubliek moest Laura Muir het doen en dat deed de Schotse ook: in een fraaie eindsprint legde ze de Australische Jessica Hull erop in 4:02,81 minuten, tegen 4:03,42 voor Hull. De Keniaanse Winny Chebet pakte in 4:05,56 minuten de derde plek.
110m horden mannen
Hansle Parchment pakte vorig jaar olympisch goud en de Jamaicaan was ook nu de beste in een uitstekende 13,09 seconden. Landgenoot Omar McLeod ging enige tijd aan de leiding en werd in 13,17 seconden tweede, voor de 13,32 van de Spanjaard Asier Martinez.
Discuswerpen mannen
Misschien wel dé topprestatie van de avond kwam op naam van de Sloveen Kristjan Ceh, die de discus in zijn derde poging naar 71,27 meter wierp - slechts negen mannen deden dat ooit beter. Met 66,40 meter ging plek twee naar de Litouwer Andrius Gudzius, voor de Zweed Daniel Stahl en zijn 65,97 meter.
Verspringen vrouwen
In de breedte was het weliswaar niet geweldig, de Duitse Malaika Mihambo maakte dat wel goed met twee sprongen boven de zeven meter. Met 7,09 meter in poging vier won ze de wedstrijd, de Oekraïnse Maryna Bekh-Romanchuk werd met 6,66 meter tweede, één centimeter beter dan de Britse Lorraine Ugen.
800m vrouwen
Het tempo ging vooral dankzij Keely Hodgkinson in de slotfase de hoogte in en de Britse pakte dan ook de winst in 1:58,63 minuten. Renelle Lamote uit Frankrijk liep in 1:59,53 naar de tweede plek, voor Natoya Goule uit Jamaica (2:00,13).
800m mannen
Marco Arop sloeg met een meter of 200 te gaan een gat en dat bleek een winnende move: de Canadees won in 1:45,41 minuten. Benjamin Robert uit Frankrijk werd in 1:46,22 tweede, voor de Amerikaan Bryce Hoppel (1:46,33).
100m mannen
Eindelijk leek oud-wereldkampioen Yohan Blake weer eens een wedstrijd van enig formaat te winnen, maar dat kwam er niet van: de Jamaicaan werd in de slotfase nog net gepasseerd door de Canadees Aaron Brown. Die won in 10,13 seconden, voor Blake (10,18) en de tweede Canadees, Jerome Blake (10,20).
100m vrouwen
Dina Asher-Smith was de hoop van de thuisfans en de Britse deed het stadion juichen: ze won in 11,11 seconden, één honderdste van een seconde voor de Jamaicaanse Shericka Jackson. Met Daryll Neita in 11,14 seconden stond er ook een Britse op de derde plek.
400m mannen
Ook hier konden de Britse fans juichen: met een sterk slotstuk snelde Matthew Hudson-Smith in 45,32 seconden naar de winst. De Amerikanen Bryce Deadmon (45,51) en Kahmari Montgomery (45,52) completeerden de top-3, Liemarvin Bonevacia (46,37) en Jochem Dobber (47,61) werden zesde en negende.
5000m vrouwen
Voor het eerst in haar loopbaan liep 1500 meter-specialiste Dawit Seyaum een 5000 meter op de baan en dat ging bepaald niet slecht: in de slotfase zat ze nog bij landgenotes Hawi Feysa en Fantu Worku, die ze met een fraaie eindsprint naar de tweede en derde plek verwees. Seyaum won in 14:47,55 minuten, voor Feysa (14:48,94) en Worku (14:49,64).
1500m mannen
Het veld bleef enige tijd bij elkaar en in de slotfase barstte het los. Abel Kipsang kende het snelste eindschot en dat leverde de Keniaan in 3:35,15 minuten de winst op, voor de Spanjaard Mohamed Katir (3:35,62) en de Australiër Oliver Hoare (3:35,76).
Hoogspringen mannen
Een geweldige finale werd het niet, maar Django Lovett kon wel juichen: de Canadees sprong als enige over 2,28 meter en pakte de winst. Plek twee ging naar de Italiaan Gianmarco Tamberi, die over 2,25 meter sprong. Norbert Kobielski deed dat ook, maar de Pool had er meer pogingen voor nodig en werd derde.
4x100m mannen
Nederland liep met Joris van Gool, Taymir Burnet, Hensley Paulina en Raphael Bouju naar de vierde plek in 38,88 seconden, terwijl Canada in 38,31 seconden de winst pakte.
4x100m vrouwen
De eerste wissel, tussen Demi van den Wildenberg en Zoë Sedney ging fout, waarna Minke Bisschops en Naomi Sedney niet in actie kwamen. De winst ging in 42,29 seconden naar het Britse team, voor Canada en Polen.
Discuswerpen vrouwen
Het ging tussen twee vrouwen: Valarie Allman en Sandra Perkovic. Met 67,85 meter in de tweede poging was de winst voor de Amerikaanse Allman, terwijl de Kroatische Perkovic in haar laatste poging 67,26 meter noteerde. Plek drie ging met 60,80 meter naar de Amerikaanse Laulauga Tausaga.
Polsstokhoogspringen vrouwen
Ook hier helaas geen geweldig hoogstaande wedstrijd: met een vrij matige 4,73 meter ging de winst naar de Amerikaanse Sandi Morris. De tweede plek werd gedeeld door de Griekse Katerina Stefanidi en Tina Sutej uit Slovenië, die beiden met een gelijk aantal foutsprongen tot 4,65 meter kwamen.
Het voormalige topspringpaard De Sjiem is overleden. De schimmel, die met ruiter Jeroen Dubbeldam in 2000 olympisch goud won, is 33 jaar geworden.
"Met pijn in het hart nemen we vandaag afscheid van De Sjiem (33). Dankbaar voor al het geweldige succes dat je me hebt gebracht, maar vooral voor alle geleerde lessen en tijd samen", zo laat Dubbeldam weten op zijn sociale media. "Een vriend, een leraar en een metgezel; Je hebt me beter gemaakt, als ruiter en als mens. Ook lang na je pensionering maakte je deel uit van alle succesverhalen. Bedankt voor het lesgeven, bedankt voor alles."
Met de Sjiem won Dubbeldam niet alleen olympisch goud in Sydney, een jaar later won de combinatie de Grote Prijs van Aken, een zeer hoog aangeschreven concours in de hippische wereld. Na zijn pensioen kreeg de Sjiem een prominente plaats in de naar hem genoemde stallen in Weerselo zodat hij alles in de gaten kon houden en ook nog steeds aandacht kreeg van het personeel en bezoekers.
Waar en zeer recent gebeurd, zo nauwkeuring mogelijk beschreven, vanuit mijn perspectief.