FOK! Wat een weer!: operatie afkoeling, maar niet morgen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Mogge!

Over de gebeurtenissen van eergisteren ga ik één dezer dagen een apart artikel schrijven met een wat meer theoretische uitleg. Vandaag beperk ik mij even tot wat de praktijk heeft uitgewezen. Mede ook door wat allergische verschijnselen, ben ik nu niet echt in vorm om alles uit te pluizen.

Er was al een paar dagen sprake van kans op hevige buien in het zuiden des lands. De praktijk wees in dit geval uit dat de buien veel later ontstonden en ook wat zuidelijker. Het gevolg was dat alleen een smalle strook over het zuidelijkste puntje van Limburg met het heftige weer te maken kreeg. Er was echter wel sprake van een tornado, en géén valwind. De buien waren ook meer los van elkaar en trokken werkelijk met een gigantische snelheid over. Tevens vielen daar ook beslist niet de verwachte neerslaghoeveelheden die in de uitvoer te zien waren. Limburg is één van de langste provincies van ons land, maar niet de breedste. Daardoor bleef het meest heftige weer buiten onze landsgrenzen. 

De beelden uit Duitsland sprake voor zich van wat er zeker mogelijk was. In Paderborn e.o kregen ze te maken met een Amerikaanse tornado. Er is daar sprake geweest van minstens een EF3, maar meer waarschijnlijker een EF4 tornado. Heftig!

Ik kom hier dus op terug.

Vandaag hebben we nog één wat warmere dag vóórdat er een beduidend koelere periode aanbreeekt. Over het algemeen is er morgen veel zon en blijft het droog. De maxima liggen tussen de 18 graden op de Wadden tot nog 25 in het zuiden. Ook aan zee zal het later in de middag gaan afkoelen doordat er een zeewind op gaat steken. Elders staat er weinig wind.

De eerste dagen van de nieuwe week zijn licht wisselvallig. Met name op maandag kan er nog wat regen van betekenis vallen, daarna blijven de hoeveelheden klein, en vanaf donderdag blijft het weer een tijdlang droog. 

Fijn weekend!  

Stapelwolkjesq (Foto: _Username_)

Prachtig weertje in de Achterhoek, alsof er niets gebeurd was. (Foto: _UserName_ )

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!