Ciccone toont zich de sterkste op slotklim en wint vijftiende etappe

Giulio Ciccone heeft de lastige vijftiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Italiaan van Trek-Segafredo was bergop duidelijk de sterkste van een grote kopgroep, waarin ook acht Nederlanders mee waren. Koen Bouwman was één van de aanvallers en werd beloont met de leiderstrui in het bergklassement. In het algemeen klassement blijft Richard Carapaz aan de leiding staan.

Het was lang wachten voordat een kopgroep de ruimte kreeg van het peloton. Pas vlak voor de eerste beklimming van de dag kregen 22 renners de ruimte van het peloton, met daarin acht Nederlanders. Op de eerste klim van de dag kwam Koen Bouwman als eerste boven en nam daarbij de blauwe leiderstrui in het bergklassement over van Diego Rosa.

Daarna was de rol van de Nederlanders snel uitgespeeld. Op de tweede beklimming van de dag konden de Nederlanders de betere klimmers in de kopgroep niet volgen en zouden Giulio Ciccone, Santiago Buitrago, Rui Costa, Hugh Carthy en Antonio Pedrero voor de dagzege strijden. Op de slotklim, naar Cogne was Ciccone duidelijk de beste bergop. De Italiaan reed iedereen uit het wiel op de slotbeklimming en zou met een ruime voorsprong winnen op Buitrago en Pedrero.

De favorieten voor de eindzege hielden zich rustig, waardoor Richard Carapaz met nog één week aan de leiding gaat voor Jai Hindley en Joao Almeida.