FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 23 mei 2022

Random Pics van de Dag #631

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Van Dijk verbreekt werelduurrecord: 49,254 kilometer

Ellen van Dijk heeft maandag het werelduurrecord bij de vrouwen verbroken op de piste in het Zwitserse Grenchen. De Nederlandse legde in één uur tijd maar liefst 49,254 kilometer af en was daarbij ruim sneller dan het oude werelduurrecord van Joscelin Lowden.

De wereldkampioene tijdrijden kwam na één uur uit op 49,254 kilometer. Daarmee verbeterde ze het record van 48,405 kilometer uit 2021 van de Britse renster Joscelin Lowden met bijna 1 kilometer. Halverwege de recordpoging was ze al ruim sneller dan de Britse.

Voor de 35-jarige Van Dijk kwam kwam wens uit. "Op het einde werd het allemaal een beetje wazig en was ik blij toen ik hoorde dat het voorbij was", zei de wereldkampioene tijdrijden na afloop. "Ik startte en toen heb ik ergens rond de 190 rondjes alleen een zwarte lijn gezien."

Forse kritiek op IndiŰ-onderzoek: 'Rutte doet ons extreem veel pijn'

De kritiek op het onderzoek naar de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië zwelt aan. Een stoet betrokkenen kraakt in de Tweede Kamer de ’eenzijdigheid’ en ’politieke kleuring’ van het onderzoek. Ook minister-president Mark Rutte krijgt de volle laag.

In februari dit jaar presenteerden de onderzoekers hun studie naar de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië tussen 1945 en 1950. Hun belangrijkste conclusie is dat er sprake was van ’structureel excessief geweld’ door Nederlandse soldaten, met medeweten van de politieke en militaire top.

Bij het rondetafelgesprek, vandaag in de Tweede Kamer, kraakte oud-commandant en generaal buiten dienst Mart de Kruif de onderzoeksresultaten. "De vraag wáárom sprake was van excessief geweld wordt niet beantwoord", zegt hij. "Dat had wel gemoeten. Was de Nederlandse krijgsmacht voorbereid op deze missie? Ik neig sterk naar: nee.”

Het gedeelte waarin de Indonesische ambassadeur H.E. Mayerfas spreekt was geheim. Dit betekende dat als de Indonesische ambassadeur het woord kreeg pers en publiek de zaal moest verlaten. Ook werd de videoregistratie worden onderbroken. Dat is opvallend, want hoorzittingen van de Tweede Kamer zijn in beginsel altijd openbaar. Waarom het gedeelte met de ambassadeur, die tijdens afgelopen Nationale Indië-herdenking vooral oog had voor zijn eigen telefoon, in het geheim moet plaatsvinden is onbekend. Volgende week maandag volgen gesprekken met de vertegenwoordigers van dienstweigeraars, het Comité Nederlandse Ereschulden en de stichting Indisch Platform.

Verkeerde keelgat
De conclusies van de studie zijn zeker bij veteranen in het verkeerde keelgat geschoten. "De indruk is ten onrechte gewekt dat iedereen die daar heeft rondgelopen een soort oorlogsmisdadiger is”, zegt de voorzitter van het Veteranen Platform, Hans van Griensven. Volgens hem hebben zo’n 5 tot 10 duizend militairen zich schuldig gemaakt aan zinloos geweld: een fractie van het totale aantal van 220 duizend soldaten dat door de Nederlandse overheid naar Nederlands-Indië is gestuurd.

De onderzoekers hebben een ’onevenwichtig beeld’ neergezet aldus Paul Hoefsloot van het Nederlands Veteraneninstituut. Zo zou er te weinig aandacht zijn voor het geweld aan Indonesische zijde. Hij is ook niet te spreken over de reactie van minister-president Rutte in februari op het onderzoek. "Die reactie heeft extreem veel pijn gedaan. Ik denk dat de minister-president iets te repareren heeft richting de veteranen.”

Die bood slechts enkele uren na presentatie van het onderzoek naar de onafhankelijkheidsoorlog ’diepe excuses’ aan richting de bevolking van Indonesië. Hij maakte ook excuses aan andere betrokken, inclusief de veteranen. Het kabinet nam toen ook afstand van het oude officiële standpunt dat er ’slechts bij uitzondering extreem geweld was gebruikt’. De snelheid waarmee Rutte door zijn knieën ging en de veteranen een dolk in de rug plantte steekt de veteranen. "Snel en voorbarig”, vindt Van Griensven en was "in strijd met de afspraak". Het kabinet werkt nu nog aan een uitgebreide reactie op het onderzoek. Kort voor de zomer óf erna wordt pas over die kabinetsreactie gedebatteerd in de Tweede Kamer.

Bersiap
In de tussentijd buigt minister-president Mark Rutte opnieuw voor antikoloniale activisten door de historische term Bersiap in het verdomhoekje te zetten en zo nog meer olie op het vuur te gooien. De premier is van plan de term alleen nog ’tussen aanhalingstekens’ te gebruiken. Het is een nieuwe poging om de herinnering aan Indonesische gruweldaden tegen (Indische) Nederlanders weg te moffelen.

De hoorzitting is via deze link terug te kijken.

Russische soldaat in Oekra´ne veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf

Het vonnis in het eerste proces tegen een Russische soldaat wegens oorlogsmisdaden wordt maandag in Kiev verwacht. De 21-jarige Vadim Shishimarin riskeert een levenslange gevangenisstraf voor het doden van een ongewapende burger.

Update 23 mei 14.10 uur: In het eerste oorlogsmisdadenproces in Oekraïne is de beschuldigde 21-jarige Russische soldaat veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. De verdachte heeft nu 30 dagen om in beroep te gaan. Het vonnis is nog niet definitief. De aanklagers hadden levenslange gevangenisstraf geëist. De verdediging pleitte voor vrijspraak omdat de soldaat in opdracht had gehandeld en een bevel van zijn meerderen had uitgevoerd.

Het is de eerste zaak van oorlogsmisdaden die in Oekraïne voor de rechter komt sinds het begin van de Russische invasie.

Eerdere berichtgeving: In de rechtbank bekende hij en vroeg om vergeving. Zijn Oekraïense advocaat vroeg om vrijspraak.

Volgens Oekraïense onderzoekers wilde Shishimarin met vier kameraden in een gestolen auto vluchten na een aanval op zijn konvooi in het noorden van Oekraïne. Het slachtoffer (62) dat hij doodde was dan ook getuige van de diefstal van de auto. Schischimarin bevestigde deze vertegenwoordiging in de rechtbank. Het spijt hem "heel erg".

Oekraïne heeft het Russische leger sinds de invasie van 24 februari beschuldigd van talrijke oorlogsmisdaden.

Maak jij je zorgen om de uitbraak van apenpokken?

Apenpokken, dat officieel Monkeypox wordt genoemd, is een virus dat vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Het virus komt voor bij knaagdieren, maar ook mensen kunnen besmet worden door lichamelijk contact waarbij lichaamsvocht wordt uitgewisseld of door in aanraking te komen met korstjes van een besmet persoon. De klachten na een besmetting zijn doorgaans mild. Op 20 mei werd bekend dat in ons land ook 2 mensen zijn besmet met Apenpokken en vliegen de onsmakelijke afbeeldingen met grote bulten en korsten ons om de oren. Op 25 mei staat de teller op 12 personen. Maak jij je zorgen om apenpokken?

Apenpokken ( Bron: NHS UK)
Apenpokken ( Bron: NHS UK)

Fallout: London is ambitieuze Fallout 4-mod

Ooit afgevraagd hoe typisch Britse towns als Camden, Hackney en Greenwich erbij liggen in post-apocalyptische hoedanigheid? Een ambitieus team modders is druk doende met Fallout: London, een total conversion mod voor Fallout 4.

Hoewel er met regelmaat nieuwe mods opduiken met puike plaatjes en indrukwekkende trailers, zien er uiteindelijk maar weinig daadwerkelijk het levenslicht. Voor Fallout: London is dat ook nog even afwachten, al heeft het team achter de mod recent wel een 18-minuten durende trailer uitgebracht waarin we de beginfase zien van de mod, die overigens erg veel weg heeft van hoe de meeste Fallout-games aftrappen. Ook opvallend is dat het mod-team twee bekende stemmen heeft weten te strikken voor de ontwikkeling: Colin Baker en Sylvester McCoy, beide bekend van Dr. Who, zijn in het spel te horen.

Fallout: London speelt zich af in de periode tussen Fallout 1 en Fallout 2, je weet wel, de échte Fallout-games. Volgens de makers is de omvang van Fallout: London grofweg gelijk aan de Fallout 4 Commonwealth en moet het straks mogelijk zijn om vanaf hartje Westminster af te reizen naar het zuidoostelijke puntje van Bromley. In hoeverre het er straks dan écht Londens uitziet is even afwachten, de trailer hieronder toont weliswaar een goed verzorgde, kwalitatief hoogwaardig ogende introductie, maar de omgevingen en textures in de buitenwereld lijken zich niet echt te distantiëren van de architectuur en kleurenpalletten die we kennen uit vanilla Fallout 4. Even in de gaten houden dus.

President DNB: 'Ik verwacht niet dat er een recessie komt'

Klaas Knot, de president van de Nederlandsche Bank verwacht niet dat Nederland op korte termijn in een economische recessie belandt, dit is in tegenstelling tot de hoofdeconomen van ING, Rabobank en ABN AMRO. 

De oorlog in Oekraïne zorgt voor allerlei verstoringen in onder andere de levering en productie grondstoffen en energie. “Dat neemt een stevige hap uit de economische groei”, vertelt Knot vanmorgen in Goedemorgen Nederland. 

Zonder de oorlog in Oekraïne had Nederland “een spectaculair groeijaar” gehad volgens Knot. “Daarom denk ik niet dat wij al over een recessie hoeven te spreken.” Meer hierover bij WNL

Biden: 'VS zijn bereid geweld te gebruiken om Taiwan te verdedigen'

De VS is bereid om Taiwan militair bij te staan als China het eiland aanvalt. Tijdens zijn bezoek in Japan antwoordde de Amerikaanse president Biden ronduit 'ja' toen hem werd gevraagd of hij in zo'n geval het Amerikaanse leger zou inzetten.

"We staan nog altijd achter de Eén-China-politiek, maar dat betekent niet dat China zomaar Taiwan mag overnemen", gaf Biden aan. "Het idee dat het met geweld kan worden overgenomen, is gewoon niet gepast."

Bidens antwoord is opmerkelijk omdat de VS in het verleden zich altijd diplomatiek opstelde op de vraag of zij Taiwan te hulp zou schieten in een conflict, om China niet te schofferen. Taiwan wordt door China als een afvallige provincie beschouwd en elke opmerking over mogelijke zelfstandigheid ligt extreem gevoelig.

Washington volgt al jaren het Eén-China-beleid, dat stelt dat China en Taiwan bij elkaar horen en de regering in Peking ook de wettige vertegenwoordiging is van Taiwan. Daarnaast heeft VS echter net als veel andere landen onofficiële relaties met Taiwan. Bovendien is het land bij wet verplicht om Taiwan materieel te leveren om zichzelf te kunnen beschermen. Meer hierover bij de NOS

Boris Johnson schrijft open brief aan Oekra´ense kinderen

In een open brief prees de Britse premier Boris Johnson de moed en kracht van Oekraïense kinderen in de oorlog met Rusland. Ze mogen trots zijn op hun land, ouders, families en soldaten, maar vooral op zichzelf, schrijft Johnson.

"Velen van jullie hebben dingen gezien of meegemaakt die geen enkel kind zou moeten meemaken. Toch leren Oekraïense kinderen ons elke dag wat het betekent om sterk en waardig te zijn, om je hoofd hoog te houden, zelfs in de moeilijkste tijden", gaat de brief verder. Jullie hebben miljoenen vrienden over de hele wereld.

"Toen jullie president (Volodymyr Zelenskyy) me vorige maand Kyiv rondleidde, was ik erg bedroefd door de afwezigheid van kinderen en jongeren op straat en in parken", schreef Johnson.

FOK! Wat een weer: voorlopig laatste warme dag

weerbanner (Foto: FOK.nl)

De zon schijnt af en toe, maar van het zuiden uit wordt de bewolking dikker en vanochtend valt in het zuiden en westen lokaal wat regen. In de tweede helft van de middag en in de avond trekken buien van zuidwest naar noordoost over het land. In het zuidoosten en uiterste oosten kunnen dat stevige onweersbuien zijn met kans op hagel en windstoten. De maximumtemperatuur ligt tussen 20°C in het noordwesten en lokaal 27°C in het zuidoosten en oosten. De wind is (zuid)oostelijk, zwak tot matig en wordt vanmiddag veranderlijk. Vanavond draait de wind naar het noordwesten en wordt matig, aan de kust vrij krachtig tot krachtig.

Vannacht is het wisselend bewolkt en valt er een enkele bui. De minimumtemperatuur ligt rond 12°C. De wind is zuidwestelijk en matig, aan zee vrij krachtig tot krachtig.

Morgen overdag schijnt af en toe de zon en zijn er enkele buien. De middagtemperatuur komt uit op zo’n 17°C. De wind is zuidwestelijk en matig, aan zee vrij krachtig tot krachtig. (Bron: KNMI)

Stapelwolkjesq (Foto: _Username_)

Prachtig weertje in de Achterhoek, alsof er niets gebeurd was. (Foto: _UserName_ )

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Onderzoek naar overleden persoon in uitgebrande auto

De politie is een onderzoek gestart nadat er een overleden persoon is aangetroffen in een uitgebrande auto op de Galeiweg in Baarlo. Rond 01.30 uur ontving de politie een melding van een reeks flinke knallen, een explosie en het geluid van een claxon. Politieagenten ter plaatse troffen een brandende auto, na het blussen werd het levenloze lichaam aangetroffen.

Forensische en tactische rechercheurs doen momenteel onderzoek. Enerzijds om de identiteit van het slachtoffer te achterhalen en sporen veilig te stellen op het plaats delict, anderzijds om te achterhalen wat er precies gebeurd is. De brandweer voert een warmtescan in de omgeving uit, om er zeker van te zijn dat er niet meer slachtoffers zijn.

De recherche vraagt evt. getuigen zich te melden. Heeft u rond de klok van 01.00 uur - 00.30 uur iets opmerkelijks gezien of gehoord in de omgeving van de Galeiweg? Beschikt u wellicht over camerabeelden of beelden van een dashcam? Neem dan contact op met 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Op die manier kunt u de recherche mogelijk helpen bij dit onderzoek.

Sedar (13) zoekt 'zelf' zijn moordenaar

Hoe bereik je na bijna twintig jaar nieuwe getuigen of de dader van een dodelijke schietpartij? Door ze in het hart te raken, stelt Daan Annegarn, van het Landelijk Team Opsporingscommunicatie. In 2003 werd de 13-jarige Sedar Soares vermoord terwijl hij samen met zijn vriendjes sneeuwballen gooide. Gisteren lanceerden politie en justitie een opsporingsactie waarmee hij tot leven wordt gewekt. Door deepfake. Een wereldprimeur in de opsporing.

‘Dit is iets groots waar ik lange tijd op heb gehoopt. Je wilt dat dit de mensen raakt en dat ze gaan praten.’ Janet Soares kijkt voor het eerst de deepfakevideo van haar broer. Ze ziet hem bewegen en praten, bijna twintig jaar nadat hij is vermoord. Met een voetbal onder zijn arm loopt hij nu over een grasveld. Door een erehaag; zijn familie, oud-klasgenoten, voetbalmaatjes en zelfs een voormalige lerares knikken hem toe en kloppen hem op de schouder. Dan staat Sedar stil en kijkt de camera in. Zijn lippen bewegen en hij zegt: ‘Weet jij meer? Spreek dan nu.’

De moord
De 13-jarige Sedar was op de verkeerde tijd, op de verkeerde plek op zaterdag 1 februari 2003. Hij gooide samen met zijn vriendjes sneeuwballen vanaf het parkeerdek van metrostation Slinge in Rotterdam. Uit het niets werd de jongen daar doodgeschoten. Nu blijkt dat er vermoedelijk sprake was van een ripdeal naast het metrostation, waar Sedar een volstrekt onschuldig slachtoffer van is geworden. Hij werd door pure pech het slachtoffer van onderwereldgeweld.

Nu, bijna twintig jaar later, zoekt de politie daarom naast toevallige ooggetuige een “ander soort getuige”. ‘We waren eerst op zoek naar informatie van de toevallige ooggetuige. Maar nu gaat het ook om mensen die op de hoogte waren van wat er voor, tijdens en na de ripdeal is gebeurd’. Dit vertelt Daan Annegarn, recherchekundige bij het Landelijk Team Opsporingscommunicatie. Hij benaderde vorig jaar de familie van Sedar. Er is een nieuwe opsporingsmanier, vertelde hij hen. En een nieuwe kans in deze zaak. Of ze ervoor open stonden om hier aan mee te werken?

In het hart
‘We weten steeds beter hoe cold cases opgelost kunnen worden. Wetenschap laat zien dat het werkt om getuigen en de dader in het hart te raken. Met een persoonlijke oproep om informatie te delen. Hoe kun je dat beter doen, dan Sedar en zijn familie aan het woord te laten? We moesten wel een drempel over. Het is niet niks om aan nabestaanden te vragen: “Mag ik uw dierbare tot leven wekken in een deepfakevideo? We zijn ervan overtuigd dat het bijdraagt aan de opsporing, maar hebben het nog niet eerder gedaan.” De familie moet er dan wel helemaal achterstaan.’

Maar de familie had juist gewacht op een innovatie zoals deze. ‘Er is iets groots nodig om de dader op te sporen. Dit ís iets groots’, reageerde zus Janet op de vraag van Daan.

Wereldprimeur
Niet eerder gebruikte de politie een deepfake van een slachtoffer om de dader te vinden. Het is een wereldprimeur. Daan legt uit: ‘Een deepfake wordt gemaakt met kunstmatige intelligentie. De computer heeft daarbij zo vaak een afbeelding of een video van een gezicht gezien, dat hij snapt waar een mond zit en hoe die beweegt bij het uitspreken van een bepaald woord. Je kunt op deze manier geloofwaardige ‘nepvideo’s’ maken die niet van echt te onderscheiden zijn.’

‘Er zijn nog weinig mensen op de wereld die dit echt goed kunnen’, aldus Daan. ‘Wij schakelden een van de beste deepfakemakers ter wereld in. Het was een uitdaging, want we hadden maar één foto die kort voor Sedars dood van hem was gemaakt.’

Het is een traject dat z’n eigen tempo kent, vertelt Daan. ‘We hebben de familie stap voor stap meegenomen in het maakproces. Zo kregen ze eerst een kort filmpje te zien van hoe de foto van Sedar bewegend is gemaakt. Om te wennen aan het idee. Het kwam enorm bij ze binnen. Die ene foto gaf een enorm realistisch beeld van hoe Sedar was.’

Oude schoolmaatjes
En wat laat je dan iemand doen, in zo’n deepfakevideo? ‘Voetbal was alles voor Sedar’, vertelt Daan. ‘Hij had de droom om profvoetballer te worden. De video móest op een voetbalveld plaatsvinden, dat was meteen duidelijk.’ Er wordt een acteur ingeschakeld die veel op Sedar lijkt. Hij is ook lang en slank gebouwd. De acteur zal tijdens de opnames tussen de geliefden van de vermoorde jongen doorlopen. Later wordt de deepfake, met onder meer het het gezicht van Sedar, in de video gemonteerd.

Dan komt de opnamedag. Alle nabestaanden komen samen om de video op te nemen. Voor het eerst sinds de begrafenis twintig jaar geleden. ‘Het is dan heel tastbaar dat een lief, ambitieus jongetje door pure pech om het leven is gekomen’, vertelt Daan over die bijeenkomst. ‘Je ziet hoe al zijn oude schoolmaatjes stoere dertigers zijn geworden. Sedar is dertien gebleven.’

Antwoorden
‘Je maakt altijd een afweging met opsporingscommunicatie: is dit het waard om verdriet op te rakelen bij nabestaanden?’, sluit Daan af. ‘Maar dit was heel duidelijk: de inzet van deepfake is niet zomaar een lucky shot. We zijn ervan overtuigd dat het harten kan raken in het criminele milieu. Dat getuigen en misschien de dader zich kunnen gaan melden.’

‘Ik denk dat het zeker binnen gaat komen’, zegt ook zus Janet. ‘Als dit je niet pakt, dan weet ik het ook niet. We krijgen Sedar er niet mee terug. Maar hopelijk zorgt het wel voor antwoorden.’

Roland Garros: Jabeur en Muguruza gelijk onderuit

Het vrouwentoernooi op Roland Garros is op de openingsdag gelijk twee van de speelsters in de top-10 van de plaatsingslijst kwijtgeraakt. Ons Jabeur en Garbiñe Muguruza, de nummers zes en tien, kwamen de eerste ronde niet door.

De Tunesische Jabeur nam het op tegen Magda Linette uit Polen, nadat ze in de afgelopen weken de finales haalde op de toptoernooien van Rome en Madrid - laatstgenoemde won ze zelfs. Het begon prima voor Jabeur, maar de Tunesische gaf het uit handen en na een verloren tiebreak moest ze zich ook in set drie gewonnen geven: 3-6, 7-6 (4), 7-5 voor Linette.

Muguruza, de winnares van 2016, stond tegenover Kaia Kanepi uit Estland, die op de Australian Open de kwartfinales haalde. De Spaanse begon ook prima, maar vervolgens nam de veterane uit Estland het over en werkte ze zich naar een overtuigende zege: 2-6, 6-3, 6-4.

Geweldige World Superbikes-races Estoril leveren zeges op voor Rea en Bautista

Het World Superbikes-kampioenschap streek gedurende het weekeinde neer in Estoril. Op het Portugese asfalt stonden wederom drie races op het programma: twee reguliere races en tussendoor de superpolerace om de startopstelling voor race twee te bepalen.

Race één
Jonathan Rea had de poleposition te pakken, Toprak Razgatlioglu en Alvaro Bautista stonden naast hem op de eerste startrij en rij twee werd gevuld door Scott Redding, Andrea Locatelli en Michael Ruben Rinaldi. Razgatlioglu nam in ronde één de leiding, Rea volgde en Locatelli streed met Bautista om plek drie.

Het ging er voorin stevig aan toe, waarbij Rea het achterwiel van Razgatlioglu's Yamaha aantikte en maar nét overeind bleef. Dankzij een fout van Razgatlioglu kon Rea even later toch de leiding pakken, maar de Turk ging er al snel weer voorbij met een fraaie uitremactie.

Door al het onderlinge bakkeleien kon Bautista, die zich los had gewerkt van Locatelli, aansluiten bij de leiders en Rea zelfs passeren. De Spanjaard voerde de druk vol op en bij het uitkomen van de allerlaatste bocht zette hij zijn Ducati ernaast: Bautista won een ware klassieker, voor Razgatlioglu en de afgehaakte Rea.

Superpolerace
Rea, Razgatlioglu en Bautista vertrokken weer vanaf de eerste startrij, met Redding, Locatelli en Rinaldi achter hen. Razgatlioglu pakte bij de start de leiding, Rea en Bautista volgden, tot Rea op de Kawasaki binnendoor kwam.

Razgatlioglu sloeg een paar ronden later weer terug en pakte gelijk een voorsprong, tot hij die in de slotronde uit handen gaf: de Turk gleed bíjna onderuit, Rea kwam gelijk onderlangs en pakte de overwinning, voor Razgatlioglu en Bautista.

Race twee
Met Rea, Razgatlioglu en Bautista op rij één en Iker Lecuona, Locatelli en Alex Lowes op de tweede rij kon ook de slotrace van het weekeinde beginnen. In de openingsronde, waarin het een beetje begon te druppelen, bleef de top-3 ongewijzigd, terwijl Locatelli knokte met Lowes voor plek vijf.

Lowes won dat duel en zette zijn Kawasaki ook snel binnendoor bij Bautista voor plek drie. Razgatlioglu remde zich na een paar ronden weer langs Rea, waarna het stuivertje wisselen weer begon. Ook Bautista kwam zich weer in dat gevecht mengen, net als Lowes: een vierstrijd om de overwinning ontspon zich.

Met zes ronden te gaan haakte Lowes na een foutje af, verrassend genoeg moest Razgatlioglu de andere twee in de slotfase ook laten gaan. Bautista ging als leider de slotronde in, Rea probeerde alles om de druk op te voeren en dat leverde succes op: de Noord-Ier reed op de Kawasaki naar de winst, voor Bautista, die de leiding in het WK behoudt, Razgatlioglu en Lowes.

Fly Formula: Verenigde Staten halen speciale babyvoeding uit Europa

Vanwege een ernstig tekort aan babyvoeding voor baby's met een koemelkallergie kwaliteit in de Verenigde Staten, is een vliegtuig met voorraden uit Europa geland in Indianapolis. Operatie 'Fly Formula' werd verzocht door de Amerikaanse president Joe Biden.

Een Amerikaans militair vliegtuig dat de eerste zending zuigelingenvoeding vanuit Duitsland bracht om het ernstige tekort in de Verenigde Staten aan te pakken, landde zondag in Indianapolis.

Het vrachtvliegtuig vertrok vanaf de Amerikaanse luchtmachtbasis in Ramstein, Duitsland, met meer dan 70.000 pond (35.380 kilogram) poedermelk, zei het Witte Huis.

Het is de eerste van een aantal vluchten die dit weekend worden verwacht onder Operation Fly Formula en die zullen helpen het steeds  nijpender tekort  aan babyvoeding te verhelpen.

In totaal worden deze week ongeveer 1,5 miljoen 8-ounce (237 ml) flessen met drie verschillende soorten babyvoeding verwacht.

Productieproblemen en een crisis in de toeleveringsketen hebben geleid tot een schaarste aan deze babyvoeding, wat tot ernstige problemen heeft geleid voor duizenden ouders wier baby's erop vertrouwen omdat ze allergisch zijn voor het eiwit in koemelk.

De grootste fabriek voor het maken van flesvoeding in de VS, in de staat Michigan, werd in februari gesloten uit bezorgdheid dat een bacteriële besmetting mogelijk de oorzaak is van de dood van twee baby's.

Robert Ford, chief executive van Abbott Nutrition, de grootste Amerikaanse leverancier van zuigelingenvoeding in poedervorm, verontschuldigde zich zondag voor het tekort en beloofde het op te lossen. Hij zei dat de fabriek in de eerste week van juni weer open zou gaan en dat het zes tot acht weken zou duren voordat de producten weer verkrijgbaar zijn. Ford zei dat een onderzoek door de Food and Drug Administration geen verband heeft gevonden tussen het productiegebied van de fabriek in Michigan en de sterfgevallen, maar wel bewijs van aanwezige bacteriën.

De in Europa geproduceerde babymelkpoeder werd naar Indianapolis gevlogen omdat het een hub is voor Nestle, een andere grote babyvoeding producent.

Het product zal op kwaliteit worden getest in een nabijgelegen laboratorium voordat het wordt gedistribueerd naar ziekenhuizen, apotheken en dokterspraktijken.

Iran wijst naar VS en bondgenoten na moord Kolonel Revolutionaire Garde

Een hooggeplaatst lid van de Revolutionaire Garde is voor zijn huis in Teheran doodgeschoten. Kolonel Sajjad Khodai werd gedood bij een gewapende aanval door twee motorrijders in een straat in de Iraanse hoofdstad, aldus de Revolutionaire Garde op haar website. Ze gaven "elementen die banden hebben met wereldwijde arrogantie" de schuld van de "terroristische" daad - een verwijzing naar de VS en hun bondgenoten, waaronder Israël.

Volgens het officiële persbureau Irna werd Khodai gedood door vijf kogels toen hij naar huis terugkeerde. Khodai was een "verdediger van het heiligdom", zeiden de Revolutionaire Garde. Deze term wordt gebruikt voor Iraniërs die namens de staat actief zijn in Syrië of Irak. De Iraanse staatstelevisie zei dat Khodai "bekend" was in Syrië, zonder verdere details te verstrekken. Iran is een belangrijke bondgenoot van heerser Bashar al-Assad in de Syrische burgeroorlog.

Israël wordt sinds 1979 als een gevaarlijke vijand beschouwd
Een paar uur voor de aanval op Khodai maakten de Revolutionaire Garde bekend dat ze een groep "criminelen die banden hadden met de geheime dienst van het zionistische regime (Israël)" hadden gearresteerd. Ze waren betrokken bij een reeks misdaden, waaronder 'diefstal, ontvoering en vandalisme'. Het kantoor van de Israëlische premier, dat verantwoordelijk is voor de Mossad-inlichtingendienst, weigerde commentaar te geven op de gebeurtenissen in Teheran.

De aanval doet denken aan aanvallen op Iraanse nucleaire wetenschappers in november 2020, die ook vanaf motorfietsen werden gepleegd. In Iran krijgt Israël de schuld van deze aanslagen. Israël wordt sinds de islamitische revolutie van 1979 beschouwd als de aartsvijand van Iran. Keer op keer zijn er berichten over de arrestaties, arrestaties en executies van vermeende agenten die worden beschuldigd van samenwerking met de Mossad of de Amerikaanse buitenlandse inlichtingendienst CIA. In de regel kan de Iraanse informatie niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Fender Mustang van Kurt Cobain verkocht voor 5 miljoen dollar

De linkshandige blauwe Fender Mustang (1969) waarop Kurt Cobain speelde in de videoclip van 'Smells Like Teen Spirit' heeft op een veiling vijf miljoen dollar (omgerekend ruim 4,7 miljoen euro) opgeleverd. Dat is flink meer dan vooraf gedacht; er werd uitgegaan van een bedrag van zo'n 800.000 dollar.

De blauwe gitaar bleef in de familie van Kurt Cobain nadat de zanger in 1994 door zelfmoord stierf, maar was de afgelopen 12 jaar uitgeleend aan eenr tentoonstelling in het Museum of Pop Culture in Seattle, de geboorteplaats van Nirvana. 

De gitaar werd aangekocht door de steenrijke Jim Irsay voor zijn verzameling 'The Jim Irsay Collection' in Indianapolis. Er werd flink tegen elkaar opgeboden door verzamelaars en geinteresserden van over de hele wereld. Zowel live in de veiling in het Hard Rock Cafe® New York, online op juliensauctions.com en via de telefoon.

Ter ere van Mental Health Awareness Month doneert de familie Cobain een deel van de opbrengst van de legendarische gitaar en een aantal andere Kurt Cobain items aan Kicking The Stigma, het initiatief van de Irsays om mensen bewust te maken van psychische aandoeningen en het stigma dat ermee samenhangt weg te nemen.

Koopwoningen in april 19,7 procent duurder dan jaar eerder

Bestaande koopwoningen waren in april 19,7 procent duurder dan een jaar eerder. In maart kwam de prijsstijging uit op 19,5 procent. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

De prijsindex bestaande koopwoningen is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard.

Stijgende trend prijzen koopwoningen
In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in april bijna 96 procent hoger.

Minder transacties bestaande koopwoningen in april
Het Kadaster maakte bekend dat het in april 15.972 woningtransacties registreerde. Dat is bijna 16 procent minder dan een jaar eerder. In de eerste vier maanden van dit jaar zijn 59.895 woningen verkocht, 30 procent minder dan in dezelfde periode van 2021.

Prijsinformatie naar regio en woningtype publiceert het CBS eenmaal per kwartaal. De eerstvolgende kwartaaluitkomsten komen op 22 juli beschikbaar.

Het CBS en het Kadaster meten de prijsontwikkeling van alle bestaande koopwoningen in Nederland en maken gebruik van de koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd.

Stijgende woningprijzen ( Foto:Pixabay)
Stijgende woningprijzen ( Foto:Pixabay)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #660
special
Weekend gifdump #74
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #111
special
VrijMiBabes #111 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #659
special
Chasner maakt plaat met Afrojack: "Het ulitieme festivalgevoel"
©FOK.nl e.a.