Doodgeschoten Sedar Soares (13) doet 'zelf' getuigenoproep op tv

De in 2003 in Rotterdam gedode 13-jarige Sedar Soares doet zondagavond met behulp van moderne technieken 'zelf' een oproep op de televisie aan de dader en getuigen om zich te melden.

Sedar was met zijn vriendjes sneeuwballen aan het gooien bij een Rotterdams metrostation. Lange tijd werd aangenomen dat de jongen is doodgeschoten door een automobilist uit woede omdat hij een sneeuwbal op zijn auto kreeg.

Na nieuw onderzoek is de politie tot een ander inzicht gekomen, Sedar zou het slachtoffer zijn van een uit de hand gelopen ripdeal. "De politie kan niet anders dan de verdrietige conclusie trekken dat Sedar op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was."

Volgens WNL, dat de documentaire uitzendt, en de politie is de oproep door een 'levend moordslachtoffer' een wereldprimeur. "In Nederland en wereldwijd is deze techniek nog nooit gebruikt om een getuigenoproep te doen", zegt de politie. Wat de exacte techniek is die wordt gebruikt, wil de politie niet zeggen. Ook is nog niet bekend wat de jongen zal 'zeggen'.

Meer over deze zaak in de documentaire Spreek! Nu! van Omroep WNL is zondag te zien om 21.55 op NPO1.

In deze documentaire volgt de camera het Rotterdamse coldcase-team dat zich richt op de moord op de 13-jarige Sedar Soares. Een geruchtmakende zaak die door de jaren heen veel indruk maakte. Uit de documentaire blijkt dat er een totaal ander verhaal achter deze moordzaak zit, dan altijd is gedacht.