Van Kalmthout razendsnel in kwalificaties Indy 500

De eerste kwalificatiedag voor de Indianapolis 500 is achter de rug. Zaterdagavond (Nederlandse tijd) kregen alle 33 coureurs de kans om één voor één vier snelle ronden te noteren, waarbij de gemiddelde snelheid van die vier ronden genomen werd als resultaat.

Rinus van Kalmthout mocht al als tweede naar buiten, bepaald niet ongunstig. Dat deed hij niet verkeerd: zijn openingsronde was de snelste sinds Arie Luyendijk's topronden in 1996. De Nederlander hield het in zijn feloranje auto goed vol en finishte met een gemiddelde snelheid van 233,655 mijl per uur (376,031 km/h), de op drie na snelste kwalificatie ooit: alleen de epische run van Luyendijk in 1996 (236,986) en de in hetzelfde jaar na zijn optreden verongelukte Scott Brayton (233,718) waren ooit sneller.

Pato O'Ward noteerde de tweede tijd, voor Arrow McLaren-teamgenoot Felix Rosenqvist. Met Alex Palou, Tony Kanaan en NASCAR-legende Jimmie Johnson volgden drie Chip Ganassi-auto's, voor Van Kalmthout's teambaas Ed Carpenter, Marcus Ericsson, Romain Grosjean, Scott Dixon, Will Power en Takuma Sato.

Die twaalf mannen komen zondag vanaf 22.00 uur weer in actie, de snelste zes van hen mogen een goed uur later uit gaan maken wie de poleposition pakt voor de race van volgende week zondag.