Discuswerper Ceh schittert in Diamond League, Brown en Asher-Smith winnen 100m

In het Britse Birmingham is zaterdag de tweede Diamond League-wedstrijd van het internationale atletiekseizoen afgewerkt. Het leverde weer een mooi middagje atletiek op, net als eerder in de maand bij de opening in het Qatarese Doha - volgende week komt men in het Amerikaanse Eugene in actie.

400m horden vrouwen
Dalilah Muhammad was de favoriete en de Amerikaanse maakte het waar: in een niet al te fantastische 54,54 seconden pakte ze de winst, voor het Oekraïnse duo Viktoriya Tkachuk (55,25) en Anna Ryzhykova (55,37).

1500m vrouwen
Voor het thuispubliek moest Laura Muir het doen en dat deed de Schotse ook: in een fraaie eindsprint legde ze de Australische Jessica Hull erop in 4:02,81 minuten, tegen 4:03,42 voor Hull. De Keniaanse Winny Chebet pakte in 4:05,56 minuten de derde plek.

110m horden mannen
Hansle Parchment pakte vorig jaar olympisch goud en de Jamaicaan was ook nu de beste in een uitstekende 13,09 seconden. Landgenoot Omar McLeod ging enige tijd aan de leiding en werd in 13,17 seconden tweede, voor de 13,32 van de Spanjaard Asier Martinez.

Discuswerpen mannen
Misschien wel dé topprestatie van de avond kwam op naam van de Sloveen Kristjan Ceh, die de discus in zijn derde poging naar 71,27 meter wierp - slechts negen mannen deden dat ooit beter. Met 66,40 meter ging plek twee naar de Litouwer Andrius Gudzius, voor de Zweed Daniel Stahl en zijn 65,97 meter.

Verspringen vrouwen
In de breedte was het weliswaar niet geweldig, de Duitse Malaika Mihambo maakte dat wel goed met twee sprongen boven de zeven meter. Met 7,09 meter in poging vier won ze de wedstrijd, de Oekraïnse Maryna Bekh-Romanchuk werd met 6,66 meter tweede, één centimeter beter dan de Britse Lorraine Ugen.

800m vrouwen
Het tempo ging vooral dankzij Keely Hodgkinson in de slotfase de hoogte in en de Britse pakte dan ook de winst in 1:58,63 minuten. Renelle Lamote uit Frankrijk liep in 1:59,53 naar de tweede plek, voor Natoya Goule uit Jamaica (2:00,13).

800m mannen
Marco Arop sloeg met een meter of 200 te gaan een gat en dat bleek een winnende move: de Canadees won in 1:45,41 minuten. Benjamin Robert uit Frankrijk werd in 1:46,22 tweede, voor de Amerikaan Bryce Hoppel (1:46,33).

100m mannen
Eindelijk leek oud-wereldkampioen Yohan Blake weer eens een wedstrijd van enig formaat te winnen, maar dat kwam er niet van: de Jamaicaan werd in de slotfase nog net gepasseerd door de Canadees Aaron Brown. Die won in 10,13 seconden, voor Blake (10,18) en de tweede Canadees, Jerome Blake (10,20).

100m vrouwen
Dina Asher-Smith was de hoop van de thuisfans en de Britse deed het stadion juichen: ze won in 11,11 seconden, één honderdste van een seconde voor de Jamaicaanse Shericka Jackson. Met Daryll Neita in 11,14 seconden stond er ook een Britse op de derde plek.

400m mannen
Ook hier konden de Britse fans juichen: met een sterk slotstuk snelde Matthew Hudson-Smith in 45,32 seconden naar de winst. De Amerikanen Bryce Deadmon (45,51) en Kahmari Montgomery (45,52) completeerden de top-3, Liemarvin Bonevacia (46,37) en Jochem Dobber (47,61) werden zesde en negende.

5000m vrouwen
Voor het eerst in haar loopbaan liep 1500 meter-specialiste Dawit Seyaum een 5000 meter op de baan en dat ging bepaald niet slecht: in de slotfase zat ze nog bij landgenotes Hawi Feysa en Fantu Worku, die ze met een fraaie eindsprint naar de tweede en derde plek verwees. Seyaum won in 14:47,55 minuten, voor Feysa (14:48,94) en Worku (14:49,64).

1500m mannen
Het veld bleef enige tijd bij elkaar en in de slotfase barstte het los. Abel Kipsang kende het snelste eindschot en dat leverde de Keniaan in 3:35,15 minuten de winst op, voor de Spanjaard Mohamed Katir (3:35,62) en de Australiër Oliver Hoare (3:35,76).

Hoogspringen mannen
Een geweldige finale werd het niet, maar Django Lovett kon wel juichen: de Canadees sprong als enige over 2,28 meter en pakte de winst. Plek twee ging naar de Italiaan Gianmarco Tamberi, die over 2,25 meter sprong. Norbert Kobielski deed dat ook, maar de Pool had er meer pogingen voor nodig en werd derde.

4x100m mannen
Nederland liep met Joris van Gool, Taymir Burnet, Hensley Paulina en Raphael Bouju naar de vierde plek in 38,88 seconden, terwijl Canada in 38,31 seconden de winst pakte.

4x100m vrouwen
De eerste wissel, tussen Demi van den Wildenberg en Zoë Sedney ging fout, waarna Minke Bisschops en Naomi Sedney niet in actie kwamen. De winst ging in 42,29 seconden naar het Britse team, voor Canada en Polen.

Discuswerpen vrouwen
Het ging tussen twee vrouwen: Valarie Allman en Sandra Perkovic. Met 67,85 meter in de tweede poging was de winst voor de Amerikaanse Allman, terwijl de Kroatische Perkovic in haar laatste poging 67,26 meter noteerde. Plek drie ging met 60,80 meter naar de Amerikaanse Laulauga Tausaga.

Polsstokhoogspringen vrouwen
Ook hier helaas geen geweldig hoogstaande wedstrijd: met een vrij matige 4,73 meter ging de winst naar de Amerikaanse Sandi Morris. De tweede plek werd gedeeld door de Griekse Katerina Stefanidi en Tina Sutej uit Slovenië, die beiden met een gelijk aantal foutsprongen tot 4,65 meter kwamen.