F1: Uitslag Grand Prix van Spanje

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Spanje op zijn naam geschreven en hiermee de leiding in het Formule 1-stand veroverd. De Nederlander kwam problemen met de DRS en een spin te boven en zegevierde voor Red Bull-teamgenoot Sergio Perez en George Russell met de Mercedes. Kampioenschapsleider Leclerc viel uit met motorische problemen.

Leclerc vertrok vanaf poleposition op het circuit van Barcelona en dook als eerste de eerste bocht in, voor Verstappen en de goed gestarte Russell. Carlos Sainz viel terug naar plek vijf, achter Sergio Perez, maar voor Lewis Hamilton die bij bocht vier wel een lekke band opliep na contact met Kevin Magnussen. De Deen moest door het grind en viel terug naar de laatste positie. Dit gaf plek zes aan Mick Schumacher die in zijn Formule 1-loopbaan nog nooit een punt gescoord had. De achteraan gestarte Fernando Alonso kwam na de eerste ronde als vijftiende door.

Vooraan reden Leclerc en Verstappen snel weg bij Russell die op zijn beurt niets te duchten had van Perez. Iets daarachter wist Esteban Ocon eerst Daniel Ricciardo te passeren en daarna Schumacher. Ocon kreeg ook nog plek vijf cadeau toen Sainz van de baan spinde en ver terugviel. Perez kreeg na acht ronden de opdracht om de druk op Russell op te voeren. Het duo schoof door naar de plekken twee en drie toen de Red Bull van Verstappen gegrepen werd door een windvlaag en in bocht vier ook door het grind ging. Leclerc pakte zo een ruime voorsprong op de rest van het veld.

Na dertien ronden stopten Russell en Verstappen voor de eerste maal, waardoor het duo op de plekken vier en vijf weer naar buiten kwam. De Nederlander was sneller dan de Mercedes-coureur, maar de DRS slechts af en toe open, waardoor inhalen vrijwel onmogelijk werd. Verder naar achteren begon Sainz aan een inhaalrace die hem in de achttiende ronde al op plek zeven bracht.

Leclerc stopte pas na 21 ronden en behield ruim de leiding voor Russell die nog steeds Verstappen in zijn spiegels had. Perez reed op plek vier en was sneller dan het duo voor hem. Verstappen waagde na 23 ronden zijn eerste aanval op Russell die meer en meer begon te glijden met de Mercedes.

Leclerc leidde zeer ruim, maar de Ferrari gaf na 27 ronden de geest waardoor Russell de eerste plek greep voor Verstappen die telkens probeerde de Brit in te halen. De Nederlander had er snel genoeg van en haalde nieuwe banden, waardoor hij op plek vier naar buiten kwam achter Perez en Bottas, maar voor Sainz.

Perez nam het stokje over Verstappen met aanvallen op Russell en was al snel succesvol, waardoor de Mexicaan leidde voor Russell en Verstappen die Bottas ingehaald had. De Nederlander trapte het gat met Russell snel dicht. Na 36 ronden zat de Red Bull aan de staart van Mercedes dat Russel snel binnen haalde voor zijn tweede stop, snel gevolgd door Perez, waardoor Verstappen leidde. De Nederlander moest nog een keer stoppen en deed dat na 45 ronden. Hij kwam voor Russell weer naar buiten, maar vijf seconden achter Perez. Verder daarachter reed Hamilton weer de top vijf binnen na zijn lekke band eerder in de race.

Verstappen reed het gat met teamgenoot Perez op zijn versere banden snel dicht en mocht de eerste plaats overnemen van de Mexicaan. het circuit bleef banden vreten, want Perez en Russell maakten met minder dan vijftien ronden te gaan opnieuw een stop voor vers rubber. Daarachter raakte Bottas in de slotfase de vierde plek kwijt aan Sainz en de vijfde aan Hamilton. Dat werd plek vier na een inhaalactie op Sainz. De Brit moest de positie echter teruggeven toen zijn team vertelde dat hij het in de slotfase zeer rustig aan moest doen.

Na 66 ronden werd Verstappen als eerste afgevlagd waarmee de Nederlander de leiding in het kampioenschap greep. Perez eindigde op plek twee, voor Russell. Sainz eindigde op plek vier, voor Hamilton, Bottas, Esteban Ocon, Lando Norris, Alonso en Yuki Tsunoda.