World Cup-podium mountainbikester Terpstra in Braziliaanse heksenketel

De World Cup mountainbiken is ook op de cross-country van start gegaan, het olympische onderdeel van de sport. Voor het eerst in vijftien jaar streek de World Cup neer in Petrópolis, niet geheel toevallig in de achtertuin van de Braziliaanse wereldtopper Henrique Avancini, naamgever en deels ontwerper van het parcours.

Vrouwen
De vrouwen openden het bal in de Braziliaanse heksenketel, waar drie van hen beduidend beter waren dan de rest: Loana Lecomte uit Frankrijk, de Nederlandse Anne Terpstra en Rebecca McConnell uit Australië. Lecomte had aanvankelijk een fraaie voorsprong te pakken, maar na een foutje op de rotsen begon ze in rap tempo tijd te verliezen.

Achter Lecomte kon Terpstra aansluiting vinden bij McConnell en samen reden ze richting de Française leidster. Vervolgens ging Terpstra er overtuigend vandoor, maar McConnell haalde haar uiteindelijk terug en pakte de ereste Australische World Cup-zege sinds uitgerekend haar man Dan in 2013 een overwinning boekte. Terpstra werd op zeventien seconden tweede, twintig tellen voor Lecomte.

De jonge Oostenrijkse toptalenten Laura Stigger en debutante Mona Mitterwallner completeerden de top-5, Anne Tauber werd tiende, Lotte Koopmans zestiende en Sophie von Berswordt werd 22e.

Mannen
Met Avancini voorin was er geen houden meer aan, het Braziliaanse feest barstte volledig los. De thuisheld reed goed voorin mee, met onder meer ook zijn grote rivaal Nino Schurter uit Zwitserland. Richting de helft van de koers moest Avancini echter beetje bij beetje afhaken en uiteindelijk zakte hij ver weg naar plek dertien, wat te merken was aan de sfeer: de laatste drie kwartier waren redelijk stil.

Schurter zette het tempo ondertussen goed door en kreeg twee mannen mee: Maxime Marotte uit Frankrijk en de Roemeen Vlad Dascalu. De twee veteranen hadden het moeilijk met de jonge Dascalu, maar wisten hem toch naar plek drie terug te wijzen. In een prachtige sprint leek Marotte te winnen, maar Schurter kwam er nog nét overheen en pakte zijn 33e World Cup-zege, een evenaring van Julien Absalon's record.