OekraÔense separatisten Donetsk: haven van Mariupol veroverd

De haven van de Zuidoost-Oekraïense stad Mariupol, die al weken wordt bevochten, zou nu door het Russische leger zijn ingenomen. Strijdkrachten van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk hebben de controle overgenomen, schreven de Russische agentschappen Ria en Interfax, daarbij verwijzend naar de separatistische leider van Donetsk, Denis Puschilin.

De overgebleven Oekraïense verdedigers zouden zich hebben verschanst in twee staalfabrieken Azovstal en Azovmakh. "Het aantal dat in onze rapporten wordt vermeld, varieert van 1.500 tot 3.000 mannen", meldt Ria, daarbij verwijzend naar een andere militaire vertegenwoordiger van de separatisten. 

Ondertussen beschuldigde Oekraïne Rusland van het in beslag nemen van een schip (Blue Star) in de haven van Mariupol. 18 matrozen en de vrouw van de kapitein zijn gearresteerd door de Russen, schreef Lyudmyla Denisova, de mensenrechtencommissaris van het Oekraïense parlement, op Telegram.

Eerder hebben Russische troepen het schip dat onder Liberiaanse vlag vaart beschoten. Naast Oekraïense burgers bevond zich onder de gevangenen een Egyptenaar.

Zondag maakten de pro-Russische separatisten bekend dat Oekraïense troepen twee buitenlandse schepen en hun bemanningen in Mariupol hebben ingenomen en van daaruit de stad beschieten.

Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy zijn in de havenstad Mariupol tienduizenden mensen omgekomen. "Mariupol wordt vernietigd. Er zijn tienduizenden doden. En toch stoppen de Russen hun offensief niet", zei hij in een videoboodschap aan het Zuid-Koreaanse parlement.