Macron treft opnieuw Le Pen in de laatste ronde presidentsverkiezingen

Na de eerste verkiezingsronde voor de Franse presidentsverkiezingen bleek dat huidige president Emmanuel Macron het in de tweede verkiezingsronde op moet nemen tegen Marine Le Pen. Zo meldt WNL

Als Le Pen wint, is dat volgens VVD-Europarlementariër Malik Azmani “desastreus voor heel Europa, ook voor Nederland”.

Vanmorgen werd duidelijk dat Macron 27,6 procent van de stemmen heeft behaald en Le Pen 23,4 procent. Dat is maar een klein verschil, wat betekent dat de tweede ronde, op 24 april, nog behoorlijk spannend kan worden.

En dat is zorgwekkend, zegt Azmani in het tv-programma 'Goedemorgen Nederland', want: “Het is duidelijk dat zij eigenlijk niet zoveel opheeft met Europa.” Hij vergelijkt Le Pen met de Hongaarse president Viktor Orbán, die vorige week glorieus weer de presidentsverkiezingen in zijn land won. Als Le Pen wint “gaat dat iets zeggen over onze veiligheid en over hoe we omgaan met elkaar”, zegt Azmani.

Als Le Pen de nieuwe Franse president wordt zal voornamelijk Poetin de “lachende derde” zijn, volgens Azmani. “Het is bekend dat zij een vriendschappelijke band hebben.” Met de oorlog in Oekraïne is nu saamhorigheid te zien in de sancties tegen Rusland. Met Le Pen in plaats van Macron gaat dat er anders uitzien, zegt Azmani. “Als het gaat over het sluiten van sanctiepakketten, daar zal zij niet zo snel toe bereid zijn”, zegt hij. “En dan gebeurt het ook niet, want het moet unaniem zijn.”

Dat Le Pen momenteel zo populair is in Frankrijk komt volgens de VVD’er omdat de Fransen vooral “denken in hun portemonnee”.  Door de oorlog in Oekraïne heeft Frankrijk, net als Nederland, te maken met inflatie en dus hogere prijzen voor energie en voeding.

Le Pen heeft campagne gevoerd met de beloofd om op de eerste dag van haar presidentschap direct een aantal prijsverlagingen door te voeren. Daarnaast heeft Macron meer tijd besteed aan de oorlog in Oekraïne en het contact met Poetin dan aan het campagne voeren voor de  presidentsverkiezingen.