Mexico stuurt marineschepen met voedsel en medicijnen naar Cuba

Mexico zal twee marineschepen met voedsel en medische benodigdheden naar Cuba sturen, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag, nadat president Andrés Manuel López Obrador het Amerikaanse embargo de schuld gaf van het aanwakkeren van de grootste onrust in Cuba sinds tijden.

De schepen verlaten zondag de haven van Veracruz in de Golf van Mexico en nemen spuiten, zuurstoftanks en maskers mee, samen met poedermelk, blikjes tonijn, bonen, meel, bakolie en benzine.

De zendingen zijn een voorbeeld van Mexico's beleid van "internationale solidariteit" en het zal humanitaire hulp blijven bieden om Latijns-Amerikaanse en Caribische landen te helpen de pandemie van het coronavirus aan te pakken, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. 

Het laden van de lading begon donderdag vroeg, zei Marisa Lopez, een woordvoerster van het kantoor van de burgemeester van Veracruz.

De voorbereidingen kwamen op dezelfde dag dat de Amerikaanse regering sancties aankondigde tegen Cuba.

De Cubaanse ambassade in Mexico-Stad heeft niet direct gereageerd op een verzoek om commentaar.

De Cubaanse regering heeft de protesten vooral toegeschreven aan wat zij noemt door de VS gefinancierde “contrarevolutionairen” die misbruik maken van de economische tegenspoed veroorzaakt door het decennia-oude embargo van de VS.

Latijns-Amerikaanse regeringen zijn langs ideologische lijnen verdeeld over de protesten in Cuba.

Mexico, geleid door de linkse Lopez Obrador, heeft de kant van Cuba gekozen, terwijl Chili en Peru er bij de communistische regering op hebben aangedrongen om pro-democratische protesten toe te staan.