Inwoners China boos over falende preventie overstromingen

China en Taiwan bereiden zich voor op nieuwe stortregens die de tyfoon In-fa morgen zal gaan veroorzaken, aldus het Chinese weerbericht. China heeft al te maken met ernstige wateroverlast, wat in de Chinese provincie Henan aan minstens 56 mensen het leven kostte. Meer hierover in de Stentor.

De meeste narigheid  wordt in de miljoenenstad Zhengzhou verwacht, men gaat er vanuit dat het aantal slachtoffers nog gaat oplopen. Terwijl er in Zhengzou nog met man en macht wordt opgeruimd en schoongemaakt, sijpelt in Chinese sociale media al kritiek door over de Chinese Staatsmedia. Lang niet alles zou zijn gemeld over de ware omvang van de overstromingen, de informatie zou ook halfslachtig zijn en ‘druppelsgewijs’ zijn gegeven. De autoriteiten maakten al wereldkundig dat er een succesvolle reddingsmissie was uitgevoerd in Zhengzhou, terwijl er nog mensen vanuit onderlopende metrostellen om hulp appten.

Ook zouden de autoriteiten in Henan de waarschuwingen van hun meteorologische dienst niet serieus genoeg hebben genomen. De dienst luidde al twee dagen van te voren al de noodklok. Er is veel onbegrip is er waarom metrostations en tunnels niet preventief zijn afgesloten. Vreselijke beelden van reizigers die ondergronds opgesloten waren door het vele water zijn de wereld rondgegaan. De Chinese regering heeft nu een onderzoek gelast naar hoe dit alles zo verkeerd is gelopen.