OS: Holland Acht maakt indruk, Nederlandse favorieten sterk

Op de Sea Forest Waterway heeft ook de tweede dag van de roeiregatta op de Olympische Spelen van Tokyo prima Nederlandse prestaties opgeleverd. Door het wegens COVID-19 afhaken van skiffeur Finn Florijn kwam Nederland in vijf klasses in actie, wat twee finaleplekken en twee halvefinaleplekken opleverde.

Dubbeltwee mannen
Niki van Sprang en Guillaume Krommenhoek zijn een van de outsiders, maar lieten in elk geval zien in goede vorm te zijn. Achter Roemenië, een van de voornaamste medaillekandidaten achter de Kroatische topfavorieten, werd het duo tweede in de heats, goed voor een plek in de halve finales.

Lichtgewicht-dubbeltwee vrouwen
Marieke Keijser en olympisch kampioene Ilse Paulis begonnen als favorieten aan het toernooi en dat was niet onterecht: in de series kon alleen de Canadese boot een beetje in de buurt blijven, maar verder pakte het Nederlandse duo soepel een plek in de halve finales.

Vier-zonder vrouwen
Voor het eerst olympisch en dat is voor Nederland geenszins ongunstig: met Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester is Nederland een van de drie voornaamste kanshebbers op goud, samen met het in de andere serie roeiende Australië en Ierland. De serie werd in elk geval zeer overtuigend gewonnen, waardoor de finaleplek een feit is.

Vier-zonder mannen
Een van de boten waar Nederland hooguit een outsider is en ze moeten dan ook de herkansingen in. Jan van der Bij, Boudewijn Roell, Sander de Graaf en Nelson Ritsema finishten vrij ruim achter Australië en de VS als derde, één plek te laag voor directe plaatsing voor de finale, hoewel dat in de herkansing wel zou moeten lukken.

Acht mannen
De Holland Acht is achter Duitsland en Groot-Brittannië in principe een voorname kandidaat voor brons, maar in de series ging het even anders: de Britten vielen fors tegen en Nederland won de serie. Het achttal, op koers gehouden door stuurvrouw Eline Berger, maakte indruk en plaatste zich met winst direct voor de finale.