Update: OS: Tsjakadoea verliest strijd om brons

De judoka Tornike Tsjakadoea heeft de herkansingen in het judotoernooi bereikt. Hij wist de daarvoor vereiste kwartfinale te behalen door onder andere te winnen van de hoogstgeplaatste judoka in zijn klasse tot 60 kg, maar in de kwartfinale verloor hij na een houdgreep op Ippon.

In de eerste match was Amartoevsjin Dasjdavaa de tegenstander. Hiervan winnen ging helemaal niet gemakkelijk, de golden score was vereist en de Mongoolse opponent leek vaak sterker. Toch was het vooral dreigen zonder toeslaan. In de golden score wist hij echter toch nog tot een waza-ari te komen en zo kwam de Nederlander tot de beste 16. Zijn tegenstander was de hoogstgeplaatste in de klasse, de Rus Robert Msjvidobadze. Toch kon de halve Georgiër al snel op voorsprong komen via opnieuw een waza-ari. Deze score kwam eigenlijk geen moment in gevaar, Tsjakadoea had het voordeel in een grondgevecht wat meer dan anderhalve minuut duurde en ook in de laatste minuut leken er geen kansen op scoren voor de Rus. Hiermee was de kwartfinale bereikt, wat dus ook recht op herkansen geeft bij verlies in de kwart- of halve finale.

In deze kwartfinale ging het echter moeizaam. De Taiwanese Yang Yung-Wei was veel sterker, en in een grondgevecht had hij veel moeite om de aanvallen van zijn tegenstander af te slaan. Bij een houdgreep tussen de benen had de Nederlander eerst nog het been van zijn tegenstander klem, maar hij moest deze klem laten gaan, waardoor de klok voor de houdgreep begon te tellen. De twintig vereiste seconden werden niet eens afgerond, Tsjakadoea had na 18 seconden genoeg gezien en klopte af. Zo rest slechts de herkansing.

Later vandaag, vanaf 10 uur, begint deze herkansingsronde. Als Tsjakadoea de eerste wedstrijd tegen Oekrainer Artem Lesiuk weet te winnen, mag hij een wedstrijd judoën om brons.

Update 10:47

Tsjakadoea heeft de wedstrijd tegen Lesiun overtuigend gewonnen. Al vroeg in de partij wist hij de Oekrainer op de rug te gooien. Tsjakadoea mag nu op voor brons over een ruim half uur tegen een nog onbekende verliezer van de halve finale

Update 12:23

Tsjakadoea heeft de wedstrijd om het brons niet weten te behalen. In een wedstrijd die gelijkopgaand was kreeg de Kazachse tegenstander een vrij goedkope waza-ari in de golden score, door een makkelijke overname na een offerworp van een Nederlander. Hierdoor was de partij direct voorbij en is er dus geen medaille voor de Nederlander, die zich wel knap heeft laten zien op dit judotoernooi.