FOK! Wat een weer: oei, dit ziet er slecht uit

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Welkom!

Het ziet er helaas niet gunstig uit voor de gebieden die zijn getroffen door de watersnood. Ik vertelde eergisteren al dat er buien in aantocht zijn, maar toen had ik eigenlijk nog wel de gedachte dat de buien wat sneller zouden trekken en het met de overlast wel zou meevallen. Helaas lijkt er toch enige vertraging in te komen en bovendien zijn er diverse forceringen in de atmosfeer die de boel nog eens extra activeren. Mogelijk ontstaat er zelfs een klein lagedrukgebiedje.

De modellen zijn het er nog niet helemaal over eens. Er zijn modellen die het inderdaad boven het zuiden laten gebeuren, maar andere computerberekeningen laten het meer in Gelderland of zelfs meer richting Drenthe gebeuren. Feit is wel dat de hele oostelijke helft kans maakt op forse buien. Waarschijnlijk wel wat meer geisoleerd dan aaneengesloten. Maar iedere druppel is daar natuurlijk teveel. Laten we echt hopen dat het mee gaat vallen. Ik zal het zeker volgen.

De modellen zijn het ook vrijwel eens dat het in het westen net als de vorige keer vrijwel tot geheel droog lijkt te blijven. Een bui sluit ik daar zeker niet uit, maar een berekening van 0 tot 3 mm is natuurlijk helemaal niets. Voor het zuiden is de prognose tussen de 20 en 50 mm. Maar nogmaals dit kan dus ook meer noordwaarts gebeuren. Echt gevaarlijke weersverschijnselen als hagel en zware windstoten lijken niet plaats te gaan vinden.

Een andere reden is ook dat de temperaturen morgen in het binnenland hoger liggen dan aan zee. In de oostelijke helft kan het zomaar 28 graden worden, wat natuurlijk voeding geeft aan de buien. Aan zee ligt het kwik rond de 23 graden en zal de convectietemperatuur in combinatie met een zwak aanlandig windje de buienvorming sterk tegen gaan.

Over het algemeen is de wind oostelijk. Net als gister staat er echter weinig wind en die draait later naar een variabele richting.

Helaas is de kans op forse buien ook zondag behoorlijk groot. Misschien dat er dan ook in het westen een wat serieuzere bui valt. Maar voor details is het daarvoor nog te vroeg. Daar kom ik later vandaag over te spreken.

Laten we echt hopen dat het morgen mee gaat vallen.

Fijne avond!

Purmezon (Foto: Pukeko)
Prachtig weerje nabij Purmerend. (Foto:Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.