OS: Eerste medailles traditioneel verdeeld bij sportschieten

Zoals inmiddels gebruikelijk zijn de eerste medailles op de Olympische Spelen van Tokio bij het schieten verdeeld. Op het onderdeel 10m luchtgeweer voor vrouwen wist de Chinese Yang het eerste goud te pakken.

Bij dit onderdeel vallen de acht deelnemers één voor één af, totdat er nog maar eentje over is gebleven. Een zo hoog mogelijke score beperkt de kans op afvallen, waarbij per schot de maximale score 10.9 is. Het zat lang dicht bij elkaar, na twaalf schoten, waarbij de eerste afvaller werd bepaald, was het verschil tussen nummer 1 en 6 slechts 1.0 punt. Daarna werd elke twee schoten een nieuwe afvaller bepaald.

De laatste vier moesten uiteindelijk om de medailles gaan strijden op slechts 0.6 punt verschil. Het ging hier om de Russin Galashina, de Chinese Yang, de Zwitserse Christen en de Noorse Duestad. De Russin schoot prompt de maximale score van 10.9 op dit moment en liep zo weg van de rest. Yang schoot ook beter dan de Zwitserse en Noorse, die daardoor om de laatste medaille moesten strijden. De Noorse stond 0.3 achter met nog één schot te gaan, en aangezien Christen 10.7 schoot en ook Yang en Galashina geen fout maakten waren de medailles verdeeld.

Met nog 3 dames over moesten slechts de kleuren van de medailles nog worden verdeeld. Yang en Christen scheelden slechts 0.1 punt van elkaar, maar Christen had een matig schot en het eerstvolgende schot kon de Zwitserse niet meer redden. Zij pakte het brons, maar Galashina had in deze fase ook wat mindere schoten en zag Yang tot op 0.1 naderen. De strijd om het goud werd in de laatste twee schoten beslist. Nadat het eerste schot van beide dames zeer goed was, wist Galashina haar laatste schot totaal te verpesten. Het was een 8.9, waarna Yang ook met een matige 9.8 genoeg had voor het goud.