Het nutteloze feitje van de dag: Koningin Wilhelmina had er geen zin in

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Gisteren opende de Japanse keizer Naruhito volgens goed gebruik de Olympische Spelen. Volgens traditie opent het staatshoofd van het gastland de Spelen, maar wist je dat dat niet gebeurde in 1928 in Amsterdam? Koningin Wilhelmina liet de eer aan zich voorbij gaan en liet de officiële handeling over aan haar man, prins Hendrik.

Schrijver en journalist Paul Arnoldussen ontdekte dat dat niet was vanwege het staatsbezoek aan Noorwegen van Wilhelmina, dat was namelijk de officiële lezing. Maar hare majesteit was in haar wiek geschoten dat ze als staatshoofd geen enkele inspraak had in wanneer de openingsceremonie was. Dat het IOC dit alles vanuit het buitenland bepaalde en dat de koningin geacht werd haar rol in het olympische protocol te vervullen zonder dat haar gevraagd was of ze daar wel zin in had, stuitte haar tegen de borst.

En zo keek de wereld vreemd op dat het Nederlandse staatshoofd verstek liet gaan bij de openingsceremonie. Wil je meer weten over het opmerkelijke ontbreken van koningin Wilhelmina? Lees dan hier meer over dit voorval.

De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Amsterdam in 1928, zonder Koningin Wilhelmina (WikiCommons/Nationaal Archief)
De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Amsterdam in 1928, zonder Koningin Wilhelmina (WikiCommons/Nationaal Archief)