OS: Yiwen Sun heeft in spannende degenfinale goud gepakt

Yiwen Sun heeft op eerste dag het goud in de schermcategorie Dames Degen gepakt. In een spannende finale wist ze de nummer één van de wereld Ana Maria Popescu te verslaan. Katrina Lehis won de strijd om brons van de grote verrassing van het toernoei Aizanat Murtazaeva

Bij de degenschermsters waren er al vroeg grote verrassingen. Al in de eerste ronde, de voorronde niet meetellend, werden favorieten uitgeschakeld. De grote hoop van Frankrijk, Coraline Vitalis, werd werkelijk afgemaakt door de Estse Julia Beljajeva. Regerend wereldkampioene Nathalie Moellhausen had met Rossella Fiamingo – zilver in 2016 – een te zware tegenstander. Het opvallendste was echter het verlies van de nummer twee van de wereld Injeong Choi. Zij verloor met 11-15 van de 19-jarige Aizanat Murtazaeva, de laagste op de plaatsingslijst. Murtazaeva’s zegetocht stopte hierbij niet. In de ronde van 16 versloeg ze Amerikaanse Kelley Kurley en ook in de kwartfinale zegevierde ze tegen Vivian Kong, de ster uit Hong Kong.

Halve finale

In de halve finale moest Murtazaeva tegen de Chinese Yiwen Sun, de winnares van brons in 2016. Murtazaeva wist aanvankelijk een voorsprong te nemen, onder meer door een aantal mooie weringen op uitgelokte aanvallen. Na enige tijd wist Sun de rollen echter om te draaien en juist Murtazaeva tot onverstandige aanvallen te verleiden. Hierdoor kon Sun een voorsprong krijgen die ze niet meer weggaf.

In de andere halve finale moest de nummer 1 van de wereld en meervoudig Europees kampioen Ana Maria Popescu het opnemen tegen Katrina Lehis uit Estland. De partij ging aan het begin gelijk op. Popescu had moeite met de lengte van Lehis. Halverwege de partij kreeg Popescu meer grip en wist ze een voorsprong op te bouwen, die ze met dank aan uitstekende voorsteken en hier en daar een scherpe directe aanval niet meer weggaf. 

Medailles

De strijd om brons tussen Lehis en Murtazaeva begint traag en tactisch. Uiteindelijk weet Lehis al snel een kleine voorsprong te krijgen, die ze met haar ervaring en lengte zonder al te veel moeite weet te verdedigen. Reagerend op uit ongeduld voortkomende, druistige aanvallen van Murtazaeva weet Lehis met enkele scherpe voorsteken de voorsprong zelfs uit te breiden. Met groot gemak weet Lehis zo de wedstrijd te winnen en een bronzen medaille te pakken.

In de finale stonden Popescu en Sun tegenover elkaar. Popescu wist snel een voorsprong te krijgen door het wapen van Sun te controleren, maar de met een Franse greep schermende Sun lukte het na verloop van tijd om het ijzer van Popescu te ontlopen en het lengtevoordeel van haar greep uit te buiten. Daarop volgde een spannend duel waarin de explosievere Sun vaak op voorsprong kwam, maar de ervarene Popescu steeds weer terug wist te komen met goed geplaatste aanvallen. Na drie rondes stond het 10-10, waardoor de finale in extra tijd beslist zou moeten worden. Een aanval van Popescu mistte het lichaam van Sun net waardoor Sun het winnende punt kon maken en zo goud won.