OS: Volop verrassingen in taekwondotoernooi

Op de Olympische Spelen in Tokyo is ook het taekwondotoernooi zaterdag van start gegaan. In de Zuid-Koreaanse vechtsport halen landen vaak zeldzame medailles, het is dan ook een van de meest internationaal vertegenwoordigde sporten op de Spelen, zowel wat betreft deelnemers als medaillewinnaars.

Bij de mannen tot 58 kilogram was Armin Hadipour een van de favorieten, maar net als op WK's wist de Iraniër het niet waar te maken: hij had het gelijk al loodzwaar tegen de mindere Colombiaan Jefferson Ochoa, waarna hij in de kwartfinales in de pan werd gehakt door de Argentijn Lucas Guzman (26-6).

De Ethopiër Solomon Demse wist ondertussen te stunten tegen de Japanse thuisfavoriet Sergio Suzuki (22-2), maar verloor met 32-9 van de jonge Tunesiër Mohamed Khalil Jendoubi. Die bleek voor dé verrassing van het toernooi te zorgen: met 25-19 trapte hij de Zuid-Koreaanse wereldkampioen Jang Jun met 25-19 uit de strijd om goud.

Guzman sneuvelde in de halve finales ondertussen tegen de Italiaan Vito Dell'Aquila en die nam het op tegen Jendoubi, met goud als inzet. Dat werd een spannende finale, waarin Dell'Aquila het uiteindelijk in de laatste seconden tóch af wist te maken: 16-12 en goud, terwijl Afrikaans kampioen Jendoubi zilver pakte.

Het eerste brons was voor de Rus Mikhail Artamonov, die Guzman met 15-10 van de medailles hield. Jang deed hetzelfde met de pas 18-jarige Hongaar Omar Salim, die met 46-16 kansloos was in de strijd om het brons.

De vrouwen tot 49 kilogram kenden Panipak Wongpattanakit als favoriete en de Thaise wereldkampioene, goed voor brons in Rio, deed het wél naar behoren. In de halve finales klopte ze de Japanse hoop Miyu Yamada overtuigend met 34-12, terwijl de pas 17-jarige Spaanse Europees kampioene Adriana Cerezo met 39-19 van de Turkse Rukiye Yilderim won.

Cerezo tegen Wongpattanakit om het goud dus en dat was razendspannend. De Spaanse tiener leek het te gaan halen, maar in de laatste seconden sloeg Wongpattanakit alsnog toe: de Thaise won met 11-10 en pakte het goud. Brons was er voor de Israëlische Avishag Semberg, die Yildirim met 27-22 klopte, en de Servische Tijana Bogdanovic - winnares van zilver in Rio - na diens winst op Yamada (20-6).