Fraude bij inburgeringsexamens met camera's en oortjes

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt twee bestuurders en een medewerker van de Amsterdamse Taalacademie van grootschalige fraude met inburgeringsexamens. Met het bedrog zou in totaal ruim 1,5 miljoen euro zijn verdiend. De fraude werd gepleegd door immigranten tijdens inburgeringsexamens te voorzien van een camera en oortjes.

Dat meldt het AD. De zaak kwam aan het licht na een tip van de Dienst Uitvoering Onderwijs (Duo), die verantwoordelijk is voor de examens, aan het Functioneel Parket van het OM.

Geld lenen
In Nederland moeten immigranten binnen drie jaar na aankomst een inburgeringsexamen doen. Als ze dit hebben gehaald, kan er een verblijfsvergunning worden aangevraagd. Voor de lessen kunnen de immigranten maximaal 10.000 euro lenen.

In totaal zouden zeker 108 personen gebruik hebben gemaakt van de diensten die de Amsterdamse taalschool aanbood. De cursisten kregen onder meer een kleine camera opgespeld en oortjes in.

Fluisteren
Tijdens het examen werden de beelden, en daarmee de vragen, uitgebreid bekeken door iemand buiten de examenzaal. De goede antwoorden werden via een telefoonverbinding doorgefluisterd, zodat het examen gehaald kon worden.

Meerdere cursisten hebben belastende verklaringen afgelegd bij de politie over de fraude die van 2016 tot 2019 plaatsvond. Niet alleen de medewerkers van de Amsterdamse Taalacademie worden vervolgd, ook enkele cursisten zijn inmiddels door de politierechter veroordeeld.