Van Dijke krijgt voorkeur boven Polling voor Spelen; ook Steenhuis en Grol naar Tokio

De judobond heeft zijn definitieve selectie voor de Olympische Spelen bekendgemaakt. Kersvers Europees kampioene Sanne van Dijke zal in de klasse tot 70 kilogram haar debuut maken op de Spelen.

Geen categorie zo lastig als die van de vrouwen tot zeventig kilogram. Met de nummer drie (Polling) en vier (Van Dijke) van de wereldranglijst binnen de gelederen en het feit dat beide judoka’s de afgelopen jaren op belangrijke momenten tot internationale overwinningen kwamen, was het tot dinsdagavond spannend wie van de twee deze zomer naar Tokio gaat.

Qua punten voor de olympische ranking wist Polling Van Dijke net voor te blijven. Het onderlinge resultaat en de resultaten tegen de topconcurrenten leken ook in het voordeel van Polling te zijn. De selectiecommissie besloot echter anders. 

Het olympisch kwalificatietraject duurde drie jaar - een jaar langer dan het eigenlijke plan, door de coronapandemie en het uitstel van de Olympische Spelen met een jaar. Er waren in die periode diverse meetmomenten aangemerkt, waarvan het door Van Dijke gewonnen EK in Lissabon, anderhalve week geleden, het laatste moment was. Van Dijke deed daar goede zaken. De judoka uit Brabant won, waaronder in de finale van de Française Margaux Pinot, waar Polling eerder dat toernooi nog van verloor.

Tjaart Kloosterboer, technisch directeur van de judobond en Charles van Commenée, als expert van buitenaf vormden de selectiecommissie. Het duo sprak met vier judobondscoaches, om uiteindelijk met z’n tweeën tot een besluit te komen. Hoofdvraag: welke judoka maakt de grootste kans op een medaille in Tokio? Daarbij werd rekening gehouden met uitslagen, maar ook met zaken als” mentale weerbaarheid en: welke judoka maakt de grootste kans tegen welke concurrenten? De keuze viel op Sanne Van Dijke. De meest recente resultaten gaven de doorslag. 

“De keuze was gerust ondoenlijk” aldus Kloosterboer. “Ik heb in mijn carrière vaker in een positie gezeten om keuzes te maken, maar dit was de aller moeilijkste. Natuurlijk ben je als selectiecommissie altijd verzekerd van een goede keuze als je het hebt over de nummer 3 en 4 van de wereld, maar zo voelt dat vanzelfsprekend niet. Het is ongelooflijk wrang voor Kim dat we haar niet mee kunnen nemen naar Tokio.”

De beslissing van de commissie komt voort uit prestaties op meetmomenten en kennis en input van vier Olympische coaches op alle vooraf vastgestelde criteria. “Als we kijken naar resultaten zitten er na het hele kwalificatietraject geen significante verschillen tussen beide dames. Uiteindelijk hebben we - mede op basis van de input van coaches - het laatste gedeelte van het traject eruit gelicht. Dat is licht in het voordeel van Sanne.”

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Sanne van Dijke (@sannevandijke)

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kim Polling (@kimpolling)

Naast Van Dijke kunnen ook Henk Grol en Guusje Steenhuis zich definitief opmaken voor olympische deelname. Beiden grepen zilver op de EK in Lissabon en leken daarmee al zeker van Tokio. Grol versloeg bovendien op weg naar die EK-medaille zijn grote concurrent in de klasse boven de 100 kilogram, Roy Meyer. Steenhuis had Verkerk inmiddels ook een grote achterstand gezet op de wereldranglijst. Deze twee keuzes waren makkelijk te maken. 

In een eerder stadium waren al Juul Franssen (-63 kg), Tornike Tsjakadoea (-60 kg), Frank de Wit (-81 kg), Noël van ’t End (-90 kg) en Michael Korrel (-100 kg) aangewezen voor deelname aan de Olympische Spelen in Tokio. Zoals het er nu voorstaat wordt de selectie uitgebreid met Sanne Verhagen (-57 kg). “Wij zijn ervan overtuigd dat Sanne zich - al dan niet via de continentale ranking - plaatst voor Tokio,” aldus Kloosterboer. Ook Tessie Savelkouls (+78 kg) maakt nog in potentie kans op de Olympische Spelen. Savelkouls is bezig aan een lange, intensieve revalidatie na een zware blessure opgelopen in februari 2020.