Tweedehands sneakers brengen 1,5 miljoen Euro op

Ongeveer 1,5 miljoen euro voor versleten sneakers: dat is hoeveel een investeerder heeft uitgegeven om een paar oude sneakers te kopen van de Amerikaanse rapper Kanye West - een recordprijs.

De duurste tweedehands sneakers aller tijden kosten $ 1,8 miljoen, het equivalent van ongeveer anderhalf miljoen euro. Maar deze zijn dan ook ontworpen en gedragen door de Amerikaanse rapper Kanye West. De muzikant heeft de zwartleren schoenen "Yeezy 1" gedragen tijdens de Grammy Awards van 2008. Een slimme marketingtruc van de fabrikant Nike, die tot dan toe alleen sneakers naar atleten had vernoemd. Naar verluidt zou de muzikant hebben meegewerkt aan het ontwerp van de sneaker, die de bijnaam van de rapper kreeg : 'Yeezy'.

Limited edition beschikbaar sinds 2009
De schoen kwam in 2009 in een gelimiteerde oplage op de markt, gevolgd door een opvolger in 2012. Daarna beëindigde de Kanye West de samenwerking met Nike omdat hij niet tevreden was over zijn deel van de opbrengsten. Hij staat nu onder contract bij de Duitse concurrent Adidas. Dit paar "Yeezy 1" gedragen door West behoorde voorheen toe aan schoenenverzamelaar Ryan Chang, die ze nu heeft geveild. De nieuwe eigenaar is het sneakerinvesteringsplatform "Rares". Daar kunnen kopers aandelen verwerven in zeldzame sportschoenen, vergelijkbaar met hoe aandeelhouders aandelen in een bedrijf kunnen verwerven.

Vorig record voor Michael "Air" Jordan
'Historische sneakers' werden de laatste tijd herhaaldelijk voor hoge prijzen geveild. De vorige recordhouder waren de basketbalschoenen van Michael Jordan voor $ 615.000. De sneakers van Kanye West zijn nu voor drie keer zo veel van eigenaar veranderd.