Kamervragen en petitie om AMBER Alert te redden

De verontruste Tweede Kamerfracties van D66, PvdA en SP willen tekst en uitleg van demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) over de voorgenomen afbraak van het levensreddende AMBER Alert Nederland. Ondertussen roept de organisatie Nederlanders op om massaal een petitie tegen het controversiële besluit te ondertekenen op de website redamberalert.nl.

In hun Kamervragen herinneren PvdA’er Barbara Kathmann, SP’er Michiel van Nispen en Hanneke van der Werf en Sidney Smeets (beiden van D66) de bewindsman aan zijn uitspraken in december 2017. Grapperhaus zei destijds in de Tweede Kamer: “We gaan door met AMBER Alert, want die dienst heeft zich de afgelopen jaren bewezen en zal dat in de toekomst eveneens doen. Ik wil ook zeggen dat ik als persoon en als minister zeer enthousiast ben over AMBER Alert.”

De politici willen van de minister weten waarom hij ondanks zijn enthousiasme het miljoenenbereik en de enorme naamsbekendheid van AMBER Alert wil weggooien voor het veel kleinere Burgernet. De Kamerfracties vrezen dat meldingen over vermiste of ontvoerde kinderen bij Burgernet verloren raken in de berichtenstroom over allerlei andere onderwerpen.

Bovendien benadrukken zij dat Burgernet geen rol van betekenis kan spelen bij kinderontvoeringen naar het buitenland zoals die de laatste tijd steeds vaker voorkomen. Dat terwijl de alarmeringen door het internationaal sterke en wijdvertakte AMBER Alert al diverse malen de Nederlandse landsgrenzen overgingen en hebben geleid tot het veilig opsporen van Nederlandse kinderen tot in tal van andere landen.

Met het vernietigen van AMBER Alert en zijn community van Nederlandse burgers en nog eens vele duizenden bedrijven denken Grapperhaus en de politietop geld te gaan besparen. De drie politieke partijen hebben daaraan grote twijfels en willen precies weten hoe het zit met de berekeningen die aan de bezuinigingen ten grondslag liggen.