Blunder Scherpen en penaltymisser Tadic leiden onnodige nederlaag Ajax in tegen AS Roma

Ajax is donderdagavond keihard afgestraft door AS Roma in de kwartfinale van de Europa League. De Amsterdammers stonden bij de rust nog met 1-0 voor, maar in de tweede helft liep het helemaal mis voor Ajax, onder meer door een gemiste penalty en een blunder van Kjell Scherpen won As Roma met 1-2.

Ajax begon de wedstrijd tegen AS Roma met Edson Alvarez op het middenveld, waardoor Devyne Rensch als rechtsback begon en Jurriën Timber het centrale duo vormde met Lisandro Martinez. Bij de Amsterdammers ontbrak wel Maarten Stekelenburg met een blessure, waardoor Kjell Scherpen zijn plaats innam.

In een evenwichtige eerste helft tussen Ajax en AS Roma hadden de Amsterdammers het meeste balbezit, maar kwamen de Italianen er een aantal keer gevaarlijk uit, en dan met name aan de linkerkant van de Romeinen. Leonardo Spinazzola waar daar de gevaarlijke man, maar halverwege de eerste helft na een uitval van AS Roma raakte de Italiaans internationaal geblesseerd aan zijn hamstring.

Ajax en As Roma leken de eerste helft af te sluiten met een 0-0 stand. Maar vijf minuten voor de rust ging het mis bij de Italianen. Davy Klaassen kreeg na een te korte terugspeelbal de bal in zijn voeten, waarna de aanvallende middenvelder Dusan Tadic aanspeelde in de zestien minuten. De aanvoerder van Ajax behield het overzicht en speelde de bal weer terug naar Klaassen, die voor open doel binnenschoot. Een minuut na de openingstreffer kreeg Antony de kans op de 2-0. De Braziliaanse rechtsbuiten kreeg de bal niet voorbij AS-Roma keeper Pau López, waardoor Ajax de rust inging met een 1-0 voorsprong.

In het begin van de tweede helft zette Ajax As Roma goed onder druk, waarna de de Romeinen steeds opnieuw in de fout gingen. Uiteindelijk zou dat na zes minuten leiden tot een penalty van de Amsterdammers nadat Tadic onderuit werd gehaald. De Serviër miste na een zwak ingeschoten strafschop. Een paar minuten na de misser van Tadic maakte AS Roma vanuit een vrije trap gelijk na een blunder van Ajax-doelman Scherpen.

Ajax moest even bekomen van de gelijkmaker, maar tien minuten na de 1-1 pakte de Amsterdammers weer de draad op. AS-Roma keeper Pau López ging bijna de fout in op een inzet van Nicolas Tagliafico, maar de Spaanse doelman ging de bal net naast. Niet veel later kreeg invaller Brian Brobbey de kans op 2-1, alleen in een één op één duel kon de 19-jarige spits de doelman niet passeren. Ook Antony kreeg tot tweemaal toe een goede mogelijkheid tot de 2-1, maar beide keren kon de Braziliaanse rechtsbuiten niet tot scoren komen.

Ajax had de druk op As Roma , alleen vijf minuten voor tijd was het AS Roma dat op voorsprong. Uit een corner schoot Roger Ibañez snoeihard binnen en was Scherpen ditmaal wel kansloos. In de resterende tijd probeerde Ajax het nog wel, maar in de Johan Cruijff Arena bleef het 1-2 in het voordeel van AS Roma.