OekraÔnse klimmer verrast Russische speedklimmers

In Moskou is het Europees kampioenschap sportklimmen van start gegaan, op de World Cup in Briançon in de zomer na zo ongeveer het enige klimevenement in 2020 waar wereldtoppers aan de start staan, nadat bijna het hele seizoen afgelast werd.

Zaterdag stond het eerste onderdeel op het programma, het speedklimmen. Daarbij wordt een vijftien meter hoge muur met altijd dezelfde indeling zo snel mogelijk beklommen. Na de kwalificatie, waarin iedereen een tijd neerzet, volgt een knockoutfase voor de beste zestien, waarin het telkens om één heat gaat: verlies je, val je of start je vals, dan ben je klaar.

De eerste halve finale bij de mannen was razendspannend: de Rus Lev Rudatskiy was met 5,648 seconden welgeteld twee duizendsten van een seconde sneller dan de Pool Marcin Dzienski, waarna de Oekraïner Danyil Boldyrev (5,902) de Rus Vladislav Deulin (6,592) klopte. In de strijd om brons was Dzienski met 5,596 - amper een tiende boven het wereldrecord - te snel voor de 5,733 van Deulin. Boldyrev wist in de finale nog een Rus te verrassen, zijn derde op rij, door met 5,697 te winnen van Rudatskiy (5,741).

Bij de vrouwen werd het een Russisch feestje, nadat Yulia Kaplina in de kwalificaties met 6,96 seconden als tweede vrouw ooit onder de zeven seconden dook. De kersverse wereldrecordhoudster viel echter al vroeg in de halve finale tegen landgenote Ekaterina Barashchuk, terwijl Elizaveta Ivanova (7,939) de Poolse Aleksandra Kalucka zag vallen. Kaplina was met een toptijd van 7,055 wel goed voor brons tegen de 8,301 van Kalucka, het goud ging in een mooi Russisch onderonsje naar Barashchuk (7,375), die Ivanova (7,447) klopte.

Nederlanders waren niet van de partij, namens België strandden Chloe Caulier en Nicolas Collin in de achtste finales.

De knockoutfase, met vanaf 1:27 uur de strijd om de medailles