Ook bobsleeŽrs openen winter met spannende race in Sigulda

In het Letse Sigulda is ook voor de bobsleeërs het World Cup-seizoen van start gegaan. Op de wat krappe baan komen de viermansbobs zoals gebruikelijk nog niet in actie, wel heeft het hele circus er twee World Cup-weekeinden op rij. Zondag komen de mannen nog een keer in actie.

Vrouwen
Twee teams stonden duidelijk bovenaan, aangevoerd door de Duitse Mariama Jamanka en haar onervaren remster Vanessa Mark. Zij waren 0,13 seconden sneller dan de Oostenrijkse Katrin Beierl met Jennifer Onasanya achterin, terwijl het Zwitserse duo Martina Fontanive/Nadja Pasternack op 0,41 tellen volgde. Op 0,47 seconden deed ook het Duitse duo Kim Kalicki/Anabel Galander nog volop mee, terwijl de derde Duitse troef minder fortuinlijk was: Laura Nolte, die vorig seizoen zeer indrukwekkend debuteerde, crashte met Deborah Levi achterin, terwijl ze de tijd van Jamanka aan het aanvallen waren.

In run twee was de Zwitserse Melanie Hasler samen met remster Jasmin Näff de 'best of the rest', Kalicki en Galander bleven haar voor. De Duitsers konden wel het podium op, want Fontanive en Pasternack crashten en eindigden als achtste in het kleine deelnemersveld. Beierl en Onasanya doken 0,45 seconden onder Kalicki's tijd door, maar Jamanka en Mark pakten de winst: ze behielden hun voorsprong van 0,13 seconden op de toch ook zeker tevreden Oostenrijkse dames.

Mannen
Duitsland boven in de eerste run met een heus 1-2-3'tje. Johannes Lochner en Christian Rasp waren de rapsten, Francesco Friedrich en Thorsten Margis volgden op 0,08 seconden en Christoph Hafer/Christian Hammers bleven met 0,14 seconden ook goed in de buurt. Dat gold overigens ook voor de Zwitsers Michael Vogt/Sandro Michel (+0,16) en Simon Friedli/Dominik Schläpfer (+0,18), terwijl de verrassende thuisdebutanten Davis Kaufmanis en Ivo Kleinbergs (+0,21) ook nog volop mee konden strijden.

In run twee kon Kaufmanis de druk niet helemaal aan, hij leverde vier plekken in en landgenoten Ralfs Berzins en Arnis Bebriss pakten de leiding en in elk geval een zesde plek. Ook Friedli kwam achter Berzins terecht, Vogt ging er 0,27 seconden onderdoor. Het Duitse podium ging er vervolgens aan: Hafer was 0,09 trager dan Vogt. Friedrich kende geen beste run, maar ging wel een kwart seconde onder Vogt's tijd door. Lochner sloot af met een matige run en kwam 0,04 seconden tekort om Friedrich te verslaan, terwijl Vogt op plek drie zijn tweede World Cup-podium pakte.