Roest leidt na eerste dag NK allround

Patrick Roest gaat na de eerste dag van het NK allround bij de mannen aan de leiding. Na de 500 meter won Roest met hangen en wurgen ook de 5.000 meter. 

Koen Verweij moest in de tweede rit aan de bak. Zijn tegenstander was Jesse Speijers. Verweij, die in 2014 voor het laatste onder de 6.20 reed, had weinig aan zijn opponent en moest zijn eigen race rijden. Hij was iets langzamer dan de schaatsers uit de eerste rit. Hij wist over de helft van de race iets te versnellen. Uiteindelijk kwam Verweij in 6.29,41 over de meet, de tweede tijd tot dan.

Beau Snellink zorgde voor een verrassing. De 19-jarige schaatser reed vier rondjes van in de 29 en kwam in 6.20,12 over de finish, de snelste tijd tot dan en een dik persoonlijk record.

In de zevende rit moesten Karst Jansman en Marwin Talsma het tegen elkaar opnemen. Talsma, die twee weken geleden de Nederlandse titel op de 10.000 meter won, nam het initatief in de race. Halverwege was hij drie seconden rapper dan de snelste tijd tot dan en bleef rondjes rijden van onder de 30. Twee rondes voor het einde reed Talsma zijn eerste 30er. Uiteindelijk reed hij naar 6.16,04, een nieuw persoonlijk record.

In de rit erna Marcel Bosker tegen Victor Ramler. Na drie ronden sloeg Bosker een gaatje met zijn opponent. Op de helft was hij ruim twee seconden langzamer dan Talsma in de rit ervoor. Hij wist die achterstand niet meer goed te maken, met zijn tijd van 6.17,42 was hij anderhalve seconde langzamer dan Talsma.

De laatste rit was tussen Patrick Roest en Jan Blokhuijsen. Blokhuijsen ging als een haas van start maar Roest kon prima volgen en nam de regie over. Halverwege leek Roest het toch wat moeilijker te krijgen en met nog vier ronden te gaan, reed hij al ee 30er. Twee ronden voor het einde was hij net zo snel als Talsma. Hij wist er nog een 29er uit te persen, en Roest finishte uiteindelijk in 6.15,32 waarmee hij de 5.000 meter won.5.000

Op de 1.500 meter heeft Roest morgen ruim twee seconden voorspong op Bosker en ruim drie seconden op Blokhuijsen.